ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπύρος Κουρεμπές: Καύσωνας και αστικό πράσινο

0

Καύσωνας διαρκείας. Θερμοκρασίες αρκετά πάνω από 40C, σε όλη τη Μεσόγειο. Κλιματική αλλαγή με τεράστιες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ως φοιτητής, προσδοκούσα να μου δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσω τις γνώσεις μου για την επίλυση προβλημάτων στον τόπο μου. Ως νέος επιστήμονας που έχει πια την ικανότητα να αξιολογήσει τις πολιτικές και τις δράσεις που ωφελούν τους πολίτες, συνειδητοποίησα ότι μόνο με αγώνα, σπάει η μονοκρατορία των πολυδιαφημιζόμενων ως «άριστοι και εκλεκτοί». Τη στιγμή που οι πολίτες δεν έχουν λόγο στη διαβούλευση για τη ζωή τους.

Κλασικό παράδειγμα η πόλη μου. Η Κόρινθος. Μια πόλη με πραγματικά πολλούς «ελεύθερους» χώρους, «πολιορκημένους» όμως από το τσιμέντο.

Ένα διαχρονικό έγκλημα που ψάχνοντας, βεβαιώθηκα ότι ευθύνονται πολλές δημοτικές αρχές. Πρώην, νυν, ενιαίες ή διασπασμένες. Καμία δεν έσκυψε στο πρόβλημα πρασίνου της Κορίνθου μέσα από μια ενιαία λογική για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επί δεκαετία τη συζητάμε, σήμερα όμως τη ζούμε.

Καμία δημοτική αρχή, δεν ενδιαφέρθηκε για τη δημιουργία λειτουργικών ελεύθερων χώρων, σημείων κοινωνικής συνάντησης, δημιουργίας και αναψυχής.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία δέντρων στις αστικές περιοχές ανακουφίζουν όσο το επιτρέπει φυσικά ο αριθμός και τα ποσοστά συγκέντρωσης, τους κατοίκους των πόλεων από τις αυξημένες θερμοκρασίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως μια νέα μελέτη ποσοτικοποιεί αυτή την ωφέλεια αναφέροντας μάλιστα ότι τα δέντρα μπορούν να μειώσουν αξιοσημείωτα τα ποσοστά των θανάτων που οφείλονται στους καύσωνες.

Η μελέτη αναφέρει ότι η δενδροφύτευση σε αστικές περιοχές με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται άμεσα με τον ζεστό καιρό και με τα κύματα καύσωνα. Τα μοντέλα των ερευνητών έδειξαν ότι αυξάνοντας στο 30% τον αριθμό δέντρων σε μια έκταση μειώνεται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου –κατά μέσο όρο– η κατά τόπους θερμοκρασία στη διάρκεια των θερινών μηνών, αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «The Lancet».

Αλλού, όμως, όχι στην Κόρινθο. Το παραλιακό μέτωπο, «ΦΛΟΙΣΒΟΣ», μια τσιμεντένια αλάνα. Υδροχαρές, κακόμοιρο γκαζόν, και το μόνο νερό που θα βλέπουμε στην πόλη, το νερό των ακαθάριστων, σιντριβανιών. Τα μπαζώματα του Αγ. Νικολάου, αποτελούν περιοχή επιχειρηματικής ανάπτυξης, την οποία θα κανονίσει ο δήμαρχος με τους επιχειρηματίες, στο γραφείο του, όπως μας είπε στα εγκαίνια της έκθεσης «ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2023».

Τα περιβολάκια στην κατασκευή των οποίων συμμετείχαν τουλάχιστον 2 δημοτικές αρχές, αντί για πνεύμονας της πόλης συνδεδεμένος με την δενδροφύτευση των πεζόδρομων, και το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού, ως μια αναπόσπαστη θερμική νησίδα, κατέληξε ένα πάρτι τσιμέντου και μαρμάρου.

Η τελευταία ελπίδα, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, αντί να γίνει σημείο πράσινης ανάπτυξης της πόλης και συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των δημοτών, γίνεται προσπάθεια από την δημοτική διαπαραταξιακή και διακομματική «συνεννόηση» της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταντήσει μια επένδυση real estate με λίγους ωφελούμενους.

Ούτε λόγος βέβαια για αντίστοιχες παρεμβάσεις στα χωριά. Ένα εργοτάξιο στον Κάτω Άσσο από το χειμώνα που εν μέσω τουριστικής σεζόν, παραμένει εργοτάξιο. Πλατείες από τσιμέντο με καχεκτικά, μικρά και απεριποίητα δέντρα.

ΓΙΑΤΙ όμως τόση κουβέντα για το αστικό πράσινο. Τι μπορεί να προσφέρει σε μια πόλη;

Το πράσινο γενικά όπως αυτό των αστικών-περιαστικών περιοχών συνιστά, αναντίρρητα, το μοναδικό αυτοδύναμο απορρυπαντικό και βελτιωτικό της ποιότητας της ατμοσφαιρικής σύστασης αλλά και της ζωής, συστατικό.

Επιπλέον συνιστά ένα ανοικτό φυσικό σύστημα, που όταν εγκατασταθεί, διαρκώς και χωρίς διακοπές, ενισχύει, φιλτράρει και εμπλουτίζει το φυσικό περιβάλλον της πόλης χωρίς συχνά ιδιαίτερες φροντίδες και απαιτήσεις.

Απαριθμώντας την προσφορά του πρασίνου με έμφαση στο αστικό πράσινο θα διαπιστώναμε επιγραμματικά τα παρακάτω είκοσι δύο (22) πλεονεκτήματα όπως αυτά μας δίνονται από την διεθνή Οργάνωση Δένδρα-πληθυσμός (πηγή www.treepeople.org) ήτοι:
• Συμβάλουν στην αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής
• Καθαρίζουν τον αέρα
• Εφοδιάζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο
• Δροσίζουν τους δρόμους και την πόλη
• Βοηθούν στη εξοικονόμηση ενέργειας
• Συμβάλουν στην οικονομία του νερού
• Βοηθούν στη μη ρύπανση των νερών
• Συμβάλουν στην μείωση της διάβρωσης των εδαφών
• Προστατεύουν τα παιδιά από την υπεριώδη ακτινοβολία
• Προσφέρουν τροφή (καρπούς)
• Δρουν θεραπευτικά (γρηγορότερη η θεραπεία ασθενών όταν
έχουν θέα σε βλάστηση )
• Μειώνουν τη βιαιότητα (λιγότερη βία σε χώρους με δένδρα)
• Βοηθούν στη διάκριση των εποχών
• Δημιουργούν ευκαιρίες οικονομικές
• Δρουν εκπαιδευτικά και για αναψυχή
• Φέρνουν τους ανθρώπους της πόλης σε επικοινωνία
• Αποτελούν διακριτικά στοιχεία αναγνώρισης στην πόλη
• Προσφέρουν τροφή και κάλυψη για την πανίδα
• Εμποδίζουν και προστατεύουν από αρνητική θέα
• Προσφέρουν το ξύλο
• Αυξάνουν την αξία της ιδιοκτησίας
• Βοηθούν στην επιτυχία των επιχειρήσεων όπου υπάρχουν.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Οι επιπτώσεις της είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι, σημαντικές και επίπονες για πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η Κόρινθος και γενικά η βορειοανατολική Πελοπόννησος είναι μια ξηροθερμική περιοχή.

Ως τέτοια περιγράφεται και από τις περιηγήσεις του Παυσανία ακόμα. Οι δημοτικές αρχές του 21ου αιώνα, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά ούτε προσπάθησαν ουσιαστικά.

  • Επειδή, η ελπιδοφόρα προσέγγιση, λέει, ότι βρισκόμαστε στο παρά ένα της καταστροφής για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου Κορινθίων,
  • απαιτείται η αλλαγή σχεδιασμού και λογικής στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων
  • απαιτείται η συμμετοχή νέων επιστημόνων που θα αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στο κοινό καλό
  • απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη του αστικού πυρήνα της πόλης, συνδεδεμένου με την αγροτική περιοχή και τη θάλασσα
  • απαιτείται ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης με ΑΠΕ, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους δημότες, προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος
  • Απαιτείται η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των παραπάνω
  • Απαιτείται η λογική της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και όχι το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” των πλειοψηφιών του ΔΣ.

Για όλα τα παραπάνω, υπάρχει και για το δήμο Κορινθίων, φως στο τούνελ. Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» είναι η δημοτική παράταξη που επεξεργάζεται και προτείνει λύσεις για τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες και τα συζητά μαζί τους. Άλλωστε άμεσα θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις για την αναβάθμιση της ζωής των αστικών περιοχών του δήμου, μέσα από την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Δυστυχώς, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε τεθεί από τη δημοτική αρχή το θεμελιώδες ερώτημα: πάρκο ή πλατεία;;;;

Εάν δεν ήταν τραγικό, θα μπορούσε να είναι ένα δροσιστικό αστείο!!!!!!!!!

Πέρα όμως από τον αστικό ιστό, υπάρχει και η πρωτογενής παραγωγή της υπαίθρου που και αυτή διαλύεται από την απραξία και του δήμου.

Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες στην αγροτική παραγωγή, όση και η αδιαφορία των δημοτικών αρχών.

ΑΥΤΟ όμως αφορά επόμενο, εμπεριστατωμένο και με συγκεκριμένες προτάσεις, άρθρο.

Κουρεμπές Σπύρος
Γεωπόνος, μεταπτυχιακός φοιτητής

Shakesbeeries ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΡΟΑΥΛΙΟ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΙΑΤΟΥ

Previous article

Αύριο οι Locomondo στο Ξυλόκαστρο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *