ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο περιφερειάρχης ανακαλεί την Δευτέρα την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου

0

Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου θα προχωρήσει την Δευτέρα ο Περιφερειάρχης, όπως ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της σύσκεψης που έγινε χτες στην Τρίπολη, με τους 26 δημάρχους της Πελοποννήσου και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Αυτή ήταν η πιο σημαντική είδηση που διέρρευσε μετά την σύσκεψη και αφορά την Κορινθία.

Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ζήτημα της εξόφλησης της ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για “ανηφόρα” σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον υπουργό, πάντως, να λέει πως το υπουργείο μέχρι εκεί που μπορεί και είναι δυνατόν θα διευκολύνει τις διαδικασίες.

“Η δική μου παρουσία εδώ είναι διευκολυντική” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως “θα ακούσω το πρόβλημα θα ακούσω τις σκέψεις σας για το τι μπορεί να γίνει και αν χρειάζεται να κάνει κάτι το υπουργείο θα το κάνουμε..”

Τουτέστιν θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν πόροι, ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι στο ζήτημα της χρηματοδότησης του αυξημένου κόστους για την διαχείριση των απορριμμάτων, τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά, καθώς σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές και θα ήταν αυτοκτονικό για την πολιτική τους επιβίωση είτε να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών είτε να μεινουν τα σκουπίδια στους δρόμους.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον κ. Βορίδη την βοήθεια της πολιτείας με γενναία χρηματοδότηση η οποία, αν είναι δυνατόν, να καλύπτει απολύτως το αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, ή –σε κάθε περίπτωση- ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους.

Αυτή την στιγμή ελάχιστοι δήμοι έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών (στην Κορινθία είναι μόνο οι δήμοι Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και Βέλου Βόχας), ενώ ακόμα λιγότεροι έχουν εξοφλήσει την ΤΕΡΝΑ (στην Κορινθία, μόνο ο δήμος Κορινθίων) για τους πρώτους μήνες διαχείρισης απορριμμάτων. Αλλά ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή τελών, για όσους δήμους την πραγματοποίησαν, θα σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω γραφειοκρατίας και ενστάσεων από τις αντιπολιτεύσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Είναι εφικτό να βρεθεί λύση χρηματοδότησης; Τυπικά μοιάζει δύσκολο και παράνομο, καθώς τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά. Κάτι που σημαίνει πως μόνο μέσω της γνωστής οδού χρέωσης των δημοτών μπορεί να γίνουν οι σχετικές πληρωμές. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα είμαστε και όλοι ξέρουμε ότι αν πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει κάτι η κεντρική εξουσία μπορεί να τον βρει.

Η εκπαίδευση του Πλάτωνα

Previous article

Μετά τον Δεκέμβριο του 2023 το Φράγμα Ασωπού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *