Στην επέκταση του προγράμματος των 80.000 θέσεων σε προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ προχωράει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews μέχρι τέλος του έτους.
Η επέκταση κρίθηκε αναγκαία καθώς οι θέσεις του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων καλύφθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, λιγότερο από δύο μήνες.
Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα.
Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις, άνοιξε στις 27 Ιουλίου και ο προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες παρά τις αυξημένες απαιτήσεις που προβλέπονται τόσο για τις παρόχους κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζόμενους.
«Στόχος μας είναι η κατάρτιση να πάψει να είναι απλώς μία επιδοματική διαδικασία, αλλά με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων που έχουμε υιοθετήσει να γίνει πραγματικό όπλο των εργαζόμενων και των ανέργων για το μέλλον! Αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλισης ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε το νέο πλαίσιο για τους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ενώ ανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
«Στόχος μας, τόνισε, είναι να διαμορφώσουμε ένα πιο σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο. Ώστε ο κλάδος να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο, μέσω επαρκών και δίκαιων κινήτρων για όλους τους ασφαλισμένους, ενισχύοντας παράλληλα την προστασία τους.
Ενδεικτικά, μερικές από τις παρεμβάσεις θα είναι:
- Η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός ΤΕΑ
- Η βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ.
- Η ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ο εξορθολογισμός της φορολόγησής τους!»
Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο για εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας σε σχέση ιδιαίτερα με την παραγραφή οφειλών και τη ρύθμιση χρεών. «Η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ περιορίζεται στη 10ετία από την 20ετία. Δεν μπορεί να είσαι σε όλη σου τη ζωή όμηρος του ΕΦΚΑ!
Ιδιαίτερα όταν δεν σου έχει γνωστοποιήσει καν ότι χρωστάς. Εναρμονίζουμε, επίσης, τις ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ για δόσεις με τις αντίστοιχες της εφορίας. Τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και η εφορία ανήκουν στο ίδιο κράτος!», είπε ο υπουργός.
Υπογράμμισε εξάλλου τις δράσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα νέα ζευγάρια και τους νέους συνολικά, όπως είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» μέσω του οποίου θα νοικιαστούν από το Δημόσιο και θα διατεθούν σε φτωχότερα νέα ζευγάρια, ιδιωτικές κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αμφότερα τα προγράμματα, σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης, θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023 τονίζοντας ότι μέσω των προγραμμάτων ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών που θα διατεθούν, θα βοηθηθεί επιπλέον η αγορά και ο κατασκευαστικός κλάδος να κινηθούν.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που περιλαμβάνουν την άνοδο του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2021 και κατά 7,8% το πρώτο
Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων, έχουν όσοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
- Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ
- Είναι άνω των 18 ετών
- Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι, το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.
Συγκεκριμένα, κάθε άνεργος που ενδιαφέρεται καλείται να προχωρήσει στα εξής βήματα:
Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την «Αίτηση Συμμετοχής» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet, στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise-kai-ekpaideutiko-periekhomeno/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-katartises-meso-ton-k-e-di-bi-m-ton-e-i-kai-ton-adeiodotemenon-k-d-b-m
Επισυνάπτει:
1) Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας-Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση),
2) Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών, και
3) Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι δεν παρακολουθεί ή /και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες» και δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης
Επισυνάπτει πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας, εάν το κατέχει
Διαφυλάσσει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, που αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα.
Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως ανεργία, εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.
Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτήσει την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.
Οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» είναι:
Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε
Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων
Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες
Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco
Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας
Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.
Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκατάρτιση) τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη.
Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ.
(dikaiologitika.gr) |
Comments