ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Εφιαλτικές προβλέψεις για ράλι στο ρεύμα τον Αύγουστο

0

Eφιαλτικές είναι οι προβλέψεις της αγοράς για την τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο. Ακόμη και στο καλό σενάριο της επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 στις 21 του μηνός, τα μέχρι στιγμής δεδομένα προεξοφλούν χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Αύγουστο άνω των 500 ευρώ/MWh. Στο κακό σενάριο, για το οποίο προετοιμάζεται όλη η Ευρώπη, οι ειδικοί μιλούν για πραγματικό Αρμαγεδδώνα…

Η αγορά αναμένει μια πτωτική τάση της τιμής του φυσικού αερίου στην περίπτωση που επανέλθει μετά το δεκαήμερο συντήρησης σε λειτουργία ο Nord Stream 1, η οποία όμως δεν θα διαφοροποιήσει πολύ τις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, που θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουλίου.

Οι αγορές προεξοφλούν χονδρεμπορική τιμή άνω των 500 ευρώ/MWh ακόμη και με επαναλειτουργία του Nord Stream 1.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF της Ολλανδίας έκλεισε χθες στα 175 ευρώ/MWh σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 6%. Οι χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης βρίσκονται στο κατακόκκινο, με την τιμή της μεγαβατώρας στη Γαλλία να έχει φτάσει τα 446,96 ευρώ, στη Γερμανία στα 352,16 ευρώ, στο Βέλγιο και στην Αυστρία στα 377,99 ευρώ και στην Ελλάδα στα 303,19 ευρώ από 369,07 ευρώ χθες και 374,85 ευρώ προχθές.

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά όχι μόνο για το θέμα των τιμών αλλά και της επάρκειας σε περίπτωση μη επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου. Το έλλειμμα ενέργειας που θα προκληθεί και η διαχείρισή του θα δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κατάσταση των γειτόνων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσον θα ζοριστεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας που έχει καταστεί εξαγωγικό και στηρίζει τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρισμό γειτονικές χώρες. Αρμόδιοι παράγοντες μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος και μέσα στο καλοκαίρι στην περίπτωση που χώρες όπως η Ιταλία όπου κατευθύνονται οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ή η Βουλγαρία όπου κατευθύνονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Η πριγκίπισσα του Μονακό επέστρεψε στο φιλανθρωπικό της έργο

Previous article

Ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις σε όλη την επικράτεια

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *