ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πνιγμένη» στα μικροσωματίδια η Πελοπόννησος

0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικροσωματίδια που επιβαρύνουν ιδιαιτέρως την ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων, κρούουν οι επιστήμονες. Όλη η Πελοπόννησος, και ιδίως οι μεγαλύτερες πόλεις ΤρίποληΚαλαμάταΚόρινθοςΠάτρα, θεωρούνται από τις πιο επιβαρυμένες στην Ελλάδα με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

Καλεσμένος στην εκπομπή Action Τώρα στο Action 24, ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Μιχαλόπουλος, μίλησε για «τα τζάκια, που εγκατασταθήκανε από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ως μέσο θερμότητας και έχουν γίνει πλέον μια κακή συνήθεια».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που επικράτησε άπνοια και ο καιρός δεν βοήθησε στη διασπορά των ρύπων,  να «φουντώσει» το φαινόμενο της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων.

Οι πιο επιβαρυμένες πόλεις στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις πόλεις στην Ελλάδα που είχαν την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, ο κ. Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι «πόλεις που είναι χτισμένες και δεν αφήνουν τη διασπορά των ρύπων, όπως είναι τα Γιάννενα, έχουν πάρα πολύ υψηλές συγκεντρώσεις».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι και «η Αθήνα δεν πήγε πίσω. Ειδικά στο κέντρο και στα βόρεια προάστεια, γινόταν χαμόςΜιλάμε στην ουσία για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Όλη η Πελοπόννησος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Πάτρα. Εξαίρεση κάποιες περιοχές στην Κρήτη, όπως το Ηράκλειο, όπου οι βόρειοι άνεμοι βοηθούν στη διασπορά», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Έως και 20 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

«Αν πάρουμε το όριο που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή 10-15 μικρογραμμάρια, είχαμε περιπτώσεις που υπερβήκαμε το όριο 10 ή και 20 φορές», τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

«Τα μικροσωματίδια τα οποία εκπέμπονται από αυτές τις καύσεις και ιδίως τις ατελείς καύσεις από τα τζάκια, ευθύνονται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «καλό ή κακό ξύλο», ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν σαφής: «Όχι. Δεν υπάρχει καλό και καλό ξύλο. Υπάρχει κακό και χειρότερο. Ακόμα και το ξύλο που έχουμε κόψει από ένα παρθένο δάσος, εκπέμπει επικίνδυνες ενώσεις».

Πηγή: flash.gr 

Ποιοι είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι στο δήμο Ξυλοκάστρου

Previous article

Το «κλειδί» που θα απογειώσει το Ελαιόλαδο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *