Την πρώτη δημόσια συνάντηση με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε η ΕΘΕΑΣ στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, με βασικό θέμα συζήτησης να αποτελεί η αύξηση των ποσοτήτων προϊόντων που διοχετεύονται απευθείας από τους παραγωγούς στην αγορά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντάς τόνισε ότι η αύξηση του ποσοστού που αυτή τη στιγμή φτάνει στα ράφια απευθείας από συνεταιριστικά χέρια θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, δεδομένου ότι το ποσοστό που διοχετεύεται με αυτόν τον τρόπο δεν υπερβαίνει το 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη υπερβαίνει το 60%.
Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι μόνο μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα μπορεί να υπάρξει προοπτική και προστιθέμενη αξία στη δουλειά κάθε αγρότη. «Στην Ευρώπη, το 65% του αγροτικού προϊόντος διακινείται μέσω συνεταιρισμών. Γι’ αυτό μπορούν και έχουν καλύτερες τιμές, μικρότερο κόστος παραγωγής και καλύτερη θέση στα ράφια διεθνώς μέσα από μεγάλες συνέργειες. Στην Ελλάδα διακινείται μέσω των συνεργατικών σχημάτων μόλις το 18% – 20% της αγροτικής παραγωγής. Καταλαβαίνετε τι απόσταση υπάρχει. Υφίσταται όμως και μία ακόμα παράμετρος που πρέπει να αναφέρω και σχετίζεται με την κατάρτιση και την εκπαίδευση των αγροτών. Εάν δεν γίνει χρήση των νέων τεχνολογιών δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Με τη χρήση των τεχνολογιών αυτών μειώνεται το κόστος παραγωγής γιατί μειώνεται η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ αυξάνεται η αποδοτικότητα των χωραφιών. Υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παραγόμενο προϊόν και επειδή το ελληνικό προϊόν έχει ταυτιστεί με την ποιότητα, εάν έχουμε τις συνθήκες που προανέφερα, τότε θα έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους».
Σατολιάς: Εάν σήμερα δεν υπήρχαν συνεταιρισμοί θα έπρεπε να τους επαναφέρουμε
Ο Παύλος Σατολιάς είπε από την πλευρά του ότι εάν σήμερα δεν υπήρχαν η συνεταιρισμοί, η ΕΘΕΑΣ θα έπρεπε να τους επαναφέρει. «Αυτός είναι ο βασικός στόχος της ΕΘΕΑΣ. Να φέρει τους ελληνικούς συνεταιρισμούς στο προσκήνιο και να γίνουν χρήσιμοι, λύνοντας μία σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο, με στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα».
Εμφανίστηκε αταλάντευτος αναφορικά με την θέσπιση νέων μέτρων που σχετίζονται με τους αγρότες, τονίζοντας ότι καμία νομοθετική ρύθμιση δεν θα γίνεται δεκτή, εάν προηγουμένως δεν έχει γίνει διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται να ενισχυθεί ο συνεργατισμός με παρεμβάσεις όπου η εμπορία και η διακίνηση της παραγωγής μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα είναι εφικτή, αξιοποιώντας και την έκπτωση της φορολογίας κατά 50%, γεγονός που όπως είπε λειτουργεί ως βασικό κίνητρο.
«Δημόσιος έλεγχος για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων»
Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει δημόσιος έλεγχος για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικά πλεονεκτήματα και να «πιάσουν τόπο τα χρήματα που διατίθενται στον αγροτικό τομέα». Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ζήτησε αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, όπου όπως είπε όλοι συμφωνούν ότι είναι αναχρονιστικός αλλά κάποια στιγμή είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες καθώς και η σημασία στήριξης των αγορών που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, ενώ σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η εισαγωγή της γεωργίας ακριβείας στον πρωτογενή τομέα.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία στήριξης της κοινής προώθησης προϊόντων μέσα από εργαλεία που υπάρχουν, ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο, αλλά και η στήριξη των τομεακών προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, τα οποία θα περάσουν μόνο μέσα από τα συνεργατικά σχήματα, ενώ θα πρέπει όπως είπε να υπάρχει στόχευση αναφορικά με τα προϊόντα που επιθυμούν να φέρουν στην επιφάνεια οι συνεταιρισμοί.
Όπως ανέφερε ο κύριος Σατολιάς η σύσταση της ΕΘΕΑΣ έθεσε στο επίκεντρο την επανεκκίνηση και την επανένωση των συνεταιρισμών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ένας παλιός κύκλος έκλεισε και διαγράφεται μία νέα πορεία. «Αφήνουμε πίσω μας τις παθογένειες του παρελθόντος, κοιτάζουμε μπροστά για να κάνουμε το συνεταιριστικό μας κίνημα ξανά ισχυρό για να υπηρετήσει και να διαδραματίσει ξανά τον ιστορικό του ρόλο», σημείωσε.
Συμπλήρωσε ότι επιδίωξη της ΕΘΕΑΣ εκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών της Ελλάδας που ήδη συμμετέχει σε αυτήν, θα πρέπει να συμμετάσχει το σύνολο των συνεταιριστικών παραγωγικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να λείπει κανείς».
Στάθηκε στο γεγονός ότι η οικονομική και πανδημική κρίση, έφερε στο προσκήνιο την αξία της συνεργασίας, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει έναν ισχυρό αγροτικό τομέα. Μπορεί ο αγροτικός τομέας να εισφέρει με 4% στο ΑΕΠ και πολύ παραπάνω στη μεταποίηση, συμβάλλει όμως με 12% στην απασχόληση, ενώ οι εξαγωγές για πρώτη φορά τα 3 τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας θετικό πρόσημο, καθώς εξάγουμε περισσότερα από αυτά που εισάγουμε για να τραφούμε».
Αναφέρθηκε και σε έναν ακόμα πυλώνα που είναι αυτός της τοπικής παραγωγής, την οποία χαρακτήρισε ως ασπίδα ισόρροπης ανάπτυξης και διατήρησης του κοινωνικού ιστού, που όπως είπε αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την διατροφική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. «Είναι γεγονός ότι σε μία κρίση όλοι στρέφονται στον τρόπο τους για να τραφούν».
(agronews.gr) |
Comments