ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ο Προύσαλης έκοψε τον αέρα του Κωνσταντάρα για να γλιτώσει τις σφαλιάρες

0

Δεν είναι μυστικό, ούτε γράφεται πρώτη φορά. Πέρα από τεράστιος ηθοποιός, αρχοντάνθρωπος και μέγας ζεν πρεμιέ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε και κάτι άλλο: Αρκετά ιδιότροπος…

Αν και η γοητεία του λοιπόν και η καλοσύνη του χαρακτήρα του έκανε τους γύρω να τα παραβλέπουν, είχε πολλά και διάφορα «κολλήματα»: Αθώα, όπως η «αρρώστια» του για την ΑΕΚ που τον έκανε ν’ ακούει αγώνες της στο τρανζιστοράκι την ώρα της παράστασης και ν’ αργήσει στον γάμο του επειδή είχε πάει στο γήπεδο.

Βασανιστικά, όπως η παθολογική ζήλια του, που τον έκανε να βάζει όρο στα συμβόλαια ότι κανείς ηθοποιός δεν θα μπορούσε να φλερτάρει γυναίκα του σε ταινία.

prousalis

Ανεξήγητα, όπως η μανία να μετράει αυτοκίνητα Volkswagen στον δρόμο και μέσω σύνθετων (δικών του) πράξεων να υπολογίζει πόσα χρόνια θα ζήσει.

Και οδυνηρά (για τους συμπρωταγωνιστές του), όπως η γνωστή αδυναμία του να μοιράζει φάπες! Θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν αρκετοί σβέρκοι ηθοποιών (και κυρίως αυτός του Αλέκου Τζανετάκου) ότι ο «Λαμπρούκος» είχε βαρύ χέρι.

Και ακόμα και όταν το σήκωνε για να ρίξει μια από τις γνωστές χαϊδευτικές του σφαλιάρες, μπορούσε να κουδουνίσει το μυαλό του παθόντος.

Όπως προαναφέρθηκε ωστόσο, ήταν τέτοιο το στιλ του Κωνσταντάρα, τόσο εμφανής η πρόθεσή του ν’ αστειευτεί (και όχι να πονέσει τον άλλον), τόσο επιβλητική -αν θες- η παρουσία του, που δύσκολα βρισκόταν κάποιος ν’ αντιμιλήσει.

Γιώργος Δαμασιώτης

Εκτός από τον Αθηνόδωρο Προύσαλη…

Ξέροντας ότι ο επίσης αξέχαστος ηθοποιός υπήρξε ο ένας από τους δυο μεγαλύτερους «μάγκες» στην ιστορία του ελληνικού σινεμά (ο άλλος ο Νίκος Φέρμας) θα περίμενε κανείς ότι έκοψε με τον τσαμπουκά τη συνήθεια του Κωνσταντάρα να καταχεριάζει.

Ότι ξηγήθηκε… τσιριμπίμ-τσιριμπόμ! Ότι κατέφυγε σε μνημειώδεις κινηματογραφικές απειλές του, όπως «εδώ πιο κάτω έχει ένα πηγάδι» ή «θα σε φέρω γυροβολιές τέσσερις».

Όταν βρέθηκαν όμως συμπρωταγωνιστές και έπρεπε να βρει έναν τρόπο να γλιτώνει το «φατούρο», κινήθηκε πιο πονηρά. Ντρίμπλαρε και δεν έκανε τάκλιν. Κράτησε την ψυχραιμία του και δεν απάντησε αντιστοίχως. Χωρίς να προσβάλλει λοιπόν τον μεγάλο παρτενέρ, του έστειλε με εξευγενισμένο τρόπο το μήνυμα ότι… δεν τον παίρνει.

Έχει εξιστορήσει λοιπόν χαρακτηριστικά:

«Παίζουμε μια ταινία (ο τρελοπενηντάρης) όπου είμαστε από την αρχή ως το τέλος μαζί. Υποδύομαι τον γραμματέα του, ο οποίος μάλιστα του κάνει όλη την ώρα παρατηρήσεις. Στις πρόβες που κάναμε λοιπόν εκεί μου δίνει ένα μπατσάκι. Λέω εγώ από μέσα μου “με δοκιμάζει τώρα αυτός”.

Περνάνε δυο μέρες, σε μια άλλη πρόβα τακ, δεύτερο μπατσάκι, λίγο πιο δυνατό. Το τρίτο μπατσάκι το πήρε μάλιστα και η κάμερα, έγινε πάνω στο γύρισμα και υπάρχει στην ταινία. Εγώ λοιπόν περίμενα αυτό το τρίτο μπατσάκι. Και μόλις τελείωσε η σκηνή του λέω:

“Κύριε Κωνσταντάρα, θα σας παρακαλέσω πολύ να μη με χτυπάτε, διότι προ διμήνου έπαθα μια διάσειση εγκεφάλου και μου είπε ο γιατρός να προσέχω πολύ”.

Γυρίζει λοιπόν και μου λέει: “Α, ρε κερατά Προύσαλη, μου κόβεις τον βήχα, ε;;;»

(ellinikoskinimatografos.gr)

Μυστήριο με το θάνατο της 75χρονης σοπράνο της Λυρικής στο Λουτράκι

Previous article

Γ. Μπάλτας, καθηγ.ΟΠΑ: Οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, άμυνα στις πληθωριστικές πιέσεις

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *