ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προϋποθέσεις για τιμή μέχρι 7 ευρώ στο ελαιόλαδο από το ισπανικό σχέδιο άλωσης της ευρωπαϊκής αγοράς

0

Σε µια ιδιαίτερη ισορροπία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, µε τη νέα συνθήκη να υπαγορεύει πρωτάκουστες τιµές παραγωγού τουλάχιστον για τους επόµενους µήνες, όσο η προσφορά στην αγορά περιορίζεται τόσο λόγω παραγωγής όσο και στρατηγικής µεγάλων παιχτών.

Πηγαδάκια στην πρόσφατη Agrotica από ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο και την αγορά, συζητούσαν ακόµα και το ενδεχόµενο των 7 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον ως µια µέση τιµή για την Ιταλία. Ακούγεται λοιπόν ότι το τελευταίο διάστηµα, οι Ισπανοί, που παρά το πλήγµα στη φετινή τους σοδειά διαθέτουν κάποια αποθέµατα µε τα οποία θα µπορούσαν να διευκολύνουν την ιταλική βιοµηχανία, κρατάνε ποσότητες πίσω, σε µια τακτική που είδε τη µέση τιµή ελαιολάδου να κερδίζει 1 ευρώ µέσα σε διάστηµα περίπου ενός µήνα. Την ίδια στιγµή, οι Ιταλοί, οι οποίοι ελέγχουν µέσω διαχρονικών συνεργασιών τις αγορές στην κεντρική Ευρώπη, υποχρεώνονται τώρα από αυτήν την τακτική των Ισπανών να ανεβάσουν τις τιµές που προσφέρουν στα σούπερ µάρκετ. Στόχος των Ισπανών είναι µόλις βρεθούν ξανά µε τις συνηθισµένες µεγάλες ποσότητες να βγουν στην αγορά πολύ φθηνότερα και να αρπάξουν µέσα από τα χέρια των Ιταλών τις πολύτιµες συνεργασίες που έχουν µε τα σούπερ µάρκετ της Ευρώπης.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, µετατοπίζεται πάντως το αγοραστικό ενδιαφέρον στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, µε το ενδιαφέρον των Ιταλών να ενισχύεται κάθε εβδοµάδα που περνά. Προς το παρόν, κόκκινη γραµµή της ιταλικής βιοµηχανίας, είναι τα 6 ευρώ το κιλό για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι λιγοστό, αν και φαίνεται πως η αντίσταση αυτή θα καµφθεί στην πορεία. Ήδη το Μπάρι βρίσκεται στα 5,60 ευρώ το κιλό µε την τάση ανοδική.

Στη δεδοµένη συγκυρία, η εγχώρια αγορά ξεπέρασε κιόλας το φράγµα των 5 ευρώ το κιλό, κίνηση που είχε προεξοφλήσει η Agrenda από την προηγούµενη εβδοµάδα, βάζοντας τον πήχη των νέων συµφωνιών στα 5,10 ευρώ το κιλό. Συγκεκριµένα, ο συνεταιρισµός των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, έκλεισε άλλους 350 τόνους στα 5,07 ευρώ στην Ιταλική Alta Maremma, η οποία στα τέλη Σεπτεµβρίου είχε κλείσει 300 τόνους στα 4,90 ευρώ από τον συνεταιρισµό. Ταυτόχρονα, 6,50 ευρώ το κιλό ανακοίνωσε ο συνεταιρισµός Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για το ελαιόλαδο από ελαιώνες άνω των 60 ετών στα δύο νησιά, ενώ για νεότερους ελαιώνες η τιµή είναι τα 6 ευρώ.

(agronews.gr)

Instagram έπεσε: Προβλήματα στη λειτουργία

Previous article

Ξεκινά το market test για το FSRU της Motor Oil στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *