ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέμα χρόνου η κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας Ξεριά, δίπλα από την Ακροκόρινθο

0

Σε τραγική κατάσταση, παραμελημένη και αφημένη στην τύχη της με φανερά προβλήματα που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στην κατάρρευση της εάν σύντομα δεν αναλάβουν οι αρμόδιοι την αποπεράτωση και την αναστήλωση της, είναι η ιστορική γέφυρα του Ξεριά, στον Σολομό Κορινθίας. Επίσης, μπορεί εύκολα κάποιος να διακρίνει την επικίνδυνη κλίση που έχει πάρει από τη μία πλευρά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινη ζωή!

Πρόκειται για ένα μονότοξο, επιβλητικής κατασκευής γεφύρι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κάστρο της Ακροκορίνθου, επί του χείμαρρου Ξεριά που διασχίζει το χωριό Σολομός και χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο, περνώντας μέσα από την πόλη της Κορίνθου, την οποία κατ’ επανάληψη έχει πλήξει με τις καταστροφικές πλημμύρες του.

Δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση γιατί τα βάθρα στις βάσεις του είναι διαβρωμένα, με άμεσο κίνδυνο καταστροφής του. Είναι χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1890 (συγκεκριμένα το 1892) με παραλληλόγραμμες λαξευτές πέτρες, έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, άγνωστο όμως από ποιους και πρόκειται για μια σπουδαία και χρήσιμη κατασκευή για την εποχή του. Είχε στηθαία, που είναι εντελώς κατεστραμμένα, εξαφανίστηκαν, και ίχνη τους μόνο διακρίνονται στο βόρειο μέρος του και μια σειρά καμαρολιθιών (θολίτες).

Η βάση της επιφάνειάς του είναι καλυμμένη με άσφαλτο και σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος του (8μέτρα), φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι σχετικά πρόσφατα ως τμήμα του εθνικού δρόμου Κορίνθου-Άργους.

Οι διαστάσεις του είναι:

  • Μήκος: 35 μέτρα
  • Άνοιγμα τόξου: 8,10 μέτρα
  • Ύψος: 6,20 μέτρα
  • Πλάτος: 8 μέτρα
  • Πλάτος καμαρολιθιού: 0,70 μέτρα
  • Ύψος στηθαίου: 0,30 μέτρα

πηγη: DroneDays gr: Γιώργος Σοφούλης

Παραμυθοχώρα Βοχαϊκού: Οι final act τραγουδάνε, οι ξυλοπόδαροι χορεύουν και οι μάγοι καταπίνουν φωτιές

Previous article

«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». H Φιλαρμονική Λουτρακίου συμπράττει με το «Θέατρο Σε Φόρμα»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *