ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσίαση των Πρακτικών του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου “Η ΒΟΧΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ”

0

Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο σε μια καλαίσθητη έκδοση τα Πρακτικά του Επετειακού Επιστημονικού Συνεδρίου “Η ΒΟΧΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ” το οποίο θα επεκτείνει τη γνώση μας για την περιοχή και επιπλέον θα πλουτίσει την περιορισμένη υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Η συμμετοχή μου στο Συνέδριο αυτό αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον θέμα «Βενετική Υδρογέφυρα στο ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-Κατασκευή)». Το βιβλίο παρουσιάζεται συγχρόνως με την ολοκλήρωση του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Βενετικής Υδατογέφυρας στον Άσσο, Δήμου Κορινθίων, Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού  420.000,00 €» στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ),  στον άξονα  προτεραιότητας: 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Για το έργο αυτό παραθέτω, με λίγα λόγια, την πορεία της ένταξης του στο ΕΣΠΑ:

Η υδατογέφυρα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπουργική απόφαση  ΥΠΠΟ/Αρχ./Β1/Φ3/15739/349/8-6-1995, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 570/Β/29-6-95  μετά από συνεχείς προσπάθειες του αείμνηστου προέδρου του Άσσου  και πολιτικού μηχανικού Βασ. Κακιζή ο οποίος έκανε περαιτέρω ενέργειες για τη συντήρηση του. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν από τον Δήμαρχο Άσσου – Λεχαίου κ. Χαράλαμπο Καμπούρη και από τη τοπική κοινωνία μαζί με υπηρεσιακά στελέχη και αυτοδιοικητικούς, τον κον Ναπολέοντα Γιαννακουλόπουλο και άλλους. Ακολούθως, ανατέθηκε η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης στο γραφείο της αρχιτέκτονος-αναστηλώτριας κ. Ελένης Ρούσου και στους συνεργάτες κ. Ιωάννη Σταυρόπουλο και κ. Κωνσταντίνο Πετράκο. Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τον Ιανουάριο 2013. Στη συνέχεια, από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κορινθίων συμπληρώθησαν τα απαιτούμενα τεύχη και εντάχθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, στο ΕΣΠΑ 2013-2020 με προϋπολογισμό 420.000 Ευρώ, στο πλαίσιο της πολιτιστικής αναμόρφωσης της Πελοποννήσου και με έργα της θητείας του κ. Τατούλη που ξεπερνούν τα 70.000.000 ευρώ και για την Κορινθία τα 7.000.000 ευρώ. Το έργο υλοποιήθηκε επιμελώς με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Μάρκος Λέγγας: Καπηλεία και μιζέρια – παρέμβαση με διπλό χτύπημα κατά Σταματόπουλου

Previous article

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού μετά τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *