ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο δρόμο για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

0

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας η 25η Νοεμβρίου και όπως κάθε χρόνο, το φεμινιστικό κίνημα θα διαδηλώσει ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, τις γυναικοκτονίες και την πατριαρχική καταπίεση.

Την ώρα που οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας και αλλού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, και οι καταγγελίες για παραβιαστικές συμπεριφορές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς σε χώρους εργασίας, στο σπίτι και αλλού διαδέχονται η μία την άλλη, το φεμινιστικό κίνημα, οι αγωνιζόμενες γυναίκες και όσοι στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα τους, συνεχίζουν να μάχονται ενάντια σε τέτοιου είδους φαινόμενα, ξεκαθαρίζοντας ότι «καμία δεν είναι μόνη» και ότι το πλαίσιο συγκάλυψης τέτοιων πρακτικών στην κοινωνία μας θα καταστραφεί.

Στην Αθήνα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φεμινιστικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις καλούν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε διαφορετικά σημεία, σε συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην έμφυλη βία, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους με την κοινωνία.

«Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ιστορικά ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και αφιερώνεται θεσμικά στις γυναίκες με την “βιολογική” έννοια του όρου. Εμείς την επανανοηματοδούμε, ως μέρα ενάντια στην έμφυλη πατριαρχική βία γενικώς, βία που στρέφεται κατά και cis και τρανς ατόμων, θηλυκότητων και γυναικών (όχι απλώς με τη βιολογική έννοια του όρου), ατόμων που δεν χωρούν στην κυρίαρχη ετεροκανονικότητα. Μιας βίας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής. Μιας βίας ταξικής, καθώς ασκείται εντονότερα στην εργατική τάξη (ειδικότερα σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγισσες). Οι πραγματικές ρίζες της έμφυλης βίας βρίσκονται βαθιά μέσα στις δομές του κράτους, και στην βαθιά σχέση πατριαρχίας και καπιταλισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat, που καλεί από κοινού με άλλες συλλογικότητες σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας, στις 18:30 και πορεία στις 19:30.

«H 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να γίνει ορατό ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο, που παρά τη τεράστια έκταση του, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατο. Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία είναι διάχυτες σε ολόκληρη την ΕΕ», τονίζει η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ. Και εξηγεί: «Και αν το σπίτι δεν είναι καταφύγιο ασφάλειας για όλες τις γυναίκες, ο χώρος εργασίας μπορεί να αποδειχτεί εξίσου επικίνδυνος. Οι υποτιμητικές συμπεριφορές, η παρενόχληση και η βία  μπορούν να μετατρέψουν την επαγγελματική ζωή μιας γυναίκας σε κόλαση. Ενάμιση χρόνο με την επικύρωση και στην Ελλάδα, της Σύμβασης 190 για την Εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στον Χώρο της Εργασίας, – που ήταν διαρκές αίτημα των συνδικάτων – υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν». Η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 μ.μ., και πορεία προς τη Βουλή.

«Ανυποχώρητος αγώνας και φεμινιστική αλληλεγγύη είναι το σύνθημά μας.

Σήμερα, όμως, ο μισογυνισμός και η επίθεση εναντίον των γυναικών κλιμακώνεται.

Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, αμφισβητείται το κατακτημένο δικαίωμα στην έκτρωση, ενώ σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένει παράνομη.

Ο συντηρητισμός των θεσμών και η πολλαπλώς εκφραζόμενη αντιδραστικότητα της κοινωνίας αμφισβητούν ή απειλούν ευθέως καταξιωμένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, σ’ ένα περιβάλλον συστηματικής έκθεσης και εθισμού στην πολλαπλή βία.

Αγωνιζόμαστε ώστε το φεμινιστικό κίνημα να δυναμώσει και να απαντήσει με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της φωνής του. Μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πατριαρχίας, της κατίσχυσης της ισότητας των φύλων και την πλήρη επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνει η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, που καλεί επίσης στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 μ.μ., και πορεία προς τη Βουλή.

«Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με: – την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά. – τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας – τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος – την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών. – τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds. Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές!», αναφέρει από την πλευρά της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που καλεί σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, στις 5 μ.μ. .


Οι ανακοινώσεις των φεμινιστικών συλλογικοτήτων:

Η ανακοίνωση της Sabbat

JIN – JIYAN – AZADI

Την Παρασκευή 25 Νοέμβρη συγκεντρωνόμαστε μαζί με άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες και ατομικότητες, στις 6.30 στην Πλατεία Ομονοίας και στις 7.30 ξεκινάμε πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ιστορικά ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και αφιερώνεται θεσμικά στις γυναίκες με την “βιολογική” έννοια του όρου. Εμείς την επανανοηματοδούμε, ως μέρα ενάντια στην έμφυλη πατριαρχική βία γενικώς, βία που στρέφεται κατά και cis και τρανς ατόμων, θηλυκότητων και γυναικών (όχι απλώς με τη βιολογική έννοια του όρου), ατόμων που δεν χωρούν στην κυρίαρχη ετεροκανονικότητα. Μιας βίας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής. Μιας βίας ταξικής, καθώς ασκείται εντονότερα στην εργατική τάξη (ειδικότερα σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγισσες). Οι πραγματικές ρίζες της έμφυλης βίας βρίσκονται βαθιά μέσα στις δομές του κράτους, και στην βαθιά σχέση πατριαρχίας και καπιταλισμού.

Ο χρόνος που πέρασε σημαδεύτηκε από γυναικοκτονίες με αποκορύφωμα την δολοφονία της νεαρής Ιρανής Mahsa Amini που πλήρωσε με τη ζωή της το «παράπτωμα» να φοράει χαλαρά τη μαντήλα της. Μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν απέναντι στο πατριαρχικό, καταπιεστικό, αυταρχικό κράτος σε πολλές περιοχές της χώρας. Παρά την υπέρμετρη κρατική καταστολή που έφτασε να αριθμεί πληθώρα δολοφονιών και κακοποιήσεων, οι αδερφές και τα αδέρφια μας στο Ιράν συνεχίζουν τον αγώνα για “ΓΥΝΑΙΚΑ – ΖΩΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”. Παρά την γιγαντιώδη προσπάθεια του ιρανικού καθεστώτος να αποσιωπήσει την οργή του ιρανικού λαού, αναπτύσσεται ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στην Ελλάδα, ζήσαμε περιστατικά αμέτρητων βιασμών και κακοποιήσεων όπως αυτά της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, της 19χρονης από μπάτσους στο ΑΤ Ομονοίας, του παιδιού στον Κολωνό από τον παιδοβιαστή και μαστρωπό Ν. Μίχο αποκαλύπτοντας ολόκληρο κύκλωμα trafficking και παιδικής πορνογραφίας.

Ζήσαμε τους μπάτσους στα Εξάρχεια να κακοποιούν σωματικά και σεξουαλικά θηλυκότητα μέσα στο εργοτάξιο της πλατείας, να παρενοχλούν καθημερινά θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ άτομα στο δρόμο, να αποθαρρύνουν και να διώχνουν καταγγέλοντα/ουσες από τα ΑΤ. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις καταστολής όλο πληθαίνουν σε κάθε γειτονιά που αντιστέκεται, στα πανεπιστήμια και χτυπάνε όσα αγωνίζονται, επιτελώντας άριστα το έργο τους ως εγγυητές του κράτους.

Αν είσαι μπάτσος, φορέας οποιασδήποτε εξουσίας ή έχεις χρήματα, μπορείς να γλιτώσεις ο,τι κι αν κάνεις! Αυτό μας έμαθαν επιπλέον με την αποφυλάκιση Λιγνάδη, παρά την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του για βιασμούς ανηλίκων και το ξέπλυμα των μπάτσων στη δολοφονία της Zackie. Γιατί το σύστημα προωθεί και συγκαλύπτει βιαστές, μαστροπούς και κυκλώματα όταν είναι δικά του παιδιά που κερδοσκοπούν πάνω στα φτωχά σώματά μας. Γιατί η αστική δικαιοσύνη είναι ταξικά και έμφυλα μεροληπτική, ακόμα και με απροκάλυπτο τρόπο αν χρειαστεί.

Έμφυλη βία είναι επίσης η απαγόρευση των αμβλώσεων σε μια σειρά χώρες και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ. Είναι οι δολοφονίες και η καταστολή ενάντια στις μετανάστριες-προσφύγισσες που αναζητούν ένα σημείο της γης να ζήσουν.

Είναι ο νόμος Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που οδηγεί ακόμη και σε γυναικοκτονίες όπως αυτή στην Καβάλα. Είναι ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και ανοίγει το δρόμο για απολύσεις όσων καταγγέλουν περιστατικά έμφυλης βίας στους χώρους εργασίας.

Εμείς θα κάνουμε το συλλογικό τραύμα και το συλλογικό μας πένθος ένα ποτάμι όργης που θα δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.

Απαντάμε με μαχητικό ταξικό συμπεριληπτικό φεμινισμό σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στους δρόμους, στις γειτονιές.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της αστυνομίας και της αστικής δικαιοσύνης. Προτάσσοντας τη φεμινιστική δικαιοσύνη παλεύουμε να χτίσουμε τον δικό μας κόσμο, όχι μέσα από αυστήρες ποινές και φυλακές αλλά μέσα απο δομές φροντίδας, αλληλεγγύης και πρόληψης.

Έναν κόσμο ενάντια στην πατριαρχική ταξική αστική δικαιοσύνη, χωρίς έμφυλη βία και διακρίσεις. Έναν κόσμο που θα εκφραζόμαστε και θα ζούμε ελεύθερες/α.

Παλεύουμε για:

Ασφαλείς ξενώνες στέγασης για επιζώσες/ντα και ψυχολογική, οικονομική, ιατρική, νομική υποστήριξη των επιζώντων έμφυλης βίας

Προγράμματα (επαν)ένταξης για τοξικοεξαρτημένες/α, θύματα τράφικινκ, μετανάστριες και προσφύγισσες

Ανατροπή του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Ανατροπή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη

Καμία μόνη. Κανένα λιγότερο.

Η ανακοίνωση της ΟΓΕ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της βιοπάλης  

 • που οργίζεστε με τη βία, την κακοποίηση, τις δολοφονίες παιδιών και γυναικών  
 • που αγωνιάτε για τα παιδιά σας και τα παιδιά όλου του κόσμου μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας  
 • που αισθάνεστε εγκλωβισμένες μέσα στις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που σας εξουθενώνουν και σας ξεζουμίζουν καθημερινά.

Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με:

 • την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά
 • τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας 
 • τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος – την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών. 
 • τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds.

Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές!

Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, «ξεπηδούν» νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη.

Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων “φιλάνθρωπων”.

Δεν ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλε-παράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα

Αντιπαλεύουμε τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα:

 • της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης
 • της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία
 • των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, η πλειοψηφία τους αναπληρωτές
 • των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των απροστάτευτων παιδιών, που λόγω έλλειψης σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, καταλήγουν για μήνες να φιλοξενούνται σε παιδιατρικά νοσοκομεία
 • της λογικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που για να αποποιηθούν τις διαχρονικές ευθύνες τους για τις ελλείψεις σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, προωθούν την αναδοχή ως επάγγελμα, καταργώντας κάθε επιστημονικό, κοινωνικό κριτήριο

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Είναι η πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, υλοποιώντας την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ που τσακίζει τη ζωή μας και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας.

Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες.

Η ΟΓΕ σε καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε:

 • Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.
 • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
 • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.

Συμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή, 25 Νοέμβρη ατις 5μμ, στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ

efsyn.gr

Γενικά αίθριος καιρός με βροχές μόνο στα βορειοανατολικά

Previous article

Γ. Ψυχογιός: Χωρίς καμία προστασία η πρώτη κατοικία πολιτών και επαγγελματιών

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *