7 Σεπτεμβρίου 1813
Ως η προσωποποίηση του αμερικανικού κράτους, ο Uncle Sam λατρεύεται και μισείται ταυτόχρονα. Στην εικόνα που τον έχουμε συνηθίσει, με το ψηλό καπέλο, ντυμένος στα χρώματα και τα σχήματα της αστερόεσσας, είναι ο ήρωας της Αμερικής που εμφανίζεται παντού, από τα προπαγανδιστικά φυλλάδια στις εποχές του πολέμου έως τις διαφημίσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε καιρούς ειρήνης. Το σίγουρο είναι ότι την ημέρα των φορολογικών δηλώσεων, όλοι οι Αμερικανοί μισούν τον Uncle Sam.
Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι ο Uncle Sam υπήρξε, κάποτε, υπαρκτό πρόσωπο.
Ο άνθρωπος από τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν το παρατσούκλι τους στις 7 Σεπτεμβρίου του 1813 ονομαζόταν Sam Wilson και ήταν ένας χασάπης από την πόλη Τρόι της Νέας Υόρκης.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος του 1812 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η εταιρεία κρεάτων που διατηρούσε ο Wilson μαζί με τον αδερφό του επιλέχθηκε για να προμηθεύει τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, γιατί βρισκόταν κοντά σε μία αποβάθρα, κάτι που διευκόλυνε τις μεταφορές.
Ο Wilson υπέγραψε συμβόλαιο να ταΐζει τους στρατιώτες αυτούς για έναν ολόκληρο χρόνο και έτσι έστειλε περίπου 2.000 βαρέλια με χοιρινό και 3.000 βαρέλια με μοσχάρι. Οι άνδρες του έβαζαν πάνω σε κάθε βαρέλι μία σφραγίδα που έγραφε «E&S – U.S.», σηματοδοτώντας ότι το κρέας προερχόταν από την E&S Wilson των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα περισσότερα βαρέλια κατέληξαν στο Γκρίνμπους της Νέας Υόρκης, όπου πολλοί από τους 6.000 στρατιώτες είχαν μεγαλώσει στην Τρόι και γνώριζαν τον Wilson. Έτσι, όταν έφτασε το κρέας, πολλοί έκαναν αμέσως τη σύνδεση με τον «Θείο Σαμ», όπως είχε επικρατήσει να ονομάζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Έτσι, η σφραγίδα «U.S.» πάνω στα βαρέλια απέκτησε σύντομα διπλή σημασία για τους στρατιώτες, καθώς θεωρήθηκε συντομογραφία τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες (United States) όσο και για τον Uncle Sam.
Αλλά και στις αποβάθρες της Τρόι, όταν περαστικοί ρωτούσαν τι σημαίνει η σφραγίδα «U.S.», οι ναυτικοί τους απαντούσαν: Είναι ο Unle Sam που ταΐζει τον στρατό.
Η έκφραση κυκλοφόρησε ευρέως και σύντομα, όλες οι προμήθειες από το αμερικανικό κράτος επικράτησε να λέγονται «Uncle Sam’s».
Μετά τον πόλεμο, το 1816, ένας από τους στρατιώτες έγραψε το βιβλίο «The Adventures of Uncle Sam: In Search After His Lost Honor», χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά σε έντυπο τον Uncle Sam σαν την προσωποποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο Uncle Sam σου προσφέρει ελευθερία και ειρήνη και όση ευτυχία μπορείς να αντέξεις. Ο Uncle Sam μπορεί να σου καλύψει όλες σου τις ανάγκες και σου προσφέρει το μοναδικό προνόμιο του να διαχειρίζεσαι τις υποθέσεις σου όπως θέλεις εσύ. Ο Uncle Sam πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα. Είναι αρκετά μεγάλος για να είναι πολύ ιδιότροπος, αλλά δεν είναι δειλός», γράφει.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1860 και στα 1870, ο πολιτικός σκιτσογράφος Thomas Nast (ο πρώτος που σχεδίασε τον Άγιο Βασίλη όπως τον ξέρουμε σήμερα αλλά και καθιέρωσε τα σήματα του γαϊδάρου για το Δημοκρατικό Κόμμα και του ελέφαντα για το Ρεπουμπλικανικό) άρχισε να κάνει γνωστή την εικόνα του Uncle Sam. Του έδωσε λευκή γενειάδα και ένα κοστούμι με αστέρι και ρίγες, που παραπέμπει στην αμερικανική σημαία.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο καλλιτέχνης James Montgomery Flagg σχεδίασε την γνωστή αφίσα όπου ο Uncle Sam με το ψηλό καπέλο και το μπλε σακάκι δείχνει τους Αμερικανούς και τους λέει «Σε θέλω για τον στρατό των ΗΠΑ», στο πλαίσιο της προσπάθειας στρατολογήσεων.
Τον Σεπτέμβριο του 1961, το αμερικανικό Κογκρέσο αναγνώρισε τον Samuel Wilson σαν τον άνθρωπο πίσω από το εθνικό σύμβολο του Uncle Sam. Ο Wilson πέθανε σε ηλικία 87 ετών το 1854 και θάφτηκε πλάι στη γυναίκα του στην Τρόι, την πόλη που αποκαλείται «πατρίδα του Uncle Sam».
moneyreview.gr
Comments