ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ανώριμη» να αποφασίσει για άμβλωση στα 16, ώριμη για να μεγαλώσει ένα παιδί;

0

Οργή και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει δικαστική απόφαση στη Φλόριντα, που έκρινε ότι ένα 16χρονο κορίτσι δεν είναι αρκετά ώριμο για να αποφασίσει να υποβληθεί σε άμβλωση. Το κορίτσι είχε χάσει τους γονείς του και δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της. Δικαστήριο έλαβε την απόφαση αντί αυτών και στη συνέχεια την επικύρωσε εφετείο.

Ωστόσο, βουλευτίνες του Δημοκρατικού Κόμματος αντιδρώντας στην απόφαση μιλούν για «πόλεμο εναντίον των γυναικών». Η βουλευτής Τζόις Μπίτι, από το Οχάιο, αναρωτήθηκε μέσω Twitter: «Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να κάνει άμβλωση, αλλά αρκετά ώριμη για να γεννήσει και να μεγαλώσει ένα παιδί;». Την Τζόις στηρίζουν και άλλες βουλευτίνες των Δημοκρατικών, όπως η Μπόνι Γουότσον Κόουλμαν από το Νιου Τζέρσι και Κάθριν Κλαρκ από τη Μασαχουσέτη.

Επίσης, η Λόις Φράνκελ, εκλεγμένη με τους Δημοκρατικούς στη Φλόριντα τόνισε ότι αυτή η δικαστική απόφαση «είναι ένα επικίνδυνο και τρομακτικό παράδειγμα του πολέμου που έχει ανοίξει η Πολιτεία κατά των γυναικών».

Χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» και κάλεσε τους πολίτες «να αγωνιστούν για την υγεία, την ασφάλεια και την ελευθερία των γυναικών». 

Η υπόθεση έχει λάβει τέτοια έκταση, ώστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες μιλούν για «ασυνέπεια» της δικαστικής απόφασης, ενώ αρκετοί χρησιμοποιούν και ένα hashtag που καλεί σε μποϊκοτάζ εναντίον της Φλόριντα.

Η απόφαση του δικαστηρίου, με το πρόσχημα ότι το 16χρονο κορίτσι «δεν είχε αποδείξει ότι ήταν αρκετά ώριμη ώστε να αποφασίσει να διακόψει την εγκυμοσύνη της», έρχεται λιγότερο από δύο μήνες μετά την ιστορική όψη του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στα τέλη Ιουνίου ακύρωσε τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που είχε θεσπιστεί το 1973 με την απόφαση «Roe v. Wade».

Έκτοτε, δώδεκα πολιτείες έχουν ήδη εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, τις περισσότερες φορές χωρίς εξαίρεση ακόμη και σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή κινδύνου για την υγεία της μητέρας.

Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών εκφράζουν τον φόβο ότι σχεδόν οι μισές Πολιτείες θα κάνουν το ίδιο, καθώς ένα κύμα συντηρητισμού απλώνεται στη χώρα. Στη Φλόριντα, η άμβλωση εξακολουθεί να είναι νόμιμη μέχρι τη 15η εβδομάδα.

Η 16χρονη, που στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ως «Jane Doe 22-B» ήταν μόλις δέκα εβδομάδων έγκυος όταν υπέβαλε το αίτημά της για άμβλωση επειδή δεν μπορούσε να λάβει τη συγκατάθεση τουλάχιστον ενός από τους γονείς της. Και οι δύο έχουν πεθάνει και η συγκατάθεση του ενός είναι βασική προϋπόθεση για τις ανήλικες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση στη Φλόριντα.

efsyn.gr

«Εκτός ελληνικής επικράτειας η νησίδα στον Εβρο»

Previous article

Ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους ο δήμος Κορινθίων λόγω καύσωνα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *