ΚΟΡΙΝΘΙΑ

5 δημόσια κτίρια και 4 δημόσια οικόπεδα της Κορίνθου αναζητούν το ενδιαφέρον

0

Ένα εξαιρετικό σχόλιο του πάντοτε ευαίσθητου σε θέματα αρχιτεκτονικής αισθητικής, κορίνθιου αρχιτέκτονα Βασίλη Αυλωνίτη, για το παλιό κτίριο της Εφορίας στην οδό Αποστόλου Παύλου, μάς έδωσε την αφορμή για μια μικρή έρευνα όχι μόνο για το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά και για κάποια ακόμα τοπόσημα της Κορίνθου.

Δείγματα -κάποια- σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς, αλλά σε κάθε περίπτωση σημεία αναφοράς για την αρχιτεκτονική ιστορία της πρωτεύουσας του νομού. Κτίρια που μένουν αναξιοποίητα, μια παρατημένη στην μοίρα της κτιριακή κληρονομιά, η οποία αφαιρεί αντί να προσθέτει στην αρχιτεκτονική κουλτούρα του τόπου.

Αλλά και πιο πρακτικά, κτίρια που αντί να γίνουν μέρος μιας ευρύτερης λύσης στο κτιριακό έλλειμμα δημόσιων υπηρεσιών στην Κόρινθο, γίνονται πρόβλημα.

Γράφει ο Βασίλης Αυλωνίτης

Μια σπάνια εξαίρεση!

Στο κτιριακό ιστορικό απόθεμα της πόλης δεν περιλαμβάνονται πολυποίκιλα κτίρια διαφόρων τύπων και αρχιτεκτονικών τάσεων με την μοντερνίστικη τυπολογία (σε πολύ μικρό εύρος) των 30’s να επικρατεί μονότονα. Όπως φαίνονται σε πολλές παλαιές φωτογραφίες ο σεισμός του ‘28 κατέστρεψε πολλά κτίρια που, αν “ζούσαν” σήμερα, θα είχαν χαρακτηριστεί αναμφισβήτητα ως διατηρητέα.

Οι μετασεισμικές συνθήκες ανάγκης δημιούργησαν όμως ένα άλλο κτιριακό στυλ για την πόλη, αυτό που συστηματικά καταστρέφουμε σήμερα προς χάριν κυρίως απρόσωπων και άχαρων πολυκατοικιών. Οι εξαιρέσεις σπάνιες.

Το κτίριο της φωτογραφίας αποτελεί μιά τέτοια εξαίρεση.

Για τους παλαιότερους είναι η παλαιά Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο στην Απ.Παύλου. Η κατασκευή του προσδιορίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 σε σχέδια άγνωστου σε εμένα αρχιτέκτονα, με εργοδότη, κατά πάσα πιθανότητα, το Ελληνικό Δημόσιο. Η χρήση του για 20/25 χρόνια και έκτοτε (μετά την μεταφορά της Εφορίας) κλειστό και ερημωμένο.

Έχει τύχει να έχω επισκεφτεί αυτό κτίριο όταν ήταν εν λειτουργία και είχα εντυπωσιαστεί από τους χώρους του. Θυμάμαι ιδιαίτερα το μεγάλο γραφείο του τότε Εφόρου στο κέντρο του κτιρίου επί της προσόψεως όπως και αρκετές άλλες λεπτομέρειες του. Υπόδειγμα αν και μικρό για την χρήση του, δημοσίου κτιρίου.

Σήμερα τραβάει το βλέμμα η μορφολογία της όψης του τόσο χαρακτηριστική και τόσο διαφορετική από το σύνηθες. Φαντασθείτε το, τότε!

Αλήθεια αυτό το κτίριο γιατί είναι εγκαταλελειμμένο;

Γιατί κανείς από τους ιθύνοντες αυτής της πόλης δεν σκέφτηκε την αξιοποίηση του σαν Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο ακόμα, ακόμα και Δημαρχείο (γιατί όχι) ή κάτι άλλο παρεμφερές;

Γιατί το περιμένουμε να πέσει;

Ξέρω κανείς δεν θα μου απαντήσει. Δεν περιμένω, δεν ελπίζω.

Όμως σταθείτε απέναντι του μια μέρα που θα περνάτε από την Απ.Παύλου και πείτε μου, δεν αξίζει καλύτερης τύχης από την αδιαφορία μας;“.

Το ζήτημα που θέτει ο κ. Αυλωνίτης είναι φυσικά και υπαρκτό και ακριβές. Αυτό που δεν είναι απολύτως ακριβές είναι πως το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και κλειστό, καθώς από το 2005 στην μία από τις δύο πτέρυγες του ισογείου (που οι περισσότεροι θυμόμαστε ότι φιλοξενούσε το Δημόσιο Ταμείο -δεξιά ήταν η Εφορία) σήμερα έχει την έδρα του το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ). Το κτίριο ανήκει στην Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και παραχωρήθηκε στο ΕΣ, ύστερα από πρόταση που έκανε ο τότε (2005) Επίτροπος Σιούτης.

Υπό μία έννοια πάντως, ο κ. Αυλωνίτης έχει δίκιο όταν μιλά για εγκατάλειψη, καθώς στο αχανές αυτό κτίριο των 2500 τετραγωνικών μέτρων, δεν σφύζει απο ζωή. Όλοι κι όλοι σήμερα πέντε άνθρωποι εργάζονται για τον φορέα. Όλο το υπόλοιπο κτίριο αριστερά είναι άδειο, όπως και όλοι οι χώροι στον δεξιό διάδρομο, όπου όπως είπαμε εδραζόταν μέχρι το 2005 η Εφορία. Το ΕΣ αξιοποιεί επίσης κάποιους χώρους και στο υπόγειο, για τα αρχεία του, τα οποία είναι πάρα πολλά.

Ο όγκος του κτιρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα αλλά και όλο το οικοδομικό τετράγωνο φανερώνει πολλά για το μέγεθός του

Επίσης υπάρχει και το Γενικό Χημείο του Κράτους, που καλύπτει κάποιους απο τους χώρους, του πρώτου ορόφου.

Όλα αυτά τα χρόνια τους άδειους χώρους του κτιρίου θέλησαν να εκμεταλλευτούν πολλοί δημόσιοι φορείς, ωστόσο, για ανεξήγητους λόγους η ΑΑΔΕ δεν το παραχώρησε ποτέ. Ανάμεσά τους το Πρωτοδικείο, ενώ ακόμα και για το Πανεπιστήμιο είχε γίνει σκέψη να παραχωρηθεί, έστω για ένα από τα δύο τμήματα, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αποτρεπτικός παράγοντας στάθηκε το γεγονός ότι γειτνιάζει με το Χημείο.

Από τα παραπάνω αυτό που μπορεί να εξάγει κανείς ως ασφαλές συμπέρασμα είναι πως ένα γιγάντιο κτίριο με μία ιδιότυπη αρχιτεκτονική παραμένει αναξιοποίητο, την ίδια ώρα που δεκάδες φορείς ασφυκτιούν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κτίριο της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, που βρίσκεται δίπλα στον παλιό κεντρικό σταθμό του ΟΣΕ, στην ανατολική είσοδο της Κορίνθου, και για το οποίο έχουμε γράψει και κατά το παρελθόν. Πρόκειται για ένα τεράστιο κτίριο περίπου 4.000 τ.μ (συνολικά), το οποίο είναι ερειπωμένο από το 2006 και φθίνει καθημερινά, εδώ και 16 χρόνια.

Είναι ένα πανέμορφο κτίριο, (το οποίο κατά πληροφορίες ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς) που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί “φιλέτο”, καθώς βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο της Κορίνθου, στην είσοδο της πόλης, με μία εκπληκτική θέα και τεράστιους χώρους προς εκμετάλλευση. Μάλιστα, το Korinthia.net.gr είχε αφιερώσει ένα άρθρο στο οποίο μιλούσε για την ανάγκη αξιοποίησής του.

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά το άρθρο και 18 χρόνια από τότε που έκλεισε, το κτίριο αυτό εξακολουθεί να “σαπίζει” και μέρα με τη μέρα χάνει την αξία του.

Το χειρότερο είναι, όμως, πλέον πως γίνεται επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια. Όποιος το προσεγγίσει από την Βορειοανατολική πλευρά, αυτήν δηλαδή που “βλέπει” προς το Λουτράκι, θα δει στην γωνία του κτιρίου, “φαγωμένα” σίδερα και τσιμέντα, ετοιμόρροπους σοβάδες και ξεχαρβαλωμένες λαμαρίνες έτοιμες να σηκωθούν σαν καθαροδευτεριάτικοι χαρταετοί στο πρώτο δυνατό φύσημα του αέρα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορεί να δει κανείς πως σείονται απειλητικά και πως τρίζουν ανατριχιαστικά.

Το ζήτημα δεν είναι πιά να αξιοποιηθεί το κτίριο. Αυτό έρχεται πλέον σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες, αφού ολοφάνερα το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα του.

Με την ευκαιρία να πούμε πως η Κόρινθος τείνει να δημιουργήσει παράδοση στο πως να αφήνει αναξιοποίητα σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία. Εκτός από το κτίριο της ΕΑΣ, στα όρια του ευρύτερου δήμου υπάρχουν τρια στρατόπεδα, μία αχανής έκταση και άλλα τρία κτίρια που μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς. Μιλάμε για:

  • Το στρατόπεδο του 6ου ΣΠ (στο οποίο έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις μετά την απόφαση για την πολεοδόμηση)
  • Το στρατόπεδο στην Ποσειδωνία (το οποίο είτε θα γίνει Διοικητήριο για το οποίο πολλοί αντιδρούν, είτε θα χαθεί)
  • Το στρατόπεδο των ΚΕΥΑ, στα Εξαμίλια, το οποίο έχει παραχωρηθεί το 2003 από τον Κοτσώνη, για να γίνει Πανεπιστημιακό Campus, αλλά κανείς δεν μιλά γι’ αυτό.
  • Η έκταση στο Πεδίο Βολής, μια τεράστια αναξιοποίητη έκταση, όπου δεν έχει γινει καν η ανάπλαση του ΧΑΔΑ
  • Το κτίριο του παλιού Ρετσινάδικου (το οποίο μόλις πρόσφατα πέρασε σε χέρια ιδιώτη και περιμένουμε να δουμε τις εξελίξεις γύρω από την αξιοποίησή του)
  • Οι εγκαταστάσεις των Δημοτικών Σφαγείων (οι οποίες είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτη για την δημιουργία εκεί μονάδας τουριστικού ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός θα ξαναγίνει).
  • Οι εγκαταστάσεις της Δημοτικής Αγοράς, μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 15 χρόνια και για την οποία δεν υπάρχει καθαρή εικόνα τι θέλει να κάνει η δημοτική αρχή, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες.

Πηγή: Korinthia.net.gr

Εξαμίλιο Τείχος

Previous article

Από το Μπολάτι ξεκινά η διαλογή στην πηγή – Σπίτι σπίτι θα περνούν τα απορριμματοφόρα για να αδειάζουν τους κάδους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *