ΙΣΤΟΡΙΑ

Η βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, του Οίκου των Σκληρών (960-991)

0

Η βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, του Οίκου των Σκληρών (960-991), ως ανιψιά του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, στάλθηκε, το 972, στη Γερμανία, για να παντρευτεί τον Γερμανό αυτοκράτορα, Όθωνα Β΄.

Θεοφανώ απέκτησε τέτοια επιρροή στις αποφάσεις του συζύγου της, ώστε οι Γερμανοί ευγενείς να δυσανασχετούν, λέγοντας πως ο Όθωνας «προτιμά να ακούει την Ελληνίδα σύζυγό του, παρά αυτούς»!

θεοφανώ, πέρα από την πολιτική της επιρροή, επικρίθηκε και για τα τρυφηλά ήθη που εισήγαγε στη Γερμανία!

Πρώτον, ήθελε να παίρνει το #λουτρό της κάθε μέρα και να αλλάζει τακτικά τα πολυτελή της ενδύματα!

Δεύτερον, δεν ήθελε να φάει τα ψητά γερμανικά γουρουνόπουλα με τα χέρια, όπως έκανε όλος ο καλός γερμανικός κόσμος της εποχής! Είχε φέρει στα προικιά της ένα μυστήριο χρυσό εργαλείο με δύο μύτες, με το οποίο οδηγούσε το κρέας στο στόμα της! Το έλεγαν #πιρούνι!

Και έχει και συνέχεια! Αυτή από την Ανατολή, ήθελε να προστατεύει τα #γράμματα και τις #τέχνες. Άρχισαν να γεμίζουν τα ανάκτορα ποιητές και καλλιτέχνες.#βυζάντιο

Και συν τοις άλλοις, η Θεοφανώ έφερε και κάτι ρίζες βυζαντινού σταφυλιού στη Γερμανία. Τις φύτεψε στην περιοχή του Ρήνου, απ’ όπου προέκυψε η περίφημη ποικιλία κρασιών! Έπρεπε να τους αφήσει με τις μπύρες, τους αχάριστους!

Μπορεί, λοιπόν, οι υπήκοοί της να είχαν τις αντιρρήσεις τους για την υπερβολικά πολιτισμένη αυτοκράτειρά τους, αλλά, σήμερα, η συνεισφορά της Θεοφανούς στον ευρωπαϊκό πολιτισμό θεωρείται πολύτιμη!

Το 2019, θεσμοθετήθηκε και #βραβείο με το όνομά της. Σχετικά πρόσφατα, βραβέυτηκε με αυτό, στη #Θεσσαλονίκη, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Ανακαλύφθηκε άγνωστο διάφανο ψάρι και τεράστια θαλάσσια αράχνη

Previous article

4,4 εκατ. από την Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *