ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΟΡΙΝΘΙΑ

O Νανόπουλος μιλάει για το ρόλο του Σταματόπουλου: θα διεκδικήσει το ρόλο της ΕΥΔΑΠ

0

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» και πρώην δήμαρχος, Βασίλης Νανόπουλοςπήρε θέση σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του νερού από τη Στυμφαλία, την ένταξη της ΔΕΥΑΚ στην ΕΥΔΑΠ και την εθελοντική ή αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ. Με τη σαφή και τεκμηριωμένη τοποθέτησή του, ο κ. Νανόπουλος «ξεσκεπάζει» το ρόλο του δημάρχου Σικυωνίων, Σπύρου Σταματόπουλου, και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση του υδάτινου πλούτου της περιοχής.

Η θέση του Βασίλη Νανόπουλου για τη ΔΕΥΑΚ και την ΕΥΔΑΠ

Ο κ. Νανόπουλος, στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2024, υποστήριξε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» τάσσεται υπέρ της παραμονής της ΔΕΥΑΚ στον έλεγχο του Δήμου Κορινθίων και όχι της ένταξής της στην ΕΥΔΑΠ. Τόνισε, επίσης, ότι η εθελοντική συνένωση των ΔΕΥΑ θα μπορούσε να είναι μια εφικτή λύση, αλλά όχι η αναγκαστική, που θα πλήξει την αυτονομία των δήμων και τη διαχείριση των τοπικών πόρων.

Ανέδειξε την ανάγκη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση του νερού από τη Στυμφαλία, καταλογίζοντας ευθύνες στον δήμαρχο Σικυωνίων για την υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του διαθέσιμου νερού. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι οι Κορίνθιοι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν αποκλειστικά καθαρό νερό από τη Στυμφαλία, αντί για το μίγμα με νερό γεωτρήσεων, το οποίο περιέχει υψηλή αλκαλικότητα.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvasilis.nanopoulos%2Fvideos%2F1579978019564527%2F&show_text=false&width=560&t=0

Αναπάντητα ερωτήματα προς τον Σπύρο Σταματόπουλο

Ο κ. Νανόπουλος έθεσε στον δήμαρχο Σικυωνίων μια σειρά από καίρια ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα. Πώς είναι δυνατόν ο δήμαρχος να ισχυριζόταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει επαρκές νερό στη Στυμφαλία και να αντιδρούσε στη διάνοιξη της γεώτρησης που έχει αγοράσει ο Δήμος Κορινθίων στην περιοχή, ενώ τώρα αναφέρει ότι το υπέδαφος περιλαμβάνει νερό ικανό να τροφοδοτεί τέσσερις νομούς;

Αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική αντιπαράθεση, αλλά αφορά την πραγματική επάρκεια και σωστή διαχείριση του νερού. Ο κίνδυνος, όπως αναφέρει, είναι ότι μόλις παρέλθει η απειλή της ένταξης στην ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σταματόπουλος θα επιχειρήσει να αναλάβει έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της ΕΥΔΑΠ, ελέγχοντας το νερό της Στυμφαλίας σε επίπεδο νομού.

Οι προτάσεις του Νανόπουλου για τη διαχείριση του νερού

Ο κ. Νανόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση του νερού από τη Στυμφαλία, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  1. Υδρομάστευση και υδροληψία από το σημείο που προβλέπει η μελέτη και η έγκριση άδειας χρήσης νερού, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του νερού που αντλείται.
  2. Προστασία του επιφανειακού νερού από την πηγή μέχρι το αντλιοστάσιο, για να διασφαλιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού.
  3. Διάνοιξη και χρήση της γεώτρησης του Δήμου Κορινθίων και σύνδεση με το δίκτυο, λύση που θα προσφέρει μεγαλύτερη επάρκεια.
  4. Κοινή περιβαλλοντική μελέτη από τους Δήμους Κορινθίων και Σικυωνίων, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με βιώσιμο τρόπο.
  5. Εγκιβωτισμός της λίμνης Στυμφαλίας, ένα έργο χαμηλού κόστους που μπορεί γρήγορα να αυξήσει την αποθήκευση νερού για άρδευση.

Η δικαστική μάχη στο ΣΤΕ και η σημασία της

Την επόμενη εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδικάσει την προσφυγή του Δήμου Κορινθίων κατά των αυθαίρετων ενεργειών του Δήμου Σικυωνίων στην περιοχή των πηγών της Στυμφαλίας. Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι η παραίτηση ή μειωμένο ενδιαφέρον από τον Δήμο Κορινθίων σε αυτή τη δίκη θα ήταν καταστροφικά για την υδροδότηση της περιοχής. Παράλληλα, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση του ΣΤΕ στην προσφυγή του Δήμου Σικυωνίων κατά του Δήμου Κορινθίων, γεγονός που θα καθορίσει το μέλλον των πηγών και της διαχείρισης του νερού.

Τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων της Στυμφαλίας είναι κρίσιμα για το μέλλον της Κορινθίας. Ο Βασίλης Νανόπουλος με την τοποθέτησή του αναδεικνύει τις αστοχίες και τις παραλείψεις στη διαχείριση από τον δήμαρχο Σικυωνίων και καλεί σε άμεσες ενέργειες για τη διασφάλιση της επάρκειας και ποιότητας του νερού. Με το δικαστικό μέτωπο ανοιχτό, τα επόμενα βήματα των τοπικών αρχόντων θα καθορίσουν το μέλλον της υδροδότησης και την προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Η τοποθέτηση του Βασίλη Νανόπουλου

Η θέση μου για ΕΥΔΑΠ ΔΕΥΑΚ και νερό Στυμφαλίας 16.10.2024

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορινθίων οι σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ψηφίσαμε ΝΑΙ να μην απορροφήσει η ΕΥΔΑΠ την ΔΕΥΑΚ ,

ΟΧΙ στην αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ,

ΝΑΙ στην εθελοντική συνένωση .

Επεσήμανα με βάση την εμπειρία της θητείας μου ως δήμαρχος Κορινθίων και τη γνώση που έχω της περιοχής Στυμφαλίας, ότι το καλύτερο επιχείρημα απέναντι στην ΕΥΔΑΠ είναι η επίλυση των προβλημάτων που για πολλά χρόνια παραμένουν στη διαχείριση του νερού από τη Στυμφαλία με υπαιτιότητα του δημάρχου Σικυωνίων.

Σήμερα στην πόλη της Κορίνθου οι πολίτες έχουν στα σπίτια τους νερό με ανάμειξη από τις γεωτρήσεις ενώ μπορούσαν να έχουν αποκλειστικά νερό καλής ποιότητας μόνο από τη Στυμφαλία. Οι αναλύσεις του νερού οι οποίες αναμένονται προφανώς θα αναφέρουν ότι το νερό είναι πόσιμο λόγω της νομοθεσίας που ακόμα και το νερό αποκλειστικά από τη γεώτρηση με αλκαλικότητα 2500 θεωρείται πόσιμο – το νερό από τη Στυμφαλία έχει αλκαλικότητα 320.

Δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις που έθεσα στο δήμαρχο Σικυωνίων παραδείγματος χάρη γιατί ενώ μέχρι σήμερα έλεγε ότι δεν υπάρχει νερό στη Στυμφαλία και για το λόγο αυτό αντιδρούσε στη διάνοιξη και χρήση της γεώτρησης που έχει αγοράσει ο δήμος Κορινθίων στην περιοχή, τώρα μας είπε ότι το υπέδαφος περιλαμβάνει νερό που τροφοδοτεί 4 νομούς.

Μόλις περάσει ο κίνδυνος από την ΕΥΔΑΠ τότε θα επανέλθει και θα διεκδικήσει το ρόλο της ΕΥΔΑΠ για τον εαυτό του στο επίπεδο του νομού . Είχα υποχρέωση και έκανα το καθήκον μου αναφέροντας αυτά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί ή επάρκεια, η ποσότητα και η σωστή διαχείριση του πόσιμου νερού από την Στυμφαλία .

1. Υδρομάστευση και υδροληψία από το σημείο που προβλέπει η μελέτη και η έγκριση άδειας χρήσης νερού . Αυτόματα αυτό θα αυξήσει την ποσότητα του νερού που θα αντλείται σε βάθος 3 μέτρων αντί της υπερχείλισης των πηγών σήμερα .

2. Προστασία του επιφανειακού νερού από την πηγή μέχρι το αντλιοστάσιο

3. Διάνοιξη και χρήση της γεώτρησης του δήμου Κορινθίων και σύνδεση με το δίκτυο

4. Κοινή περιβαλλοντική μελέτη από τους δήμους Κορινθίων και Σικυωνίων

5. Διασφάλιση της ποσότητας νερού που περιλαμβάνει η άδεια χρήσης νερού για το δήμο Κορινθίων για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης

6. Αντιμετώπισή του θέματος της άντλησης νερού για άρδευση σε βάρος της ύδρευσης .

7. Εγκιβωτισμός της λίμνης Στυμφαλίας ένα έργο που είναι και εύκολο και με χαμηλό κόστος και πολύ σύντομα μπορεί να ολοκληρωθεί και να αποταμιεύσει μεγάλη ποσότητα νερού για άρδευση

8. Αξιοποίηση των υδάτων που υπάρχουν κατά τους ειδικούς επιστήμονες στο υπέδαφος της Στυμφαλίας και επαρκούν για ύδρευση και άρδευση .

Επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και τα ωραία λόγια δεν αρκούν να λύσουν τα προβλήματα.

Συγκεκριμένες ενέργειες χρειάζονται όπως ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω.

Την επόμενη εβδομάδα δικάζεται στο ΣΤΕ προσφυγή του δήμου Κορινθίων ενάντια στις αυθαιρεσίες και παρανομίες του δήμου Σικυωνίων στην περιοχή των πηγών . Θα ήταν ολέθριο λάθος η πιθανή παραίτηση η μειωμένο ενδιαφέρον του δήμου Κορινθίων στη δίκη. Εκκρεμεί επίσης η δικαστική απόφαση από το ΣΤΕ στην προσφυγή του δήμου Σικυωνίων εναντίον του δήμου Κορινθίων .

Ο δήμαρχος Σικυωνίων μόλις αποφύγει τον κίνδυνο , θα υπαναχωρήσει σε οτιδήποτε έχει υποσχεθεί κατά την πάγια τακτική του . Τα προβλήματα όμως παραμένουν και δεν λύνονται με ευχολόγια . Εκείνο που έχει σημασία είναι το συμφέρον των πολιτών και όχι πως θα διατηρηθούν θέσεις και μισθοί στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ.

Περισσότερα από την τοποθέτησή μου στο βίντεο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 14.10.2024

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ – Πόσιμο το νερό στην πόλη της Κορίνθου

Previous article

Aντίθετος o Ξένιος Ζευς στην υπαγωγή του νερού της περιοχής στην ΕΥΔΑΠ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *