ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η σταφίδα, το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας και ο ιστορικός ρόλος των ΑΣΟ στο Κιάτο

0

Την σταφίδα, ως Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς µε όσα αυτό συνεπάγεται επιχειρεί να αναδείξει µέσα από δύο εκδηλώσεις σε Κρυονέρι και Κιάτο το ΝΠΔΔ “Μηκώνη”. Οι δράσεις, που τελούν υπό την αιγίδα και χρηµατοδοτούνται από την Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού δεν περιορίζονται µόνο σε µια στείρα ιστορική αναφορά του σπουδαίου προϊόντος της κορινθιακής γης, αλλά επεκτείνονται σε πολλούς τοµείς στενά συνδεδεµένους µε την κοινωνία και την οικονοµία της περιοχής: Στην αναζήτηση καινοτόµων πρακτικών ορθής γεωργίας, στο µείζον και επίκαιρο ζήτηµα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στον ιστορικό ρόλο των αποθηκών ΑΣΟ στο Κιάτο και στην νέα πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα που αποδίδουν στην πόλη µε την αποκατάστασή τους, καθώς και στην προσέγγιση της σταφίδας ως προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και εξεζητημένου γαστριμαργικού συστατικού.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ:
 1. Την Παρασκευή 9 Δεκεµβρίου στις 18:00, στο Πολυκέντρο του Κρυονερίου µε θέµα «Το παρόν και το µέλλον της Αµπελοκαλλιέργειας» και οµιλητές τους:
  Χαράλαµπο Κασίµη, οµότ. Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρ. Γεν. Γραµµατέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Διονύσιο Γραµµατικό, Προϊστάµενο του Τµήµατος Αµπέλου και Οίνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  .
 2. Την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου στις 11:00 π.μ., στον 1ο όροφο της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Σικυωνίων µε θέµα «Η κορινθιακή σταφίδα και ο ιστορικός ρόλος των αποθηκών ΑΣΟ στο Κιάτο».  Στην εκδήλωση θα γίνει εκτενής αναφορά στα ιστορικά κτήρια που βρίσκονται δυτικά του δηµαρχείου Σικυωνίων, στην παραλία Κιάτου και κατασκευάστηκαν αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα για την αποθήκευση και µεταποίηση της σταφίδας και οµιλητές:
  Στο πρώτο µέρος της εκδήλωσης θα είναι η κυρία Ελένη Μπενέκη, προϊσταµένη Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύµατος Οµίλου Πειραιώς, η οποία θα αναφερθεί στα ιστορικά στοιχεία καλλιέργειας και µεταποίησης της σταφίδας στην ευρύτερη περιοχή του δήµου Σικυωνίων & στο δεύτερο µέρος της εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Συριάνος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Γεωπόνος Επιστήµης Τροφίµων & Διατροφής του Ανθρώπου BSc, θα µιλήσει για την υψηλή διατροφική αξία της κορινθιακής σταφίδας και την ενσωµάτωσή της στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.
  .
 3. Τέλος, οι δράσεις ανάδειξης της κορινθιακής σταφίδας θα ολοκληρωθούν στα σχολεία του δήµου όπου θα  γίνουν επισκέψεις, οµιλίες για την αξία του προϊόντος και δωρεές σε µαθητές και εκπαιδευτικούς του «καλαθιού της κορινθιακής σταφίδας» το οποίο έχει επιµεληθεί το ΝΠΔΔ “Μηκώνη” του δήµου Σικυωνίων.

Landis + Gyr: Στην Κόρινθο «χτυπά» η καρδιά του μεγαλύτερου εργοστασίου στην Ευρώπη…

Previous article

Σέρρες: Ερωτήματα για την τραγωδία – Τι ερευνούν οι αρχές

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *