ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 1.600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης, τι αλλάζει στα κριτήρια

0

Mε αυξημένο το ανώτατο όριο, στα 800 ευρώ από 700 ευρώ πριν από ένα χρόνο, θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό θα διπλασιάζεται σε περίπτωση μετάβασης από άλλο καύσιμο. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο.

Επίσης, εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, ανάλογα με την πορεία της τιμής της το προσεχές διάστημα.

Τα περιθώρια δίνει η άνετη εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως προέκυψε και από τα χθεσινά στοιχεία για το 9μηνο, κατά το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι εκτίμησης για έλλειμμα.

Οι τιμές της ενέργειας χαρακτηρίζονται από συνεχείς αιφνιδιασμούς που έχουν ήδη ανατρέψει τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ετσι, το φυσικό αέριο είναι πλέον, μετά την επιδότηση από τη ΔΕΠΑ, φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης, η επιδότηση του οποίου είχε διακοπεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προχωρεί άμεσα, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι το επίδομα θέρμανσης για το οποίο έχουν αποφασιστεί και θα προβλέπονται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση τα εξής:

1. Θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ αντί 100 έως 700 πέρυσι. Το ποσόν θα διπλασιάζεται, φτάνοντας έως 1.600 ευρώ, για όσους στρέφονται φέτος για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο καύσιμο, εγκαταλείποντας άλλες πηγές, όπως ο ηλεκτρισμός (κλιματιστικό) ή το φυσικό αέριο. Το ίδιο θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους, που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο.

Εξετάζεται να επανέλθει η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία από 1ης Νοεμβρίου.

2. Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

3. Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στην περιοχή των 200.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσοι το χάνουν, λόγω αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών.

Εως 1.600 ευρώ το επίδομα θέρμανσης, τι αλλάζει στα κριτήρια-1

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός αν οι εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγές. Το επίδομα θα επεκταθεί και στην μπλε κηροζίνη.

Αντίθετα, στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να επανέλθει η επιδότηση στην αντλία από 1ης Νοεμβρίου. Το κόστος είναι σχετικά μικρό, στα 30 εκατ. ευρώ τον μήνα, με βάση την προηγούμενη επιδότηση.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να προκύπτει η τιμή του φυσικού αερίου χαμηλότερη από του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της επιδότησης, αλλά παραπέμπουν στη ΔΕΠΑ για το ενδεχόμενο να μειωθεί η επιδότηση.

Πλεόνασμα στο 9μηνο

Ο κρατικός προϋπολογισμός το 9μηνο είχε πρωτογενές πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ήταν 40,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από φόρους ήταν 4,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 609 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου. Η αντιστροφή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της νομοθεσίας για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε φέτος από τον Μάιο και εκτείνεται σε 10 δόσεις, ενώ θα ξεκινούσε κανονικά τον Σεπτέμβριο, με μια ενισχυμένη δόση. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «αφού ληφθούν υπόψη οι προεισπράξεις ΕΝΦΙΑ και εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αλλαγής του τρόπου καταβολής των δύο αυτών φόρων, τα φορολογικά έσοδα του μηνός Σεπτεμβρίου είναι συμβατά με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού και των ενδείξεων για ισχυρή ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2022».

(kathimerini.gr)

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα trafficking αλλοδαπών γυναικών – 9 συλλήψεις

Previous article

Υπόθεση βιασμού: Το μήνυμα στο κινητό της 12χρονης που έστειλε τη μητέρα της στη φυλακή

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *