ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες τους

0

Περικοπές σε μετακινήσεις με Ι.Χ. και στις δαπάνες για είδη ένδυσης και υπόδησης κάνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα. Τούτο δείχνουν πλέον όχι μόνο οι έρευνες για τις καταναλωτικές συνήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 12,1% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Εξέλιξη αναμενόμενη θα έλεγε κάποιος, δεδομένου ότι πέρυσι τα καταστήματα λειτουργούσαν υπό περιορισμούς και η τουριστική περίοδος δεν είχε ξεκινήσει λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα στοιχεία για τον όγκο πωλήσεων δείχνουν τη συγκράτηση των νοικοκυριών να προβούν σε μεγάλες δαπάνες, παρά τα δύο χρόνια «εγκλεισμού» λόγω πανδημίας. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε συνολικά στον κλάδο μόλις κατά 1,2%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται ακόμη και σημαντική μείωση των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, στα καταστήματα ειδών ένδυσης – υπόδησης καταγράφηκε μείωση τόσο της αξίας όσο και του όγκου πωλήσεων κατά 7,9% και 11,6% αντιστοίχως. Ανάλογη είναι η εικόνα στα πολυκαταστήματα, όπου ο τζίρος υποχώρησε κατά 4,6% και ο όγκος πωλήσεων κατά 8,9%.

Μείωση του όγκου πωλήσεων, όχι όμως και του τζίρου, κάτι που οφείλεται στις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, καταγράφεται στα πρατήρια καυσίμων. Ο κύκλος εργασιών στην κατηγορία αυτή αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 32,9%, όμως ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 8,9%.

Περικοπές σε ένδυση, υπόδηση και καύσιμα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία για τα σούπερ μάρκετ δείχνουν μεν αύξηση του τζίρου κατά 12,9%, όμως αυτή είναι επίσης απόρροια σε σημαντικό βαθμό των πολλών και συνεχών ανατιμήσεων. Ο όγκος πωλήσεων, την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί κατά 1,7%. Στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10,5%, όμως ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα, αυξημένος κατά 0,1%.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες ανατιμητικές τάσεις, τα στοιχεία δείχνουν μια σχεδόν ανάλογη μεταβολή της αξίας και του όγκου πωλήσεων. Ετσι, στα φαρμακεία ο τζίρος αυξήθηκε κατά 10,1% και ο όγκος πωλήσεων κατά 7,6%. Στα καταστήματα επίπλων – ηλεκτρικών ειδών – οικιακού εξοπλισμού ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 13,5% και ο όγκος πωλήσεων κατά 8,3%. Στα βιβλιοπωλεία – χαρτοπωλεία ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 κατά 6,7% και ο όγκος πωλήσεων κατά 8,1%.

Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών για τις πωλήσεις εκτός καταστημάτων –πρόκειται κατά βάση για ηλεκτρονικά καταστήματα– αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση.

(kathimerini.gr)

Motor Oil: Αποκαθίστανται οι απώλειες της αγοράς καυσίμων

Previous article

Ανησυχία από τους σεισμούς στη Σάμο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *