ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Αύριο οι εκδηλώσεις Απελευθέρωσης στο Κάστρο!

0

Στις 10:30 το πρωί, αύριο Τετάρτη, ξεκινούν οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην απελευθέρωση του Κάστρου της Ακροκορίνθου. Οι εκδηλώσεις, όπως και την περσινή χρονιά, αναμένεται να είναι εντυπωσιακές!

Περιλαμβάνουν, όπως έχει ανακοινωθεί, αναπαράσταση της παράδοσης του Κάστρου και βέβαια πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα από πολιτιστικούς συλλόγους της Αρχαίας Κορίνθου και του δήμου.

Το Κάστρο της Ακροκορίνθου καταγράφει 3 πολιορκίες πριν από την απελευθέρωση του. Η Τρίτη και καθοριστική πολιορκία ξεκίνησε αρχές του 1823 με 415 ταμπουρωμένους Τουρκαλβανούς στα τείχη του. Αρχηγός της πολιορκίας έχει διοριστεί από την Συνέλευση του Άστρους ο Κορίνθιος Ιωάννης Νοταράς. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους φτάνει στην Κόρινθο για ενίσχυση της πολιορκίας ο Πορθητής του Παλαμηδίου Στάικος Σταικόπουλος ενώ το Οκτώβριο, μήνα τελικής απελευθέρωσης, αναλαμβάνει καθήκοντα ο Στρατηγός Κολοκοτρώνης. Η συνθήκη παράδοσης υπογράφτηκε στις 19 Οκτωβρίου 1823, αλλά οι Τουρκαλβανοί άφησαν το Κάστρο στις 26 Οκτωβρίου, γιατί στο μεταξύ έγινε απογραφή των πραγμάτων που ήσαν μέσα και θα περιέρχονταν στους Έλληνες.

Το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου 1823, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, 300 Τουρκαλβανοί και 60 γυναίκες εγκατέλειψαν τον Ακροκόρινθο παραδίδοντας τον στα χέρια των Ελλήνων.

Θετικές εξελίξεις για τον σιδηρόδρομο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Επιτροπή Παρακολούθησης

Previous article

Ανασκαφές στο Λέχαιο και γενικά στην Κορινθία ανακοίνωσε ο Τιμολέων Πιέτρης

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *