ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη σε πέντε δήμους

0

Tην ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών στους δήμους τους, μετά την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αναμένεται ότι θα θέσουν σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πέντε από τους έξι δημάρχους των δήμων της Κορινθίας.

Ειδικότερα:

  • ο Αννίβας Παπακυριάκος (Βέλου – Βόχας), 
  • ο Γιώργος Γκιώνης (Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων), 
  • ο Κώστας Φρούσιος (Νεμέας), 
  • ο Βλάσσης Τσιώτος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και 
  • ο Σπύρος Σταματόπουλος (Σικυωνίων)

θα μιλήσουν απο κοινού για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη διαδικασία περισυλλογής και μεταφοράς στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση – πρόσκληση οι πέντε δήμαρχοι “η διαδικασία περισυλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκρηξη τιμών που έχει σημειωθεί στην ενέργεια, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την κατακόρυφη άνοδο στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, συντείνουν στην αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού“.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο μόνος δήμαρχος που δεν θα δώσει το παρών στην συνέντευξη Τύπου είναι ο Βασίλης Νανόπουλος, καθώς, κατά πληροφορίες ο δήμος Κορινθίων -τουλάχιστον για την ώρα- δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και δεν υπάρχει σκέψη για αυξηση των δημοτικών τελών, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί πολλές φορές ο κ. Νανόπουλος.

Θυμίζουμε ότι από την στιγμή που η μονάδα της Παλαιόχουνης τέθηκε σε εμπορική λειτουργία, οι εξυπηρετούμενοι δήμοι θα πρέπει να καταβάλουν στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το προβλεπόμενο αντίτιμο για τις ποσότητες απορριμμάτων που παραδίδουν προς επεξεργασία –το οποίο μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 69 ευρώ ανά τόνο.

Οι δήμοι, μέσω του ΦοΔΣΑ, έπρεπε να πιστώσουν μέχρι της 15 Ιουλίου τα προβλεπόμενα χρήματα στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να τα αποδώσει στη συνέχεια στην διαχειρίστρια εταιρεία.

Πριν απο μερικούς μήνες, ο Αννίβας Παπακυριάκος είχε πει ανοιχτά ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα εκτοξευτεί. Υποστήριξε, όμως, ταυτόχρονα, πως η λύση για να μην διαμορφωθούν πολύ «φουσκωμένα» τα δημοτικά τέλη είναι να ενισχυθεί η ανακύκλωση, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ.

Ποσά που θα κυμαίνονται από 250.000 ευρώ έως και δύο εκατομμύρια θα πληρώνουν ετησίως οι δήμοι της Κορινθίας στην ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με την σύμβαση της ΣΔΙΤ. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα που αποκαλύπτει σήμερα το korinthia.net.gr και ο οποίος αποτελεί τμήμα του πρακτικού της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), η οποία έγινε στις 19 Δεκεμβρίου. Για τις απόψεις και τις θέσεις των δημάρχων πάνω σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες ο ΦΟΔΣΑ, χωρίς να ληφθεί απόφαση, ενώ θα γίνει και νέα συνεδρίαση, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη.

Οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς τον προβλεπόμενο ΦΠΑ 24%, αλλά και χωρίς τα επιμέρους κόστη που θα προκαλέσει η δημιουργία των νέων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τα οποία εξακοντίζουν το τελικό κόστος. Για τα επιμέρους κόστη, όπως θα δείτε και στον σχετικό πίνακα, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά σενάρια.

ειδικοτερα

  • για τον δ. Κορινθίων, ο οποίος κινείται περίπου στους 20 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια,
  • για τους δ. Σικυωνίων (περίπου 8.000 τόνοι) και Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων (7.500 τόνοι) θα ξεπεράσει τις 700.000,
  • για τους δ. Βέλου-Βόχας (6.600 τόνοι) και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης (6.000 τόνοι) θα αγγίξει σχεδόν τις 600.000,
  • για τον δ. Νεμέας (2.200 τόνοι) θα φτάσει περίπου τις 250.000 ευρώ.

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από την τελική υιοθέτηση των σεναρίων που αφορούν τους σταθμούς μεταφόρτωσης.

Λουτράκι: Έκθεση φωτογραφίας για την επέτειο των 200 χρόνων της ένδοξης “Μάχης της Περαχώρας”

Previous article

Απογραφή 2021: Μειωμένος ο πληθυσμός στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *