ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Εφετών: Να διερευνώνται οι καταγγελίες κρατουμένων για κακοποίηση

0

Επειτα από ακόμα μία εξευτελιστική για την Ελλάδα καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συγκεκριμένα για περίπτωση κακοποίησης κρατουμένου, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου έσπευσε με εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι’ αυτών προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους να «θυμίσει» τα αυτονόητα για ένα κράτος δικαίου. Οτι δηλαδή, αν υπάρχει σχετική καταγγελία από κρατούμενους ή συλληφθέντες, θα πρέπει να ακολουθούνται οι εξής διαδικασίες:

 Οταν η καταγγελία στρέφεται κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών, η ποινική προκαταρκτική εξέταση δεν θα διενεργείται από αστυνομικό ανακριτικό υπάλληλο, αλλά αυτοπροσώπως από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, σε περίπτωση δε που ο εποπτεύων εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να «εμπλέκεται» στο υπό έρευνα επεισόδιο, θα ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, ώστε να ενεργεί εκείνος και να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία του ελέγχοντος από τους ελεγχόμενους.

 Η έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να είναι άμεση και η περάτωσή της ταχύτατη λόγω της φύσης της υπόθεσης, που επιβάλλει τη μη εξάντληση των χρονικών ορίων τα οποόα προβλέπει το σχετικό άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

 Εάν έχει καταγγελθεί κακοποίηση με πρόκληση σωματικής βλάβης του κρατουμένου, είναι αυτονόητο ότι η ιατρική εξέτασή του από αρμόδιο ιατροδικαστή έχει απόλυτη προτεραιότητα και πρέπει να πραγματοποιείται το ταχύτερο, ει δυνατόν αυθημερόν.

 Σε περίπτωση απόρριψης έγκλησης του καταγγέλλοντος κακοποίηση κρατουμένου, με εισαγγελική διάταξη η επιβολή των δικαστικών εξόδων σε βάρος του κρατουμένου πρέπει να αποφασίζεται με ιδιαίτερη περίσκεψη.

Με δύο λόγια, δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ η επιβολή των δικαστικών εξόδων στον προσφεύγοντα κρατούμενο αποτελούσε την «τιμωρία» για το ότι τόλμησε να υποβάλει καταγγελία εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών. Πεδίο δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για τους δικαστικούς που θα παραλαμβάνουν καταγγελίες για κακοποίηση και βασανισμό: τα κρατητήρια, οι χώροι υποδοχής, οι κλούβες, τα περιπολικά και οι φυλακές. Θα σκεφτεί βέβαια εδώ κανείς ότι στη χώρα μας αφήνονται απευθείας ελεύθεροι οι αστυνομικοί που δολοφονούν εν ψυχρώ, τα χαστούκια και οι κλοτσιές θα συγκινήσουν;

(efsyn.gr)

Τένις: Θρίαμβος της Ελλάδας στον τελικό του Περθ – Πρόκριση στα ημιτελικά του United Cup

Previous article

Αλλάζει επίπεδο το αστεροσκοπείο Κρυονερίου – συνεργασία με τη ΝΑΣΑ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *