Αυτοδιοικητικές εκλογές σε λίγες εβδομάδες. Ο σημερινός Δήμος Σικυωνίων συγκροτήθηκε το 2010 από τους πρώην δήμους Σικυωνίων, Στυμφαλίας και Φενεού. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω κατά 176 χρόνια, δηλαδή το έτος 1847 βρίσκουμε και πάλι στην περιοχή μας ακριβώς του ίδιους δήμους (Σικυώνος, Στυμφαλίας, Φενεού).
Το 1847 έχουμε βουλευτικές εκλογές. Ας παρακολουθήσουμε την εκλογική αυτή διαδικασία όπως προκύπτει απο τα πρακτικά της βουλής.Στην Αργολιδοκορινθία οι εκλογές διήρκεσαν από 30 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου, δηλαδή μια εβδομάδα. Στην Κορινθία έχουμε εκείνη την εποχή 11 δήμους τους: Ζάχολης, Κλεωνών, Κορίνθου, Νεμέας, Πελλήνης, Περαχώρας, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας, Τρικάλων, Φενεού.
Από τα κατατεθέντα πρωτόκολλα προκύπτει πως ψήφισαν 10.034 ψηφοφόροι. Από την καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει αριθμός μεγαλύτερος των ψηφοφόρων. Ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος, ο Γεώργιος Νοταράς λαμβάνει 10.043 ψήφους, δηλαδή 9 περισσότερους από το συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων. Ακόμη και όλοι να τον ψήφισαν, αυτός πήρε 9 περισσότερους. Επειδή όμως αποκλείεται να τον ψήφισαν όλοι, τα ψηφοδέλτια που βγήκαν από την κάλπη είναι σημαντικά περισσότερα από τον αριθμό των εκλογέων.
Στα πρακτικά της βουλής αναφέρεται ότι ή διαφορά αποδίδεται σε λάθη κατά την ψηφοφορία είτε κατά την διαλογή. Στη συνέχεια αναγράφονται διάφορες υποβληθείσες ενστάσεις. Από τα αναφερόμενα προκύπτει ότι γίνονταν παραποιήσεις με διάφορους τρόπους.
Από τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν προκύπτει ότι έχουμε διαφόρων ειδών νοθείες, μάλλον η νοθεία ήταν ο κανόνας. Έχουμε ψηφοφορία ακόμη και με την απειλή των όπλων.
Σε ένσταση του υποψήφιου Βασ. Κουρουσόπουλου αναφέρεται ότι στο Δήμο Σικυώνος ο δήμαρχος και η επιτροπή της κάλπης με τη βοήθεια ενόπλων ανάγκαζαν τους εκλογείς να ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους. Επίσης καταγγέλλει ότι η επιτροπή έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτια που δεν έδωσαν οι εκλογείς. Επίσης καταγγέλλεται ότι η σύσταση της εφορευτικής επιτροπής δεν έγινε με νόμιμο τρόπο. Η εκλογή γινόταν από το δημοτικό συμβούλιο με κλήρο. Στην περίπτωση του Δήμου Σικυώνος η ένσταση αναφέρει ότι δεν έγινε κλήρωση και ότι το Συμβούλιο που όρισε την επιτροπή δεν ήταν πλήρες. Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι τις ίδιες παρανομίες αναφέρουν και κάποια μέλη των εφορευτικών επιτροπών αλλά και ορισμένοι δημότες με αναφορές τους προς τη βουλή.
Εκλογή με την παρουσία ενόπλων προκύπτει και για το Δήμο Φενεού. Με αναφορά του προς την εφορευτική επιτροπή ο Γεώργιος Οικονομόπουλος καταγγέλλει μια σειρά παρανομιών μεταξύ των οποίων και την παρουσία ενόπλων που υποστήριζαν το δήμαρχο. Ανάγκαζαν πολλούς από τους ψηφοφόρους να γράφουν ψηφοδέλτια και για τους συγγενείς τους χωρίς αυτοί (οι συγγενείς) να είναι παρόντες.
Άλλες παρανομίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο δήμο είναι:
Στον εκλογικό κατάλογο είναι γραμμένοι 1450 εκλογείς ενώ στην πραγματικότητα οι εκλογείς δεν είναι ούτε 1000. Στον εκλογικό κατάλογο ορισμένοι είναι γραμμένοι δύο φορές, ενώ συμπεριλαμβάνονται αποθανόντες που ψηφίζουν καθώς και φυλακισμένοι που επίσης ψηφίζουν.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι πραγματικά ψήφισαν περίπου 400, τα υπόλοιπα κατατέθηκαν από τους ανθρώπους του δημάρχου. Τέλος ότι την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας ενώ είχαν συναθροιστεί 400 ψηφοφόροι ο δήμαρχος εφώναζε ότι θα μπουν να ψηφίσουν μόνο όσοι θα παίρνουν από τα δικά του ψηφοδέλτια γιατί τέτοια διαταγή έχει από τον έπαρχο και από το νομάρχη (!!!).
Στην περίπτωση του Δήμου Στυμφαλίας έχουμε διαμαρτυρία 230 κατοίκων ότι ο δήμαρχος με τη βία τους εμπόδισε να ψηφίσουν τους υποψήφιους της επιλογής τους, συγκεκριμένα τους Κ.Κ.Γ. Νοταρά, Α. Νοταρά, Ευστ. Οικονομόπουλο κια Γ. Πανοπριφτόπουλο. Μετά από αυτό οι εν λόγω κάτοικοι κατέφυγαν στο συμβολαιογράφο Φενεού όπου κατέθεσαν τρεις σφραγισμένους σάκους με τα ψηφοδέλτιά τους. Πράγματι μετά την αποσφράγιση των σάκων που προσκόμισε ο συμβολαιογράφος μετρήθηκαν 241 ψηφοδέλτια που περιείχαν τα ονόματα των παραπάνω υποψηφίων.
Δεν γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διαρκούσαν οι εκλογές αν η κάλπη έκανε “βόλτες” κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το τμήμα της βουλής που ασχολήθηκε με τις ενστάσεις αυτές τα βρήκε σχεδόν όλα καλά και ότι οι ενστάσεις δεν ευσταθούσαν γιατί δεν συνοδεύονταν από περιστατικά που ισχυροποιούσαν τους ισχυρισμούς τους (!).
Για την περίπτωση της Στυμφαλίας η παράθεση των ψηφοδελτίων από το συμβολαιογράφο δεν αποτελεί απόδειξη. Αλλά και αν τη δεχτούν ότι ισχύει, η επανάληψη της εκλογής δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι με την αιτιολογία ότι αφού αυτό ήταν το αποτέλεσμα στην πρώτη εκλογή δεν πρόκειται να μεταβληθεί (!). Εδώ ανατρέπεται κάθε κανόνας της λογικής, έτριξαν τα κόκαλα του Αριστοτέλη. Απλώς έπρεπε να πουν κάτι που υποτίθεται πως είναι επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την κατάσταση.
Προκύπτει το ερώτημα αν σήμερα έχει αλλάξει η επιχειρηματολογία, αν δηλαδή είναι λογικά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι πολιτευόμενοι ή αν κοροϊδεύουν τον κόσμο χωρίς καμμία ντροπή, πετώντας κατάμουτρα ότι εμείς είμαστε οι έξυπνοι κι εσείς οι ηλίθιοι που πρέπει να αποδέχεστε ό,τι και να σας πούμε.
Σίγουρα εκλογές με την απειλή όπλων, έστω στα χωριά, συνεχίστηκαν για εκατό χρόνια τουλάχιστον. Μετά τα όπλα αντικαταστάθηκαν από ρόπαλα και άλλα ευγενή εργαλεία. Φτάσαμε στη μεταπολίτευση για να εξαλειφτούν τέτοια φαινόμενα. Αν και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις απομονωμένων περιοχών όπως στο Φενεό π.χ. πέφτουν τα τελευταία χρόνια κάποιες γροθιές από πρώην ή νυν χρυσαυγίτες. Γενικά εκβιασμοί εξακολουθούν να υπάρχουν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας.
Επίσης ερώτημα παραμένει αν οι δήμαρχοι λειτουργούν ως κομματάρχες των βουλευτών. Δυστυχώς κι εδώ η απάντηση είναι πως ναι, πιο εκσυγχρονισμένα και εκλεπτυσμένα βέβαια. Δεν πάνε σήμερα με τα κουμπούρια να στήνονται μπροστά στα εκλογικά τμήματα, έχουν άλλους τρόπους να εκβιάζουν. Όπως υπάρχουν και βουλευτές που ζητάνε από δημάρχους να λένε πως έκαναν το τάδε έργο κατόπιν ενεργειών του κ. Βουλευτή. Φαίνεται πως οι παραδόσεις καλά κρατούν και ο δρόμος προς μια σύγχρονη δημοκρατία είναι ακόμη μακρύς.
Δημήτρης Π. Τερζής
Comments