ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

0

Κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία που προβλέπει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και εργαζόμενους στο δημόσιο με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου του 2023 αλλά η μεγάλη μάζα των φορολογουμένων δεν θα δει καμία διαφορά στην τσέπη του καθώς επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων αυτοί που ευνοούνται είναι μόλις 500.000 και με βάση το ύψος των καθαρών αποδοχών τους χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Σε αυτούς που κερδίζουν μερικές δεκάδες ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου με αποτέλεσμα η αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από το νέο έτος να είναι ανεπαίσθητη και να μην κάνει τη μεγάλη διαφορά στην τσέπη τους, ιδιαίτερα δε αν οι υψηλές ταχύτητες του πληθωρισμού συνεχιστούν. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 13.000 έως 30.000 ευρώ. Τα ετήσια φορολογικά οφέλη ξεκινούν από τα 22 ευρώ ή 1,83 ευρώ τον μήνα και φτάνουν τα 676 ευρώ ή 56 ευρώ τον μήνα.
  • Σε αυτούς που αμείβονται με παχυλούς μισθούς, που είναι και οι μεγάλοι κερδισμένοι του μέτρου, καθώς οι αυξήσεις στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές φτάνουν σε επίπεδα χιλιάδων ευρώ. Τα κέρδη για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ ξεκινούν από τα 2.076 ευρώ τον χρόνο ή 173 ευρώ τον μήνα και φτάνουν τα 6.351 ευρώ τον χρόνο ή 529 ευρώ τον μήνα για ετήσιες αποδοχές έως 100.000 ευρώ. Για αμοιβές πάνω από 100.000 ευρώ και ώς 200.000 ευρώ το φορολογικό όφελος σπάει όλα τα κοντέρ καθώς φτάνει τον χρόνο τα 15.351 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.279 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το κλιμάκιο βρίσκονται ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ο διοικητής και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και όλα τα ανώτερα στελέχη του Δημοσίου.
  • Στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ που δεν τους πιάνει το μέτρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος.
(efsyn.gr)

Βαγγέλης Σειληνός: Ο αέρινος χορευτής και το μοιραίο τέλος στο χειρουργείο

Previous article

Φθινοπωρινός καιρός με τοπικές βροχές, καταιγίδες και βοριάδες

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *