ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Νέα δέσμευση Σταυρέλη για τη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Στέγης…

0

Την ένατη κατά σειρά προεκλογική δέσμευση κατέθεσε προς του πολίτες της Κορίνθου ο Νίκος Σταυρέλης. Αυτή την φορά η δέσμευση του επικεφαλής της παράταξης ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ αφορά τη δημιουργία ενός μουσείου Μικρασιατικής Στέγης, στον Συνοικισμό.

Σύμφωνα με την δημόσια ανάρτηση με την οποία ανακοίνωσε την δέσμευσή του, το έργο θα γίνει στη συμβολή των οδών Λεωφ. Ιωνίας και Λουτρακίου, με πρόσοψη επί της οδού Ιωνίας, θα κοστίσει 800.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές την ιστορία και τους αγώνες των προγόνων μας.

Θέλουμε οι διαδρομές τους, οι δημιουργίες τους και η εξέλιξή τους να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων μας.

Θέλουμε οι Συνδημότες μας να αποκτήσουν ένα Μουσείο για τη Μικρασιατική και την Προσφυγική Ιστορία των προγόνων τους.

Θέλουμε στο Συνοικισμό, την ‘’ΙΩΝΙΑ μας’’, ένα χώρο μνήμης και πολιτισμού.

Για το σκοπό αυτό:

Η κατασκευή ενός διώροφου, μετά υπογείου, Δημοτικού Κτιριακού Συγκροτήματος – ΜΟΥΣΕΙΟΥ στη συμβολή των δημοτικών οδών Λεωφ. Ιωνίας και Λουτρακίου, με πρόσοψη επί της οδού Ιωνίας.

Η οικοπεδική έκταση εμβαδού 487,40 μ2 είναι πρώην ιδιοκτησίας Δήμου Κορίνθου (από παραχώρηση του Υπουργείου Πρόνοιας) και επί αυτής υπάρχει δημοτικό κτίριο 40 μ2, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1960 από το Δήμο και χρησιμοποιήθηκε ως δημοτικά ιατρεία μέχρι το 1968. Σήμερα ανήκει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (πρώην Νομαρχία Κορινθίας) (ΚΑΕΚ 280551202002) και παραχωρήθηκε η χρήση για 30 χρόνια στο Δήμο

Στην εξωτερική όψη του κτιρίου θα υπάρχουν οι συμβολισμοί του Μικρασιατικού στοιχείου, όπως είναι οι τρεις κίονες ιωνικού ρυθμού στην κεντρική είσοδο, η κυματοειδής τοποθέτηση των τζαμωτών της κύριας όψης, ως παραπομπή στη θάλασσα του Αιγαίου, οι χρωματισμοί κ.ά.

Α)Στο Ισόγειο, εμβαδού 170 μ2 περίπου, θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος (με προθήκες), στον οποίο θα εκθέτονται φωτογραφικό υλικό, βιβλία, τιμαλφή, διάφορα αντικείμενα κ.λ.π., καθώς και ένα μικρό αμφιθέατρο 115 μ2 και 100 θέσεων περίπου (θα καταλαμβάνει και τμήμα του ημιυπόγειου), όπου θα γίνονται προβολές, συναυλίες, διαλέξεις και οι οποίες θα είναι ορατές και από το τμήμα του εκθεσιακού χώρου στο ισόγειο. Το κτίριο στο εσωτερικό του και ειδικότερα στο χώρο του αμφιθεάτρου, θα φέρει ηχομόνωση.

Στο χώρο του ισογείου θα γίνονται και εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Β) Στο υπόλοιπο τμήμα του Υπογείου θα δημιουργηθεί χώρος 100 μ2 περίπου για εκπαίδευση των χορευτικών συνόλων, ενώ επιπλέον τοποθετούνται σ’ αυτό τα λουτρά και η αποθήκη. Πάνω από την σκηνή του μικρού αμφιθεάτρου θα κατασκευαστεί χώρος γραφείου (65 μ2 περίπου), στον οποίο η πρόσβαση θα διενεργείται και από εξωτερική κλίμακα.

Γ) Ο Α’ όροφος εμβαδού 170 μ2 περίπου προορίζεται αποκλειστικά για την έκθεση στολών Μικρασιατικής προέλευσης και άλλων προσφυγικών κειμηλίων και εκθεμάτων μνήμης.

-Προτεραιότητα στη μελέτη θα δοθεί στην χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας τους.

(ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ)

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου το 2013 και έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο

Εκπόνηση στατικής, ηλεκτρομηχανολογικής,φωτιστικής μελέτης και ήχου, (3 μήνες)

Έκδοση οικοδομικής άδειας (2 μήνες)

Έγκριση πίστωσης 1.200.000 € προϋπολογισμού μελέτης εκτέλεσης του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (2 μήνες)

Εκτίμηση πραγματικού κόστους μετά την έκπτωση 800.000 € (δηλαδή περίπου 400.000 € κάθε έτος) από πόρους του Δήμου ή ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (6 μήνες)

Προθεσμία εκτέλεσης του έργου 2 χρόνια

Παράδοση έργου προς χρήση 3 περίπου χρόνια.

Συνάντηση Πούρου με την παράταξη “Κίνηση Εμπρός” – τι δεσμεύτηκε για το 12ο δημοτικό σχολείο

Previous article

ΔΩΡΕΑΝ Ψηφιακές Υπογραφές από το Επιμελητήριο Κορινθίας στα μέλη του

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *