ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ: οχι από το υπουργείο!

0

Κι ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων έχει περάσει πλέον στην ιδιωτική πρωτοβουλία με ισχυρό τίμημα για τους δήμους (και εν τέλει τους δημότες), μπλέξιμο δημιουργήθηκε με την αλληλογραφία μεταξύ περιφέρειας και υπουργείου Περιβάλλοντος για τις μελέτες αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ. Δηλαδή των χωματερών που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια οι δήμοι και οι οποίες παραμένουν περιβαλλοντικές και οικολογικές βόμβες.

Στις 22 Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε έγγραφο στην περιφέρεια με το οποίο επιβεβαιώνει ότι μπορεί να αναλάβει το κόστος για τις μελέτες αποκατάστασης των καταγεγραμμένων και μη ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.

Πέντε μέρες αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου, με νέο έγγραφο, το υπουργείο αναφέρει ότι ΔΕΝ μπορεί να αναλάβει το κόστος για τις μελέτες αποκατάστασης των καταγεγραμμένων και μη ΧΑΔΑ. Μπορεί, ωστόσο, αν χρηματοδοτήσει τις μελέτες η περιφέρεια, να αναλάβει το κόστος για την αποκατάσταση των χωματερών.

Το υπουργείο -και ειδικότερα ο κ. Γραφάκος- δεν εξηγούν πως γίνεται να μπορεί να αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση το μεγαλύτερο κόστος για τις εργασίες, αλλά να μην μπορεί να αναλάβει το κόστος για τις μελέτες, όταν υπάρχουν χιλιάδες μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί απο υπουργεία για άλλα έργα.

Το δεύτερο που προκύπτει, ως διαπίστωση αυτή τη φορά, είναι ότι οι εξαγγελίες για την αποκατάσταση των χωματερών είναι “έπεα πτερόεντα” και ακόμα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, όπου αναζητούμε χρηματοδότηση για τις …μελέτες. Πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση για τις μελέτες, να βρούμε μελετητή, να γίνουν οι μελέτες, μετά να βρούμε χρηματοδότηση για τα έργα αποκατάστασης, να βρούμε εργολάβο να ξεκινήσουν τα έργα και να ολοκληρωθούν…

Κοινώς; φέξε μου και γλίστρησα. Και μέχρι τότε, τα σκουπίδια θα καίγονται στις χωματερές…

Δήμος Λουτρακίου: 4 παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Previous article

Ο χειρότερος Νοέμβριος από το 2001 στην απασχόληση

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *