ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το φως του ήλιου θα “ρυθμίζει” το ηλεκτρικό φως στην Κόρινθο

0

Την σύμβαση με την κοινοπραξία των εταιρειών (Μυτιληναίος, Sirecled) για την αντικατάσταση των περίπου 20.000 λαμπτήρων οδοφωτισμού σε όλο τον δήμο Κορινθίων («μέχρι και το τελευταίο χωριό», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά) υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Η υλοποίηση του έργου έχει χρόνο ολοκλήρωσης το ένα έτος, αν και ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος, μέσα από την αντικατάσταση των λαμπτήρων, θα εξασφαλίσει μεγάλες μειώσεις στο ενεργειακό κόστος, κάτι σημαντικό στην σημερινή εποχή, όπου το κόστος αυτό έχει διπλασιαστεί (από 0,15€/kwh σε 0,29€/kwh).

Συμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δημάρχου, το έργο θα φέρει εξοικονόμηση 70% κάτι που επιτρέπει να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και επέμεινε ότι όλη η επένδυση θα γίνει από την κοινοπραξία, χωρίς ο δήμος να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Ο Προϋπολογισμός του έργου (που περιλαμβάνει και την συντήρηση) θα φτάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ για 12 χρόνια.

Σε παλαιότερη συνέντευξη ο κ. Νανόπουλος είχε πει ακόμα ότι «το ενεργειακό κόστος, εφ όσον λειτουργούν όλες οι λάμπες σε όλη την έκταση του δήμου, που πληρώνουμε στην ΔΕΗ είναι 1,350,000 ευρώ τον χρόνο. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό θα δείτε ότι φτάνει τα 16,2 εκατ. για τα 12 χρόνια. Αυτό θα ήταν το κόστος που θα πληρώναμε και χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αυξημένες τιμές των τελευταίων μηνών. Με το έργο που κάνουμε μειώνουμε κατά 70% την κατανάλωση της ενέργειας με ό,τι συνεπάγεται αυτό…». 

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας, ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει τα συμβατικά φωτιστικά με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, αλλά και κατάλληλων ρυθμίσεων προγραμμάτων φωτισμού, όπως μεταβολής της φωτεινότητας ακόμα και ανάλογα την ώρα. Για παράδειγμα, μείωση κατά ένα ποσοστό της φωτεινότητας κατά τη δύση και ανατολή του ηλίου, όπου υπάρχει ο φυσικός βοηθητικός φωτισμός.

Με βάση τη σύμβαση, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την προμήθεια, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία/διαχείριση του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του δικτύου του δήμου Κορινθίων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου (τηλεδιαχείριση), μαζί με τις απαραίτητες συνοδευτικές εργασίες και με τελικό στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση αυτού.

Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη, τόσο στο πλαίσιο της ορθής χρήσης των πόρων, όσο και σε αυτό της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Είναι αξιοσημείωτο πως το 50% της ηλεκτρικής κατανάλωσης σε μια πόλη προέρχεται από το δίκτυο οδοφωτισμού.

Τα έργα οδοφωτισμού έχουν έρθει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο λόγω και της ανάγκης για ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κοινόχρηστων χώρων σε Περιφέρειες και Δήμους, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί σειρά έργων προσεχώς, με αυτές τις μπίζνες να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων.

Νίκας προς δημάρχους: “Τελευταία προειδοποίηση πληρώστε την ΤΕΡΝΑ, αλλιώς θα έχετε πρόβλημα”

Previous article

Νεκρή μέσα στο σπίτι της εντοπίστηκε 68χρονη στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *