ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: όλες οι αλλαγές – πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται σε δήμους και περιφέρεια

0

Όπως το 2019 έτσι και το 2023 θα είναι χρονιά πολλαπλών εκλογών, καθώς εκτός από τις εθνικές εκλογές -που η κυβέρνηση προσδιορίζει για την άνοιξη- τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο νέος εκλογικός νόμος 4804/2021 για την Αυτοδιοίκηση, αντικαθιστά την απλή αναλογική του νόμου “Κλεισθένη” 4555/2018, με ενισχυμένη.

Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη, τα αποτελέσματα της απογραφής επηρεάζουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας με άλλες περιοχές να κερδίζουν και άλλες περιοχές να χάνουν έδρες. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Πελοπόννησος σε σχέση με της Περιφερειακές εκλογές καθώς το περιφερειακό συμβούλιο μειώνεται σε αριθμό συμβούλων.

Συγκεκριμένα, έξι συμβούλους λιγότερους -45 αντί των σημερινών 51- θα περιλαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα αναδειχθεί από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η μείωση των συμβούλων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί συνέπεια της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού της, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται συνολικά σε 538.366 κατοίκους.

Με βάση τα πιο πάνω, οι 45 περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται ως εξής, οι 12 από τη Μεσσηνία (μόνιμος πληθυσμός 144.920), οι 11 από την Κορινθία (138.144), οι 8 από την Αργολίδα (93.282), ενώ από 7 συμβούλους εκλέγουν η Λακωνία (84.469) και η Αρκαδία (77.551).

Παράλληλα, αλλάζει και ο αριθμός των δημοτικών συμβουλίων. Ο δήμος Κορινθίων κερδίζει δύο έδρες δημοτικών συμβούλων ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι χάνουν δύο έδρες. Ειδικότερα:
– Ο δήμος Κορινθίων αποκτά 35μελές δημοτικό συμβούλιο (από 33μελές)
– Ο δήμος Σικυωνίων αποκτά 25μελές δημοτικό συμβούλιο (από 27μελές)
– Ο δήμος Βέλου Βόχας αποκτά 25μελές δημοτικό συμβούλιο (από 27μελές)
– Ο δήμος Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων αποκτά 25μελές δημοτικό συμβούλιο (από 27μελές)
– Ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης αποκτά 25μελές δημοτικό συμβούλιο (από 27μελές).
– Ο δήμος Νεμέας αποκτά 19μελες δημοτικό συμβούλιο (από 21μελές)

Το korinthia.net.gr παρουσιάζει τις βασικές αλλαγές του νέου νόμου οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

-Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

-Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

-Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.

-Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

-Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

-Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. -Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

-Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

-Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.

-Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

-Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

-Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, θα δημοσιευθούν επίσημα τον Δεκέμβριο του 2022. Τα μέλη των τοπικών συμβουλίων και ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εξαρτώνται άμεσα από τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού. Άρα, τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, θα οδηγήσουν σε αυτόματη μείωση μελών τοπικών συμβουλίων χωριών και μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε κάποιες περιπτώσεις.

– Καθιερώνεται απαραβίαστο ασυμβίβαστο για όσους έχουν ειδική σχέση με τον δήμο και αποκλείεται η υποψηφιότητα τους, στην συγκεκριμένη περιοχή. Όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο συνολικής αξίας άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι σε ισχύ κατά και μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών.

– Δεν αποτελεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα του μέλους της διοίκησης ή του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

Ο Γιάννης Μαγγίνας oρκίστηκε νέος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βέλου Βόχας

Previous article

Λουτράκι: Hμερίδα με θέμα «ΒΙΑ και ‘ΕΓΚΛΗΜΑ. Οι νέοι ως δράστες και ως θύματα»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *