ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οταν oι πύργοι αρνούνται να πέσουν Μπιλ Ράσελ (1934-2022)

0

Περπάτησε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη μεγάλη πορεία της Ουάσινγκτον και έγινε ο πρώτος μαύρος προπονητής όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Ο Μπιλ Ράσελ θα μείνει στην ιστορία του ομαδικού αθλητισμού ως ο μεγάλος νικητής. Οχι μόνο στο μπάσκετ αλλά σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα 11 πρωταθλήματα NBA που κατέκτησε με τους Μπόστον Σέλτικς τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να πλησιάσει. Ο Ράσελ δεν ήταν απλώς ο αρχηγός αυτών των ομάδων.

Ηταν η καρδιά και η ψυχή τους. Ταυτόχρονα η αθλητική του αντιπαλότητα με τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και τις διάφορες ομάδες στις οποίες αυτός συμμετείχε, δημιούργησε ένα από τα πρώτα αθλητικά υπερθεάματα για τα οποία το κοινό ανυπομονούσε και παρακολουθούσε με ενθουσιασμό. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως το μπάσκετ ως άθλημα θεμελιώθηκε πάνω σε αυτόν τον πρώτο ανταγωνισμό.

Η αντιπαλότητα αυτή είναι ενδεικτική της σημασίας του ίδιου του Ράσελ. Ο Τσάμπερλεϊν αποτελούσε ένα παράδοξο της φύσης. Ψηλότερος και δυνατότερος από οποιονδήποτε άλλο στο γήπεδο έμοιαζε σαν να παίζει ανάμεσα σε παιδιά. Κατάφερνε να σημειώνει 50 πόντους και άπειρα ριμπάουντ με μια αποκαρδιωτική για τον αντίπαλο ευκολία.

Μπροστά όμως στο αδιανόητο ατομικό επίτευγμα ο Ράσελ όρθωνε την ομαδική προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ξεκίναγε από αυτόν και στη συνέχεια διαχεόταν σε όλη την ομάδα. Στην πραγματικότητα ήταν η ενσάρκωση της συλλογικότητας απέναντι στον ατομισμό. Και πιο συγκεκριμένα ο θρίαμβός της. Ο Ράσελ κέρδισε τελικά 11 πρωταθλήματα. Ο Τσάμπερλεϊν δυο.

Το στοιχείο αυτό της συλλογικής δράσης ο Ράσελ το κουβάλησε και έξω από τα γήπεδα. Και η στάση του αυτή τον ανέδειξε σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής του. Οντας ένας από τους πρώτους μαύρους παίκτες του μπάσκετ ο Ράσελ βίωσε τον ρατσισμό από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο γήπεδο.

Ομως όχι μόνο δεν έκανε πίσω αλλά έγινε υπόδειγμα για τους συμπαίκτες, τους οπαδούς και ολόκληρη την αφροαμερικανική κοινότητα. Ηταν η σταθερή του άρνηση να αποδεχτεί την αδικία, η ακεραιότητα εντός και εκτός γηπέδων αυτή που καθιέρωσε τον σεβασμό στο πρόσωπό του και μέσα από αυτό στην κοινότητά του.

Οταν η ομάδα του έπαιζε σε πόλεις του Νότου, όπου τα εστιατόρια δεν σέρβιραν μαύρους και τα ξενοδοχεία αρνιόνταν τη διαμονή, η ομάδα με προτροπή του Ράσελ δεν έβγαινε να παίξει στο γήπεδο. Οταν οι παίκτες δέχονταν απειλές στις πολιτείες αυτές από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν ο Ράσελ γέλαγε στεντόρεια. Οταν το αμερικανικό κράτος πήρε τη ζώνη του πρωταθλητή από τον Μοχάμεντ Αλι λόγω της άρνησής του να στρατευτεί στο Βιετνάμ, ο Ράσελ στάθηκε δίπλα του συσπειρώνοντας υπέρ του μια σειρά από άλλους μεγάλους Aφροαμερικανούς αθλητές.

AP Photo/Michael Dwyer, file

Περπάτησε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη μεγάλη πορεία της Ουάσινγκτον και έγινε ο πρώτος μαύρος προπονητής όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πρωτάθλημα της Αμερικής. Δεν δίστασε να μιλήσει αρνητικά για τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας, τους οποίους χαρακτήρισε ρατσιστές. Και όλα αυτά όχι στο τέλος της καριέρας του, όταν θα ήταν ασφαλής και ανέγγιχτος λόγω της επιτυχίας. Αλλά ήδη από την αρχή, όταν θα μπορούσε να χάσει τα πάντα. Εφερε ορατότητα στις δυσκολίες, τις απαγορεύσεις και την αγριότητα. Πάντοτε με περηφάνια, πίστη στη συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

Και τελικά έγινε πρότυπο για τις γενιές των αθλητών που ακολούθησαν όπως ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, αλλά και για προσωπικότητες της αφροαμερικανικής κοινότητας όπως ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι εφημερίδες έγραψαν πως ο Μπιλ Ράσελ έφυγε ήσυχα την προηγούμενη Κυριακή σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του, δίπλα στη γυναίκα του. Ναι, μπορεί να έφυγε. Αλλά αυτός που ανέβασε τον κόσμο λίγο ψηλότερα δεν γίνεται ποτέ να πέσει.

Θωμάς Τσαλαπάτης efsyn.gr

ΡΩΓΜΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ – Ατρείδες Από τη θεατρική ομάδα Ευρωστίνης «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ» 2022

Previous article

Η Τιτανίδα Φοίβη, η γιαγιά του θεού Απόλλωνα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *