ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass: Προς παράταση και μετά τον Ιούλιο – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

0

Market Pass: Η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα οδηγεί στην παράταση του μέτρου και μετά τον Ιούλιου. Εξετάζεται το αν θα χορηγηθεί σε όλους τους δικαιούχους ή αν θα μπουν νέα κριτήρια για να δοθεί μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ειδικότερα στα τρόφιμα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε. Αυτό οδηγεί και στην πιθανή παράταση του Market Pass και μετά τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Ιουνίου, δεδομένα θα έχει στις προτεραιότητές της την ενίσχυση των νοικοκυριών. Ένα από τα μέτρα του προηγούμενου διαστήματος, λοιπόν, είναι πιθανό να επεκταθεί. Με βάση και τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη, θα φανεί και το πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για να επεκταθεί το Market Pass.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί, όταν και αν αποφασίσει η νέα κυβέρνηση να επεκτείνει το Market Pass, είναι το αν αυτό θα αφορά όλους τους δικαιούχους ή αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να ενισχυθούν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι πληρωμές για το τρέχον Market Pass, πάντως, ολοκληρώνονται τον Ιούλιο ενώ το σύνολο των δικαιούχων ήταν 2,84 εκατ. πολίτες.

Δικαιούχοι του Market Pass

Δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022. Πιθανόν εφόσον επεκταθεί έως το τέλος του χρόνου το μέτρο, να μετρήσει η φορολογική δήλωση του 2023 για τα εισοδήματα του 2022.

Το ύψος της ενίσχυσης του Market Pass

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών που διαμορφώνεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Δηλαδή, το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό είναι 22 ευρώ, για ζευγάρι 32 ευρώ, για οικογένεια με ένα παιδί 42 ευρώ και με δύο παιδιά 52 ευρώ. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Πηγή: newsbomb.gr

Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Αρχαίας Κορίνθου 

Previous article

Εκλογές αύριο στον αγροτικό σύλλογο Βέλου-Βόχας την Κυριακή

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *