ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Ποιές περιοχές του νομού μας απαλλάσσονται από τον φετινό ΕΝΦΙΑ

0

Στο τέλος Απριλίου στην εφαρμογή του Ε9, θα αναρτηθεί ηλεκτρονική ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δέκα δόσεις. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλος Μαΐου και η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024. Αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ θα έχει 3% έκπτωση στο ποσό. Για διάστημα 1 με 1,5 μήνα – από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων  θα μπορούν να γίνουν  διορθώσεις, άν έχουν γίνει λάθη.  Αν διαπιστώσουν δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λάθος θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του Ε9 που θα ξανανοίξει για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ποιοι «απαλλάσσονται» από τον ΕΝΦΙΑ

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 απαλλάσσονται και τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται και σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 .

Η εκδήλωση περιλαμβάνει απόδοση ποιημάτων και διηγημάτων του ποιητή

Previous article

Πελοπόννησος: Εμφανίστηκαν ξανά λύκοι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *