ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μαύρος καπνός» για το «Αττικόν» και το «Απόλλων»

0

Νομίζω ότι οι Αθηναίοι πρέπει να το πάρουμε απόφαση: θα περάσουν χρόνια για να δούμε φως (φως πραγματικό, όχι δημοσιογραφικό) στο τούνελ της περιπέτειας των δύο κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» επί της οδού Σταδίου. Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Μουσείου Πόλεως Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία, Αντώνη Βογιατζή, που χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση ύστερα από τη συγχώνευση των δύο εμπλεκομένων ιδρυμάτων, αποκόμισα την εντύπωση μιας χρονοβόρας, μακρόσυρτης διαδικασίας με πολλές διακλαδώσεις και ακόμη περισσότερες μαύρες τρύπες.

Τρία σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι για την ανακατασκευή του συγκροτήματος, αλλά κανένα δεν φαίνεται να προχωράει.

Τα σενάρια είναι τρία, μου λέει ο κ. Αντώνης Βογιατζής. Το πρώτο είναι να καρποφορήσουν οι επαφές με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή με το Ιδρυμα Ωνάση, ή με κάποιο τρίτο ίδρυμα που θα προκύψει στην πορεία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πλήρης ανακατασκευή του συγκροτήματος. Το κόστος πριν από την ενεργειακή κρίση είχε υπολογιστεί στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Με το Ιδρυμα Νιάρχου η αρχική επαφή δεν απέδωσε, καθώς υπήρχαν διαφορετικές προτεραιότητες εκ μέρους του κοινωφελούς ιδρύματος με έμφαση στον τομέα της υγείας, εξαιτίας της πανδημίας. Με το Ιδρυμα Ωνάση δεν έχει υπάρξει επαφή μέχρι σήμερα.

«Μαύρος καπνός» για το «Αττικόν» και το «Απόλλων»-1
Το κόστος της αποκατάστασης, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, έχει εκτιμηθεί στο ύψος των 23 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο είναι η αναζήτηση επενδυτή που θα εκμεταλλευθεί το ακίνητο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βάσει της μελέτης που έχει εκπονήσει ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Λιακατάς, και στο οποίο προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας από την πλευρά της οδού Χρήστου Λαδά, αλλά και η διαμόρφωση ενός κήπου υψηλής αισθητικής 900 τ.μ. στα κενά που υφίστανται ή θα προκύψουν από την καθαίρεση μη διατηρητέων κτισμάτων στην έκταση των 3,5 στρεμμάτων που αναπτύσσεται πίσω από τους κινηματογράφους. Και το τρίτο σενάριο είναι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου και να αποκατασταθεί η είσοδος της οδού Σταδίου, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά οι δύο αίθουσες, οι οποίες θυμίζουμε ότι παρέμειναν άθικτες από τον εμπρησμό του κτιρίου κατά τη διάρκεια αντιμνημονιακής πορείας τον Φεβρουάριο του 2012. Οταν ρωτάω τον πρόεδρο του Μουσείου Πόλεως Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία σε ποιο από τα τρία σενάρια δίνει αυτός και οι συνεργάτες του προτεραιότητα, ο κ. Αντώνης Βογιατζής μου απαντάει χωρίς χρονοτριβή: «Στο πρώτο». Και τι χρονικό όριο έχουν δώσει έτσι ώστε αν δεν αποδώσει το πρώτο σενάριο να προχωρήσουν στο δεύτερο; «Δεν υπάρχει χρονικό όριο», μου λέει κοφτά. Τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχει βούληση για τον εξωραϊσμό των προστατευτικών λαμαρινών, έτσι ώστε να απαλυνθεί το σημερινό βάρβαρο αισθητικά θέαμα. Οσο για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που είχαν αναγγελθεί τον περασμένο χειμώνα για το εσωτερικό του «Απόλλωνα», σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ματαιώθηκαν, αφού δεν εκδόθηκε η σχετική άδεια από την πολεοδομία. Απαιτούνται τρεις έξοδοι κινδύνου και όπως είναι σήμερα η κατάσταση, η τρίτη έξοδος προς την οδό Σταδίου παραμένει απροσπέλαστη.

(kathimerini.gr)

Συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί που κατήγγειλε για βιασμό 19χρονη στο Α.Τ. Ομόνοιας

Previous article

ΙΝΚΑ Κορινθίας: να βάλουμε τέλος στις παράλογες απαιτήσεις των funds

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *