ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποστόλης Γεωργιάδης: Απών ο νομός Κορινθίας από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών

0

Η «Αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας» ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Επιμελητήριο Κορινθίας χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Έδωσα το παρών και δυστυχώς διαπίστωσα μετά λύπης μου πως για ακόμα μια φορά ο νομός μας θα είναι απών από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
Γνωρίζουμε όλοι, εδώ και πολλές δεκαετίες που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις, πως απέτυχαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία να εξελίσσουν και να δημιουργήσουν μια καινούργια εικόνα και πραγματικότητα για τον αγρότη. Νέους ορίζοντες και αγορές, νέες καλλιέργειες, οργανωμένη και σοβαρή εκπροσώπηση. Η αναποτελεσματικότητα οδήγησε σε απαξίωση και άρνηση από την πλευρά των παραγωγών στο «συνεταιρίζεσθε».
Σήμερα στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι αγρότες τους νομού μας, συνειδητά, δεν συνεταιρίζονται και δεν περνούν τα προϊόντα τους μέσα από τον συνεταιρισμό. 1000 και πλέον παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές του λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Βρίσκονται εκτός μιας διαδικασίας που στόχο είχε και έχει την υποστήριξη τους, την προώθηση τους, την εξέλιξή τους.

Η ανάγκη ενός νέου τρόπου εκπροσώπησης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ένας νέος τρόπος συνεταιρισμού τον οποίον οι αγρότες θα εμπιστευθούν.
Αυτός ο τρόπος είναι το Επιμελητήριο. Η εγγραφή των αγροτών στα μητρώα του επιμελητηρίου και η εξέλιξή τους σε επιχειρηματίες.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί στην σύγχρονη εποχή μονόδρομο. Η παραγωγική διαδικασία εάν θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να εξελιχθεί. Ο Αγρότης πρέπει να μετατραπεί σε επιχειρηματία ώστε και η Πολιτεία έτσι να τον αντιμετωπίσει.
Διαφορετικά, θα είμαστε όλοι θεατές όχι της οπισθοδρόμησης και του μαρασμού αλλά μοιρολάτρες και υπεύθυνοι για τον αφανισμό αν όχι του συνόλου, της μεγάλης πλειοψηφίας της παραγωγικής τάξης που σήμερα δρα μεμονωμένα και αποσπασματικά, αρνούμενη να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις.

Αποστόλης Γεώργαρης
Αγρότης – Επιχειρηματίας


Ειρήνη Παππά: Πλήθος κόσμου στο Χιλιομόδι Κορινθίας για το “τελευταίο αντίο”

Previous article

Ιστορική απόφαση: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *