ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στήριξη των παραγωγών μήλων σε Κορινθία και Αρκαδία ζητεί ο Νίκας

0

Για την εξαίρεση των παραγωγών μήλων της Κορινθίας από τις επιδοτήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε γράψει κατά καιρούς.

Όπως είναι γνωστό, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας de minimis, μόνο στους μηλοκαλλιεργητές της Λάρισας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, επρόκειτο να ενισχυθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και  των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, οι παραγωγοί μήλων της Λάρισας με το ποσό των 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ προκάλεσε την αντίδραση άλλων παραγωγικών περιοχών της χώρας (ανάμεσά τους και της Κορινθίας), οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα τόσο από την μη διάθεση του προϊόντος όσο και από το κόστος παραγωγής. Έτσι, σε δεύτερο χρόνο το υπουργείο ανακοίνωσε εφόσον γίνει η επεξεργασία όλων των στοιχείων και δεδομένων, θα ανακοινωθούν ενισχύσεις και για μηλοπαραγωγούς των ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, αφήνοντας και πάλι απ έξω την Κορινθία.

Μετά τις παρεμβάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έφεραν το θέμα στην Βουλή ήταν η σειρά της περιφέρεια να ζητήσει από το υπουργείο, “να λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών μήλων της Αρκαδίας και της Κορινθίας, οι οποίοι λόγω πολλών συγκυριών υφίστανται σημαντική απώλεια εισοδήματος“.

Με επιστολή του προς τον υπουργό ΑΑΤ ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι “από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου παρατηρούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην διάθεση των μήλων. Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία (εμπάργκο Ρωσίας σε φρούτα Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τα γενικότερα προβλήματα ακρίβειας έχουν μειώσει την ζήτηση και συμπιέσει τις τιμές πώλησης των μήλων σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα“.

Εορτασμός των 200 χρόνων από την Ιστορική Μάχη στα Μαύρα Λιθάρια

Previous article

Λιμανάκι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *