ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο νέος ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της Δημοτικής Αστυνομίας

0

Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα από δήμους για προσλήψεις

Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, βάσει του οποίου θα καθορίζονται ο ρόλος και οι αρμοδιότητές της. Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις προτού πραγματοποιηθεί η τελική σύνταξη του νομοσχεδίου και η κατάθεσή του στη Βουλή, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετική εγκύκλιος για την ενημέρωση των δήμων, αλλά και πρόσκληση για αιτήματα προσλήψεων προσωπικού. Μάλιστα, ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα πρόσληψης προσωπικού για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας για τις προσλήψεις του 2023, με τα αιτήματα να αφορούν περίπου 200 προσλήψεις. Οι παραπάνω θέσεις αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία μέσα σε αυτό το διάστημα.

Αναφορικά με  τις αλλαγές που θα γίνουν στη Δημοτική στυνομία, σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση που έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα στοχεύσουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων όπως:

— Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.

— Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).

— Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.)

— Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.

— Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).

— Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).

— Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.

— Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Χωρίς τηλεόραση τα ορεινά χωριά της Κορινθίας μόνο ΕΡΤ

Previous article

Βασίλης Τρωγάδης: Τρεις προτάσεις για τον τουρισμό στον Δ. Βέλου Βόχας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *