ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάροχοι «βαφτίζουν» έκπτωση την κρατική επιδότηση

0

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση έδωσε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Την ίδια ώρα, οι τιμές συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, εμπνέοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αλλά και του κράτους, στον βαθμό που θα συνεχίσει να επιδοτεί τα τιμολόγια του ρεύματος και την αγορά βενζίνης. Η τιμή του ρεύματος ξεπερνάει τα 400 ευρώ η MWh και του φυσικού αερίου τα 200 ευρώ η MWh, διπλάσιο ύψος από αυτό με το οποίο είχε γίνει η αρχική εκτίμηση για την κρατική επιδότηση.

«Ανακοινώσαμε μόνο για τον Αύγουστο επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισ. ευρώ ακριβώς για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση», είπε χθες ο κ. Σκρέκας. «Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα μέσα από τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων».

Η ΡΑΕ δημοσίευσε χθες στην ιστοσε- λίδα της τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των παρόχων.

Εν τω μεταξύ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατήγγειλε χθες φαινόμενα παραπλανητικών διαφημίσεων παρόχων ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις στις χρεώσεις ρεύματος, αποσιωπώντας ότι αυτές δεν είναι άλλο από τις επιδοτήσεις που δίνει η πολιτεία και όχι «εκπτώσεις» που χορηγούν οι ίδιες. Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση φτάνει τα 0,337 ευρώ η kWh και είναι αυτή που εξασφαλίζει τιμές της τάξης των 15-17 λεπτών η kWh για τους καταναλωτές. «Τέτοιες τακτικές είναι προδήλως παραπλανητικές», αναφέρει η ανακοίνωση της ΡΑΕ, «δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν στους καταναλωτές ψευδείς εντυπώσεις περί της τιμολογιακής πολιτικής του προμηθευτή. Πράγματι, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του. Επιπλέον, μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές δύνανται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής».

Ο υπουργός Ενέργειας επέκρινε κι αυτός τις σχετικές πρακτικές, τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών».

«Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ τον μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς». Οι προμηθευτές, είπε ο κ. Σκρέκας, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και «εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις. O καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα».

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε, εξάλλου, ότι μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός. Πράγματι, η ΡΑΕ δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των παρόχων για τον Αύγουστο.

(kathimerini.gr)

Μυτιλήνη: Προφυλακιστέος ο 53χρονος αστυνομικός για το βιασμό της 14χρονης

Previous article

Στο Νοσοκομείο Κορίνθου τρία άτομα στη ΜΕΘ Covid και 20 στην κλινική

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *