ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις αγροτών

0

Ανοίγει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις αγροτών στην Πελοπόννησο, αφού μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ακριβής εικόνα των ζημιών που έχουν υποστεί καλλιέργειες από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και την υγρασία.

Αυτό προκύπτει από την ευρεία σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, υπό τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα.

Όπως τονίστηκε, πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και το εκτιμητικό έργο, καθώς έχουν γίνει από το υπουργείο δεκάδες προσλήψεις έκτακτων εκτιμητών γεωπόνων -δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ακόμα, ξεκαθαρίστηκε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ αγρότες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και οι αποζημιώσεις θα είναι ακατάσχετες, ενώ στις 20 του μήνα θα γίνουν ακριβείς ανακοινώσεις ως προς το πώς θα κινηθούν ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τονίστηκε, εξ άλλου, ότι πριν την λήξη του φετινού χρόνου θα δοθεί προκαταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες σε όλες τις Π.Ε., μετά την εξατομίκευση των ζημιών, ενώ παράλληλα από τον υπουργό ΑΑΤ υπήρξε συναίνεση ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο περιφερειάρχης επέδωσε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά υπόμνημα με τις αναφορές των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας σχετικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πάνω υπηρεσιών, εξαιρετικά μεγάλη εμφανίζεται η ζημιά στην Κορινθία -ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Νεμέας- ενώ προκύπτουν ακόμα ζημιές στην Αρκαδία, κυρίως στην περιοχή Ζευγολατιού, στη Μεσσηνία με ολοκληρωτική καταστροφή συκεώνων σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές υπήρξαν σε Αργολίδα και Λακωνία.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, Νεμέας Κώστας Φρούσιος κ.α.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Γιώργος Ψυχογιός : “1079 παιδιά χωρίς voucher για Βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ στην Κορινθία!”

Previous article

Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *