Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του, τα μέλη μας να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να απολαμβάνουν το βουνό με ασφάλεια, διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά τη σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού αρχαρίων. Στη σχολή θα διδαχθείτε βασικές τεχνικές κίνησης σε χιόνι και πάγο, χρήση κραμπόν – πιολέ, μεθόδους προσανατολισμού, μετεωρολογίας, διατροφής στο βουνό, πρόβλεψης χιονοστιβάδων κλπ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η σχολή διεξάγεται σε 5 Σαββατοκύριακα (10 ημέρες εκπαίδευσης) σε βουνά της Ελλάδας από τον Απόστολο Σιμάτη, πιστοποιημένο εκπαιδευτή ορειβασίας και αναρρίχησης της Ε.Ο.Ο.Α.
Η πρώτη συνάντηση για γνωριμία της ομάδας, ενημέρωση για τον εξοπλισμό και επίλυση αποριών, θα γίνει την Τετάρτη 08/01/25 ώρα 19:00 στα γραφεία του συλλόγου και διαδικτυακά.
Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 10 ημέρες και θα πραγματοποιηθεί:
25-26 /1 – Ταΰγετος
08-09/2 – Δίρφυς
22-23/2 – Ζήρεια
08-09/3 – Παρνασσός
15-16/3 – Βαρδούσια
Η πρακτική εκπαίδευση πραγματοποιείται στο βουνό και η θεωρία διδάσκεται στα καταφύγια.
Η διαμονή γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με ΙΧ σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες και τον εκπαιδευτή.
Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του εκπαιδευτή εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Στους απόφοιτους η ΕΟΟΑ χορηγεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης η οποία πιστοποιεί τις δεξιότητές τους στα αντικείμενα που διδάχθηκαν.
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Ο ΕΟΣ Κορίνθου δανείζει στους συμμετέχοντες κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, καραμπίνερ ασφαλείας, ιμάντες, μποντριέ, κράνος και αλουμινογωνιές.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Κόστος: 430 €
Για την κατοχύρωση της θέσης σας απαιτείται προκαταβολή 130 € έως την 1 Δεκεμβρίου στο γραφείο του συλλόγου (Τετάρτη & Παρασκευή 19:00 – 21:00) ή μέσω Εθνικής τράπεζας στο GR51 0110 7870 0000 7874 8000 011. Η εξόφληση γίνεται σταδιακά σε άλλες 3 δόσεις πριν το πέρας της σχολής.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας των αιτήσεων και θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη του συλλόγου.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Στη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Η σχολή απευθύνεται μόνο σε μέλη σωματείων της ΕΟΟΑ. Για τη συμμετοχή στη σχολή απαιτούνται να υποβληθούν ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή τα εξής:
- Αίτηση συμμετοχής στη σχολή, βλέπε Παράρτημα ΙI Αίτηση Συμμετοχής (eooa.gr)
- Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο, που να έχει εκδοθεί το τελευταίο εξάμηνο από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και να αναφέρει ότι ο συμμετέχων μπορεί να ασκήσει αθλητική δραστηριότητα
- Φωτογραφία τύπου ταυτότητας
- Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο info@eoskorinthou.gr και τηλεφωνικά στο 2741029970 (Τετάρτη & Παρασκευή 19:00 – 21:00) ή με τους υπεύθυνους της σχολής:
- Παναγιώτης Νικολόπουλος (6945635573) – Πρόεδρος
- Μαρία Χατζηγεωργίου (6981949633) – Έφορος Αναρρίχησης & Υλικών
- Αθηνά Αγγελοπούλου (6976079810) – Έφορος Ορειβασίας
- Απόστολος Σιμάτης (6936610988) – Εκπαιδευτής
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της σχολής είναι οι συμμετέχοντες μετά την περάτωσή της, να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία (ξηρό και χιονισμένο βουνό) όπου χρησιμοποιούνται μόνο τεχνικές ορεινής πεζοπορίας και όχι τεχνικές αναρρίχησης ή ορειβατικού σκι.
ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ
A. Θεωρητική εκπαίδευση
1. Ιστορία και είδη ορειβασίας. Ορειβατική δεοντολογία και ηθική. Ορειβατική εκπαίδευση στην Ελλάδα και ο κανονισμός εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ.
2. Ορολογία ανάγλυφου βουνού.
3. Ορεινό περιβάλλον με έμφαση στα βουνά της Ελλάδας. Χλωρίδα, πανίδα και προστασία τους.
4. Εξοπλισμός ορειβασίας – ορεινής πεζοπορίας. Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης εξοπλισμού, πιστοποίηση, αντοχές, διάρκεια ζωής, συντήρηση, έλεγχος, φύλαξη εξοπλισμού.
5. Αναρριχητικός εξοπλισμός, συντελεστής πτώσης, δύναμη ανάσχεσης πτώσης. Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης εξοπλισμού, πιστοποίηση, αντοχές, διάρκεια ζωής, συντήρηση, έλεγχος, φύλαξη εξοπλισμού.
6. Προετοιμασία ορειβατικής εξόρμησης. Χρήση εντύπων ή/και διαδικτυακών ορειβατικών οδηγών, πληροφόρηση από άλλους ορειβάτες, καιρικές συνθήκες.
7. Μονοπάτια και προσανατολισμός.
8. Καταλύματα.
9. Διατροφή στην ορειβασία.
10. Προθέρμανση, απόδοση και αποκατάσταση στην ορειβασία.
11. Εισαγωγή στη μετεωρολογία.
12. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες.
13. Κίνδυνοι στην ορειβασία.
14. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και παροχή πρώτων βοηθειών. Η οργανωμένη διάσωση στη Ελλάδα.
B. Πρακτική εκπαίδευση
1. Εφαρμογή ορειβατικής δεοντολογίας και ηθικής.
2. Προθέρμανση, απόδοση και αποκατάσταση στην ορειβασία.
3. Χρήση εξοπλισμού.
4. Βασικές τεχνικές κίνησης στην ορεινή πεζοπορία (σε ξηρό και χιονισμένο πεδίο).
5. Κίνηση χωρίς χρήση σχοινιού. Ανάσχεση πτώσης στο χιόνι. Επίδειξη, ανάλυση και πρακτική εξάσκηση πτώσεων (όλες οι περιπτώσεις).
6. Κίνηση με χρήση σχοινιού:
i. Παράλληλη κίνηση σε σχοινοσυντροφιά με και χωρίς ζώνη (μποντριέ) με και χωρίς ασφάλειες χιονιού.
ii. Ανάσχεση πτώσης στο χιόνι κατά την παράλληλη κίνηση.
iii. Χρήση σταθερών σχοινιών.
7. Προσανατολισμός.
8. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες.
9. Αποφυγή και αντιμετώπιση κινδύνων στην ορειβασία. Ομαδική ανεύρεση θύματος χιονοστιβάδας με φτυάρι και ράβδο.
10. Κατασκήνωση στο χιόνι. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης στο χιόνι.
11. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής.
12. Μεταφορά τραυματία με χρήση ιδίου εξοπλισμού.
Comments