ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Δύο εμβληματικά έργα για την Κορινθία υπό την ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

0

Ανάπλαση ενιαίου παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου (κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών ΟΣΕ, βυθιζόμενης γέφυρας Διόλκου – στρατοπέδου Σχολής Μηχανικού, οδού Ποσειδώνος),προϋπολογισμού 12 εκ € & Aξιοποίηση και ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Βέλου σε Περιβαλλοντικό Πάρκο, προϋπολογισμού 5 εκ €

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που δύομεγάλαεμβληματικού χαρακτήρα έργα για την Κορινθία εντάσσονται στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες “Παρεμβάσεις με στόχο την Βελτίωση του Δημόσιου Χώρου”, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και υπό την ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρώτο μεγάλο έργο αφορά στην ανάπλαση του ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ των πόλεων της Κορίνθου και του Λουτρακίου, για το οποίο θα διατεθεί χρηματοδότηση 12 εκ €, ενώ το δεύτερο έργο, για το οποίο θα διατεθεί χρηματοδότηση 5 εκ €, αφορά στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου με την αξιοποίηση και ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Βέλου.

Κάθε ένα από τα έργα ξεχωριστά, αλλά και τα δυο μαζί συνδυαστικά – αφού χωρικά εκεί που το πρώτο σταματά συνεχίζει το άλλο – πρόκειται να ανανεώσουν την περιοχή αναβαθμίζοντας καθοριστικά το αστικό περιβάλλον και αποτελώνταςπαράγοντα πράσινης ανάπτυξης.»

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, δήλωσε:

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο Κορινθίων καιγι΄αυτό ευχαριστώ θερμά τον αρμόδιο Υφυπουργό, Νίκο Ταγαρά, για τη στήριξή του προκειμένου να υλοποιηθεί ακόμη ένα μεγάλο έργο με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, το οποίο θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων και θα αποτελέσει υπερτοπικό πόλο έλξης.»

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, δήλωσε:

«Η ένταξη του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μας μετώπου στο Πρόγραμμα του Υ.Π.ΕΝ. “Παρεμβάσεις με στόχο την Βελτίωση του Δημόσιου Χώρου” και η εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης για την υλοποίησή του αποτελούν ένα πολύ θετικό νέο για τον Δήμο μας. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλοευχαριστώ στον αρμόδιο Υφυπουργό, Νίκο Ταγαρά για την καταλυτική συμβολή του, αλλά και για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Η ανάπλαση του ενιαίου παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίουθα υλοποιηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στη σύνδεση των πόλεων της Κορίνθου και του Λουτρακίου, με όρους βιώσιμης κινητικότητας, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.

Το έργο αφορά σε τρεις περιοχές παρέμβασης:

Περιοχή 1:   Ανάπλαση σιδηροδρομικών γραμμών ΟΣΕ στο διατιθέμενο εύρος απαλλοτρίωσης

Περιοχή 2:   Περιοχή βυθιζόμενης γέφυρας Διόλκου – στρατοπέδου Σχολής Μηχανικού

Περιοχή 3:   Οδός Ποσειδώνος (πέρας στρατοπέδου – συμβολή οδού Αιγαίου)

Η συγκεκριμένη πρόταση προάγει τη χρήση ποδηλάτου, ως μέσο εξυπηρέτησης και μεταφοράς, παράλληλα με την οδική ασφάλεια, η οποία τέθηκε ως βασική παράμετρος σχεδιασμού, καθ’ ότι ο ποδηλάτης πρέπει να νιώθει ασφαλής και να υπάρχει κατάλληλη διαδρομή με μεγάλο μήκος.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου περιλαμβάνει σε όλο της το μήκος (πλην του τμήματος από το στρατόπεδο έως την οδό Αιγαίου) ποδηλατόδρομο αμφίδρομης κυκλοφορίας συνολικού μήκους 2,7 χλμ και μαζί με τον ΣΒΑΚ Κορίνθου από το τμήμα σιδηρδρομικού σταθμού, μήκος σχεδόν 3 χλμ.

Πέραν της κατασκευής ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, ένα τμήμα της οδού Ποσειδώνος πρόκειται να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, ενώ ένα άλλο θα αναδιαμορφωθεί με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια εκατέρωθεν, για να λειτουργήσει ως μεικτής χρήσης (μηχανοκίνητη κυκλοφορία και ποδήλατο).

Μάλιστα, η ανάπλαση θα γίνει με σύγχρονο σχεδιασμό, υλικά και τρόπους εφαρμογής, προκειμένου να οργανωθούν οι υπαίθριοι χώροι και χώροι πρασίνου με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να διασφαλίζεται η πλήρης και ασφαλής πρόσβαση και των ΑμεΑ, βάσει σχετικής εκθέσεως που έχει ήδη εκπονηθεί.

Όσον αφορά στηναξιοποίηση και ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Βέλου σε Περιβαλλοντικό Πάρκο, πρόκειται επίσης για ένα εργο που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής και περιλαμβάνει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, όπως:

  1. Kατασκευή δικτύου πεζόδρομων & ποδηλατοδρόμων,
  2. Δημιουργία αλσυλλίων, χώρων πρασίνου

Οι εμβληματικες αυτέςαναπλάσειςθα συμβάλλουνκαταλυτικά και άμεσα στην βελτίωση της ποιότητας του αστικού χώρου και των παρεχόμενων υπηρεσιών, καλύπτοντας τις ανάγκες επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης της περιοχής – από το Βέλο ως το Λουτράκι – προς ένα βελτιωμένο περιβάλλον.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης σε επίπεδο Δήμων πανελλαδικά έχει την χαρά να ανακοινώνει σήμερα ο Δήμος Κορινθίων. Ενεκρίθη και εντάχθηκε η εμβληματική για την πόλη και τους πολίτες ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ποσειδωνίας και η ενοποίηση του με το παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου, συνολικού μήκους παρέμβασης 6 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 12 εκ ευρώ, χρηματοδοτούμενου 100% από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας & τοΤαμείοΑνάκαμψης.

«Στοχεύουμε σε μια νέα πόλη, την πόλη που αξίζουμε! Μια Κόρινθο που θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε με τα πόδια και το ποδήλατο. Μια Κόρινθο συνδεδεμένη σε κάθε επίπεδο της με την θάλασσα και το παραλιακότης μέτωπο το οποίο με σταθερά και στοχευμέ να βήματα ενοποιούμε από την Ποσειδωνία έως και τα Βουναλάκια. Η ανάπλαση & η δημιουργία του ενιαίου παραλιακού μετώπου, αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τους όμορους Δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων και η κατασκευή του θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, με την δυνατότητα χρήσης ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου, με απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση καθώς και την δυνατότητα σωματικής άσκησης μέσω περπατήματος και ποδηλασίας. Παράλληλα, θέτει θεμέλια οικονομικής και τουριστικής ευημερίας αλλά και ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων μέσα από την αξιοποίηση της πραγματικά τεράστιας έκτασης» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος.

Η στοχευμένη και πλήρης προετοιμασία του φακέλου ένταξης του έργου από την δημοτική αρχή και η υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του Υφυπουργού κ.Νίκου Ταγαρά τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, οδηγούν σήμερα σε μια από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις των τελευταίων ετών για το Δήμο μας.

«Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων χρόνων στον νομό Κορινθίας, τόσο σε εύρος παρέμβασης, όσο και σε προϋπολογισμό κατασκευής του έργου.Ταυτόχρονα εμπεριέχει μία εξαιρετικά σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Κορινθίων, την παραχώρηση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ από το ύψος του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και μέχρι τα όρια του Δήμου Κορινθίων προς το Λουτράκι.Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά για την καθοριστική συμβολή και βοήθειά του, καθ΄ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, υποβολής και εν τέλει έγκρισης του φακέλου ένταξης του έργου».

Το έργο όσον αφορά τα διοικητικά όρια του Δήμου Κορινθίων, θα εκτελεστεί σε μια έκταση περίπου 43 στρεμμάτων και σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή επί της απαλλοτριωμένης σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ,  την παραχώρηση της οποίας πέτυχε ο Δήμος. Συγκεκριμένα  προβλέπει:

  •  Ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης
  • Πεζόδρομο γραμμικής μορφής
  • Χώρους πρασίνου
  • Χώρους αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα ασφαλές «γραμμικό πάρκο» το οποίο μετατρέπει έναν χώρο που σήμερα δεν χρησιμοποιείται, σε χώρο εναλλακτικής μετακίνησης, μεταφοράς, περιπάτου, ποδηλασίας και αναψυχής συνδέοντας τον με τον υπάρχοντα πεζόδρομο – ποδηλατόδορμο του Αγίου Νικολάου, την Ποσειδωνία και τον Αρχαίο Δίολκο.

Με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου συνδέονται άρρηκτα, αφενόςηανάπλασητουπαλιούσταθμούτουΟΣΕστηνείσοδοτης πόλης, παρέμβασηηοποίαέχειήδηανάδοχοκαιαναμένειτηνέγκρισηαπότοΕλεγκτικόΣυνέδριογια να υπογραφεί η σύμβαση του έργου καιαφετέρουτοέργοπουθαεκτελέσειηΠεριφέρειαΠελοποννήσου προϋπολογισμού 5 εκ.ευρώ, έργοπουθαξεκινήσειαπότηνοδόΔαμασκηνούκαιθαδιατρέξειολόκληρητηνπόλη. ΣτοέργοαυτόοΔήμοςθαέχειενεργήσυμμετοχή και λόγο, αφού αφορά παρεμβάσεις εντός του οικιστικού του ιστού.

«Η δημοτική μας αρχή έχοντας όραμα, σχέδιο, σωστές κινήσεις και βεβαίως την υποστήριξη της κυβέρνησης και την Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρά απαρέγκλιτα σε όλα εκείνα τα έργα που θα δημιουργήσουν στα επόμενα χρόνια την πόλη που θα χαιρόμαστε όλοι, την πόλη που μας αξίζει» κατέληξε στην δήλωση του ο Δήμαρχος Κορινθίων.

Ο Κούγιας στο τιμόνι της ΜΠΑΡΤΣΑ – ΒΟΜΒΑ στο Κορινθιακό ποδόσφαιρο

Previous article

Δίκη Δημήτρη Λιγνάδη: Σήμερα το ΜΟΔ θα ανακοινώσει την απόφαση του

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *