ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνθηκαν οι εκταμιεύσεις δανείων σε επιχειρήσεις στο 9μηνο

0

Νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ έχουν χορηγήσει οι τράπεζες το 9μηνο του τρέχοντος έτους, επιταχύνοντας τις εκταμιεύσεις σε μια κρίσιμη περίοδο για τη στήριξη της οικονομίας και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων. Τα 5,5 δισ. ευρώ καθαρής πιστωτικής επέκτασης αφορούν τα νέα δάνεια που δόθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές προηγούμενων οφειλών και έχουν οδηγήσει τον συνολικό δανεισμό των επιχειρήσεων στα 69,9 δισ. ευρώ, από 63,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των χορηγήσεων, η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή οι νέες χορηγήσεις μετά τις αποπληρωμές, ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 723 εκατ. ευρώ –5,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από τις αρχές του χρόνου–, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, που ανήλθε στο 12,5% τον Σεπτέμβριο έναντι 12,2% τον Αύγουστο και 11,8% τον Ιούλιο. Οι αυξημένες χορηγήσεις είναι συνέπεια των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης που πυροδοτεί ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά και των επενδύσεων που τροφοδοτούνται από την ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου έχουν δοθεί ήδη δάνεια 700 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ περίπου έως τα τέλη του χρόνου.Επιταχύνθηκαν οι εκταμιεύσεις δανείων σε επιχειρήσεις στο 9μηνο-1

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει υποτονική και κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό τον Σεπτέμβριο.

Την αυξημένη χρηματοδοτική δραστηριότητα που υπάρχει στην οικονομία υποδηλώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ για την αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες και η οποία ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις στα 46,7 δισ. ευρώ. Οπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των καταθέσεων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ρευστότητας που εισήλθε στην οικονομία λόγω και των αυξημένων εισπράξεων από τον τουρισμό, αλλά είναι και συνέπεια των αυξημένων χρηματοδοτήσεων που ενέκριναν οι τράπεζες και οι οποίες βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς έως ότου αναλωθούν σε επενδυτικό κεφάλαιο ή κεφάλαιο κίνησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ρυθμό 11,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η ρευστότητα των επιχειρήσεων ήταν 41,7 δισ. ευρώ.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν ακολουθείται από ανάλογη ζήτηση για δάνεια από την πλευρά των νοικοκυριών, που λόγω των υψηλών επιτοκίων και της αβεβαιότητας για την εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος «απέχουν» από πρωτοβουλίες, όπως ο δανεισμός για την αγορά κατοικίας. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει υποτονική, με συνέπεια η στεγαστική πίστη να εμφανίζει πιστωτική συρρίκνωση αντί για επέκταση, δηλαδή κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό (-3,1%) τον Σεπτέμβριο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που δόθηκαν μετά τις αποπληρωμές, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε αρνητικό έδαφος (-48 εκατ. ευρώ), ενώ οριακά θετική ήταν η πιστωτική επέκταση στον τομέα της καταναλωτικής πίστης με μόλις 20 εκατ. ευρώ θετικής καθαρής ροής χρηματοδοτήσεων.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η ρευστότητα των νοικοκυριών παραμένει υψηλή, καθώς τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση έχουν αποτρέψει τα νοικοκυριά από το να «τρώνε από τα έτοιμα». Ετσι, οι καταθέσεις τους στις εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 753 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο και τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν στα 138,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών είναι αυξημένες κατά 4,6% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο τα υπόλοιπα ήταν στα 132,1 δισ. ευρώ.

(kathimerini.gr)

Διπλός Χριστουγεννιάτικος μποναμάς με επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Previous article

Η μεγάλη ζήτηση «φουντώνει» την παράνομη υλοτομία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *