ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

H Ενετική Γέφυρα στον Άσσο μετά την συντήρηση της

0

Μετά από δύο χρόνια όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την συντήρηση και την προστασία της Ενετική γέφυρας ο Γιώργος Σοφούλης επισκέφτηκε και βιντεοσκόπησε εκ νέου την γέφυρα και έτσι μας παρουσιάζει την γέφυρα στην νέα της κατάσταση κάνοντας μία αναδρομή του πρίν με το μετά.

Η Ιστορία της Ενετική Γέφυρα στον Άσσο

Η Λίθινη Ενετική Γέφυρα έχει μήκος 27 μέτρα, είναι κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715) βρίσκεται στο χωριό Άσσος της Κορίνθου (θέση Βελινιάτικα) και η χρήση της ήταν για υδραγωγείο.

Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που χτίστηκε. Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.

Η γέφυρα με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα. Στο πρώτο – το κάτω – υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο πού καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της. Το δεύτερο διάζωμα – το άνω – είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί από ένα τόξο σε κάθε από της 2 πλευρές του.

Τέλος σημειώνεται επίσης πώς οι παλαιοί την συγκεκριμένη γέφυρα την ονόμαζαν η γέφυρα της Ευφροσύνης διότι λέγανε πως κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτή.

Δήμος Σικυωνίων: Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821 – Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις

Previous article

Ηλιοφάνεια τη Δευτέρα με περιορισμό της καιρικής αστάθειας στα βορειοανατολικά

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *