Επάνω από την “ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ” στου Φιλοπάππου, βρίσκεται ένας βράχος με σμιλεμένα επάνω του επτά καθίσματα. Επτά καθίσματα (θρόνοι) σκαλισμένοι στον βράχο! Το “Επτάθρονο” το συναντάμε στον δρόμο που μας οδηγεί στο «Θέατρο Δώρας Στράτου»! Το Επτάθρονον είχε ρόλο δικαστηρίου ή βουλευτηρίου.
Μία άποψη, το συνδέει με τον θάνατο κάποιου “μητραγύρτη”. Οι “μητραγύρτες” ( από το μήτηρ & αγύρτης) , ήταν μάντεις και ιερείς της μητέρας των θεών, της θεάς Ρέας. Αυτοί περιφερόντουσαν ζητιανεύοντας στο όνομα της θεάς. Οι “μητραγύρτες” πρέσβευαν την μητριαρχική εποχή του κόσμου! Απήγγειλαν θρησκευτικούς αφορισμούς, στους πιστούς, προς «άφεση αμαρτιών» των.
Δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά ενδύματα και τρόφιμα, για τις υπηρεσίες τους . Αλλά την Ρέα είχε αντικαταστήσει πια η Ήρα.
Οι ιερείς της Ήρας και της νέας ιεράς τάξεως, στην Αθήνα , έπεισαν τον κόσμο πως οι “μητραγύρτες” ήταν απλά… αγύρτες. Γι’ αυτό τους κορόιδευαν και τους περιφρονούσαν για την αθλία τους εμφάνιση και το αναξιοπρεπές πλέον επάγγελμα τους.
Κάποτε, λοιπόν, οι Αθηναίοι τιμώρησαν έναν “μητραγύρτη”, επειδή δίδασκε τα μυστήρια της αρχαίας προ-δωδεκαθέου πρωτοθεάς Ρέας, ρίχνοντας τον, στο “Βάραθρο”. Όμως, τότε, μετά από αυτό το φονικό, έπεσε μεγάλος λοιμός στην πόλη των Αθηνών!
Οι Αθηναίοι έντρομοι ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών τι να πράξουν . Και με εντολή του μαντείου, για να εξιλεωθούν, έφτιαξαν το «Επτάθρονον Βουλευτήριο» και κατάχωσαν από τότε το “Βάραθρο”. Επτά βουλευτές / δικαστές (επτά < σεπτά > σεπτοί) θα είχαν μικρότερη πιθανότητα να κάμουν λάθος σε κάποια δίκη! Έτσι κανείς πλέον δεν θα ριχνόταν στο “Βάραθρο”!
Στην ουσία δηλαδή καταργήθηκε η θανατική ποινή, στην Αθήνα, και μάλιστα η εκτέλεσή της με αυτόν τον άγριο τρόπο.
ΠΗΓΗ: Αρχείο πολιτιμού, Γιώργος Λεκάκης, http://www.arxeion-politismou.gr/2018/12/Eptathronon.html
Comments