ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Μετά το Δήμο Βέλου Βόχας και ο Δήμος Σικυωνίων θα προωθήσει την διαλoγή στην πηγή για την οικιακή κoμποστοποίηση

0

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην μείωση του όγκου των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων και στην προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος

Χρηματοδότηση στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων και της διαλογής στην πηγή φαίνεται ότι εξασφάλισε ο δήμος Σικυωνίων μέσω ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ όπως και ο Δήμος Ξυλοκάστρου. Πρόκειται για την ανάπτυξη και οργάνωση δικτύου ανακύκλωσης των αστικών οργανικών αποβλήτων (βιοαποβλήτων).

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στις αστικές/ημιαστικές κοινότητες του δήμου Σικυωνίων, δηλαδή στο Κιάτο, το Κάτω Διμηνιό, το Διμηνιό, το Πάσιο και το Μούλκι. Προκειμένου να οργανωθεί σωστά η διαλογή στην πηγή, στα σπίτια των δημοτών θα διανεμηθούν πλαστικοί κάδοι κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες, όπου θα συλλέγονται τα οργανικά απορρίμματα, δηλαδή όσα προέρχονται από τις τροφές. Η χρηματοδότηση προβλέπει επίσης την αγορά μεταλλικών τροχήλατων κάδων με καφέ καπάκι όπου θα συλλέγονται τα οργανικά απορρίμματα αλλά και απορριμματοφόρο όχημα με ενσωματωμένο πλυστικό κάδων το οποίο θα πραγματοποιεί την αποκομιδή. Επίσης, προβλέπεται η αγορά οικιακών κομποστοποιητών, οι οποίοι θα διανεμηθούν σε οικίες των προαναφερθέντων κοινοτήτων με στόχο την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.

Τέλος, στο πρόγραμμα προβλέπεται και η χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης των δημοτών για την διαχείριση των βιοαποβλήτων με άμεσο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της κουλτούρας διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων, της μείωσης του όγκου των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, της εξοικονόμησης πόρων και της προστασίας του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Βέλου Βόχας ήδη ξεκίνησε ένα αντίστοιχο πιλοτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Μια νέα εποχή στην καθαριότητα εγκαινιάζει ο δήμος Βέλου-Βόχας με την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος διαλογής στην πηγή στην Κοινότητα Μπολατίου.

Ο δήμος προμηθεύτηκε 540 μικρούς κάδους χωρητικότητας 120 λίτρων ο καθένας, δύο ειδών: πράσινος για τα σύμμεικτα απορρίμματα και μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά.Οι κάδοι αυτοί θα μοιραστούν σε κάθε σπίτι και κάθε νοικοκυριό θα είναι υπεύθυνο για την σωστή διαλογή των απορριμμάτων και τον διαχωρισμό τους σε ανακυκλώσιμα ή μη.

Τα απορρίμματα θα συλλέγονται συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας από τα ανάλογα απορριμματοφόρα, σπίτι – σπίτι.

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα έχει την υποχρέωση να βγάζει έξω από την πόρτα του τους δύο κάδους, πράσινο και μπλε συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας προκειμένου να αδειάζονται από τα απορριμματοφόρα σύμμεικτων και ανακύκλωσης αντίστοιχα.

Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας οι κάδοι θα βρίσκονται εντός του σπιτιού.

Με την εφαρμογή του προγράμματος της αποκομιδής σπίτι-σπίτι και της διαλογής στην πηγή ο δήμος Βέλου-Βόχας επεκτείνει την ήδη εφαρμοζόμενη πρακτική, εδώ και κάποια χρόνια, στην Κοινότητα Ευαγγελίστριας.

Στόχος είναι οι πολίτες να λάβουν ενεργά μέρος στην διαλογή των απορριμμάτων και να καταλάβουν ότι η σωστή διαχείριση ξεκινά μέσα από το σπίτι.

Επιπλέον, εφαρμόζοντας αυτόν τον τρόπο αποκομιδής, οι κοινόχρηστοι χώροι της κοινότητας απελευθερώνονται από την αντιαισθητική εικόνα των κάδων απορριμμάτων που υποβαθμίζουν σημαντικά το περιβάλλον, είτε γιατί παραμένουν ανοιχτοί και μυρίζουν, είτε γιατί τα σκουπίδια για διάφορους λόγους στοιβάζονται απέξω.

Στόχος του δήμου Βέλου-Βόχας, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, είναι το πρόγραμμα αποκομιδής κατ’ οίκον να εφαρμοστεί σε όλες τις κοινότητες του δήμου.

Βέβαια, όπως εξήγησε και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αυτό θα απαιτήσει τετραπλάσιο προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας σε σχέση με αυτό που υπηρετεί σήμερα, καθώς και επιπλέον οχήματα.

Ωστόσο, παραμένει στόχος του δήμου, δεδομένου ότι με την εφαρμογή της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας «λύνονται» πλέον τα «χέρια» του δήμου στην τοπική διαχείριση.

Να σημειώσουμε ότι οι κάδοι – οι οποίοι αγοράστηκαν μαζί με άλλους 90 (50 ανακύκλωσης, 40 απορριμμάτων) για τοποθέτηση σε κοινόχρηστους χώρους άλλων κοινοτήτων – πληρώθηκαν από ιδίους πόρους του δήμου Βέλου-Βόχας και αυτό δείχνει την πολιτική βούληση που υπάρχει για την εφαρμογή στην πράξη μιας νέας εποχής στην διαχείριση απορριμμάτων, η οποία εστιάζει στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και γενικά των κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναμενόμενη περί το τέλος Οκτωβρίου τοποθέτηση οκτώ συστημάτων υπόγειων κάδων, ανακύκλωσης και σύμμεικτων απορριμμάτων.

Το έργο αυτό, ύψους 235.600€ χρηματοδοτείται πλήρως από το Πράσινο Ταμείο και θα συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας, με στόχο πάντα, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του δήμου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

76 κάτοικοι από το Καλέτζι συνυπέγραψαν επιστολή για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τους τίτλους

Previous article

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς που υλοποίησε ο Δήμος Λουτρακίου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *