Στις 16 Σεπτεμβρίου στον Όλυμπο σημειώθηκε μια τραγωδία, καθώς ένας Γερμανός ορειβάτης έχασε τη ζωή του σε δύσβατη περιοχή κοντά στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Το δυστύχημα συνέβη όταν ο άτυχος άνδρας έπεσε σε επικίνδυνο σημείο και ο θάνατός του ήταν άμεσος. Οι ορειβάτες που τον συνόδευαν κάλεσαν στο 112 στις 10:30 π.μ., ενημερώνοντας τις Αρχές. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 14 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Λιτόχωρου, τη 2η ΕΜΑΚ και τη 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ η σορός του παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Στις 17 Οκτωβρίου στην Αρκαδία, οι Αρχές εντόπισαν 1.150 δενδρύλλια χασίς σε δύσβατη περιοχή. Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των δενδρυλλίων περιελάμβανε τη χρήση ελικοπτέρου, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία σε αυτό το δύσκολο γεωγραφικά σημείο.
Στην Ευρώπη το ελικόπτερο θεωρείται απαραίτητο εργαλείο. Στην Ελλάδα;
Αν συγκρίνουμε τα δύο περιστατικά, διαπιστώνεται ένα μεγάλο χάσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση των καταστάσεων στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη. Στην Ευρώπη, το ελικόπτερο θεωρείται απαραίτητο εργαλείο σε δύσκολες επιχειρήσεις διάσωσης και ανάσυρσης, είτε πρόκειται για ορεινές περιοχές είτε για αυτοκινητόδρομους. Η κινητοποίηση των σωστικών δυνάμεων γίνεται άμεσα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα να αξιοποιούνται για την ασφάλεια των ανθρώπων και τη γρήγορη απόκριση σε κάθε είδους έκτακτο περιστατικό.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Παρά το ότι οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα για αποστολές όπως η απομάκρυνση δενδρυλλίων χασίς, στην περίπτωση του Γερμανού ορειβάτη επιλέχθηκε η πιο χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία της ανάσυρσης μέσα από το δάσος, λες και ήταν κυνήγι αγριογούρουνου.
Οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν με όσους πόρους διαθέτουν, αλλά λείπει η υποδομή και ο συντονισμός για γρήγορες και ασφαλείς επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις τραγωδίας.
Αυτό το γεγονός δείχνει τις ανισότητες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη, η διάσωση και η ανάσυρση ενός ανθρώπου αποτελεί προτεραιότητα και δεν υπάρχει δισταγμός στην αξιοποίηση κάθε μέσου για την ταχεία ολοκλήρωσή της. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, μοιάζει να επικρατεί η λογική του «ό,τι μπορέσουμε», με αποτέλεσμα οι θάνατοι σε δύσβατες περιοχές να αντιμετωπίζονται με τρόπο που αρμόζει περισσότερο σε ζώα και λιγότερο σε ανθρώπους.
Comments