ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετά τον Δεκέμβριο του 2023 το Φράγμα Ασωπού

0

τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα της Αποκεντρωμένης για την υδροδότηση Βέλου – Βόχας

Στην βουλή έφερε το ΚΙΝΑΛ το ζήτημα της λειψυδρίας στον δήμο Βέλου Βόχας. Από την ερώτηση, ωστόσο, αυτό που προκύπτει ως πιο σημαντικό είναι ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι το Φράγμα Ασωπού αναμένεται να παραδοθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή σε 15 περίπου μήνες από σήμερα. Χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν προκύψει ανάγκες νέας παράτασης.

ΦΡΑΓΜΑ-ΑΣΩΠΟΥ-1

Τέλος, όπως αναφέρει έγγραφο από την διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας υπάρχει πρόταση να χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι 500.000 κ.μ. νερού, από την επιφανειακή υδροληψία στον Ασωπό, για την ύδρευση του δήμο Βέλου Βόχας. Η ποσότητα αυτή καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες ύδρευσης του δήμου κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο), οι οποίες είναι περίπου 575.000 κυβικά μέτρα νερού.

Η διεύθυνση υδάτων αντιπροτείνει περίπου 300.000 κ.μ. επισημαίνοντας ωστόσο πως σε μία τέτοια περίπτωση το νερό χρειάζεται επεξεργασία, προκειμένου να διασφαλίζει τους όρους ποιότητας ανθρώπινης κατανάλωσης.

Και μερικοί αριθμοί

575.000 κυβικά μέτρα νερού είναι οι υδρευτικές ανάγκες του δήμου Βέλου Βόχας το καλοκαίρι (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο)

1.417.000 κυβικά μέτρα χρειάζεται ο δήμος τον υπόλοιπο χρόνο

42.318 στρέμματα είναι η συνολική αρδεύσιμη έκταση της παραλιακής ζώνης της ΠΕ Κορινθίας

18.000.000 κυβικά μέτρα είναι η ετήσια χορηγούμενη ποσότητα ύδατος, από επιφανειακές υδροληψίες στον Ασωπό

4.310.000 κυβικά μέτρα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Aπαντήσεις της Κυβερνησης στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Βουλή για το πρόβλημα της υδρευσης και άρδευσης που αντιμετώπισε το Ζευγολατιό.

Στην Ερώτηση που είχαμε καταθέσει στην Βουλή στις 4/7/2022 για το πρόβλημα του Ζευγολατιού (Α.Π: 6205/4/7/2022) προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Εσωτερικών,  λάβαμε ανεπαρκείς απαντήσεις .

Η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα των αποζημιώσεων στους αγρότες – κατοίκους της περιοχής.

Σχετικά με το Φράγμα του Ασωπού, είμαστε μάρτυρες μιας ακόμα μεγάλης χρονικής παράτασης για την λειτουργία του βασικού έργου, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο τέλος του 2023 σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες. Τα αναγραφόμενα των απαντήσεων δείχνουν ότι δεν θα είναι έτοιμα τα απαραίτητα υποέργα για να καλυφθούν οι ανάγκες της Κορινθίας, αφού πολλά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Συνεπώς αγνοείται μέχρι και σήμερα ο πραγματικός χρόνος που το φράγμα του Ασωπού θα αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το κανάλι του Α.Ο.Σ.Α.Κ. που αναγνωρίσθηκε πρόσφατα «προβληματικό», σε συνέντευξη του Κορίνθιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά, θα είναι αυτό που θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης και της διανομής του νερού, μέχρι την κατασκευή του νέου δικτύου –  το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των μελετών. Παρόλα αυτά δεν γίνεται καμία αναφορά για λήψη άμεσων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την επαρκέστερη λειτουργία του Οργανισμού.

Σχετικά με τα προβλήματα ύδρευσης, οι απαντήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος κυβερνητικός σχεδιασμός για να υπάρχει πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών. Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα έπρεπε να εκπονούσαν και να υλοποιούσαν έγκαιρα ένα ολιστικό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και όχι να πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης αφού «έχει σκάσει» το πρόβλημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η λειψυδρία και τα παράγωγα της έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, είναι απαραίτητο τα έργα να γίνονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι με βάση τις αιτήσεις και το ενδιαφέρον των ΟΤΑ.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να δράσουν άμεσα για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά που έζησε φέτος το Ζευγολατιό. Να ληφθούν μέτρα τώρα για να μην είμαστε και το επόμενο Καλοκαίρι «στο ίδιο έργο θεατές».

Ο περιφερειάρχης ανακαλεί την Δευτέρα την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου

Previous article

Ειρήνη Παππά: Πλήθος κόσμου στο Χιλιομόδι Κορινθίας για το “τελευταίο αντίο”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *