ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν έφερε δώρα για τους δημάρχους ο Βορίδης – “Τηρήστε τα συμφωνηθέντα με την ΤΕΡΝΑ”

0

“Παγωμένοι”, παρά τον καύσωνα, έφυγαν οι 26 δήμαρχοι της περιφέρειας Πελοποννήσου από την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στην έδρα της Περιφέρειας. Παρά τις ελπίδες ότι θα καταφέρουν να πάρουν υποσχέσεις από τον υπουργό για χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος των δημοτικών τελών, ο Μάκης Βορίδης τους είπε απλώς ότι “πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα”.

Υποσχέθηκε, πάντως, ότι το υπουργείο θα στηρίξει με συνολικά 100.000.000 ευρώ όλους τους δήμους της Ελλάδας, με τα πρώτα 50 να πιστώνονται, περί τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ωστόσο δύσκολα τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το συνολικό αυξημένο κόστος.

Ακόμα τονίστηκε ότι σε δύο εβδομάδες θα εξεταστεί εκ νέου η πρόοδος στο θέμα των οφειλών ορισμένων από τους δήμους προς την “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου”, την εταιρεία που έχει αναλάβει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την σύσκεψη αναφέρει:

Η πορεία της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή της, αλλά και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη -με την συμμετοχή και των 26 δημάρχων από τις 5 Π.Ε.-, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη.

“Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις” σημείωσε ο περιφερειάρχης ανοίγοντας την διαδικασία στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν επίσης το προεδρείο του ΦοΔΣΑ, εκπρόσωπος από την εταιρεία διαχείρισης, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσιακοί της παράγοντες.

Με τον υπουργό Εσωτερικών να σημειώνει ότι “πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα”, τονίστηκε ότι σε δύο εβδομάδες θα εξεταστεί εκ νέου η πρόοδος στο θέμα των οφειλών ορισμένων από τους δήμους προς την “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου”, την εταιρεία που έχει αναλάβει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Π. ΝΙΚΑΣ, ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Ο Π. Νίκας, αποτίμησε θετικά την μέχρι τώρα λειτουργία στην Παλαιόχουνη της μονάδας διαχείρισης, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ως προς το θέμα των σκουπιδιών ήταν εμφανώς βελτιωμένη συγκριτικά με απαράδεκτες εικόνες από προηγούμενες περιόδους.

Σε πλήρη λειτουργία, εξ άλλου, βρίσκονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο Σπαθοβούνι και στο Αργος, ενώ όσον αφορά τους υπολειπόμενους ΣΜΑ, οι πρώτοι 7 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και προχωρούν, με τους άλλους 8 να έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι αρμοδίως και να εξελίσσεται η διαδικασία ομαλά.

Γνωστοποιήθηκε, παράλληλα, ότι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο η μεταβατική λειτουργία των δύο υπολειπόμενων μονάδων που προβλέπει η ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης -στην Σκάλα για την διαχειριστική ενότητα της Λακωνίας και στην Καλλιρρόη για την διαχειριστική ενότητα Μεσσηνίας και των αρκαδικών Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με την τελευταία, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, να δίνει οριστική λύση στα οξυμένα προβλήματα των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει παύσει η λειτουργία των παράνομων χωματερών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα υπογράψει την ανάκληση λειτουργία του μοναδικού νόμιμου ΧΑΔΑ, στο Ξυλόκαστρο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα” και ότι η παρουσία του στη σημερινή σύσκεψη είναι “διευκολυντική”, εξηγώντας ότι αναμένει να ακούσει τις σκέψεις και τις απόψεις των δημάρχων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει -ιδιαίτερα όσον αφορά στην δυσκολία ορισμένων δήμων να καλύψουν την δαπάνη διαχείρισης- τονίζοντας ότι “αν χρειάζεται το υπουργείο να κάνει κάτι, να μπορέσουμε να διευκολύνουμε ώστε να γίνει”.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση από την πλευρά των δημάρχων για το αυξημένο, λόγω της διεθνούς κατάστασης, ενεργειακό κόστος, ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα τους στηρίξει με συνολικά 100.000.000 ευρώ, τα πρώτα 50 από τα οποία θα αρχίζουν να πιστώνονται στους δήμους περί τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Ανεπάρκεια μαγνησίου: Ποια τα ύπουλα συμπτώματα – Πως να την αντιμετωπίσετε

Previous article

Ποιους εννοεί ως αναξιόπιστους και ανήθικους ο Σπύρος Πλατής;

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *