Η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο που κατέκαψε 71.000 στρέμματα και πήρε την ζωή δυο ανθρώπων μπορεί να έχει σβήσει, αλλά ο πόνος και η οργή παραμένουν, καθώς νέα περιστατικά αποκαλύπτουν τα προβλήματα στον συντονισμό και τη διαχείριση της κατάστασης.
Έχουμε γράψει γμέχρι σήμερα:
- Η υδροφόρα του Δήμου Αθηναίων στο κάτω Λουτρό: Σε αυτή την περίπτωση, εθελοντές από το Λουτράκι έπρεπε να βοηθήσουν στην πλήρωση της υδροφόρας, αφού οι πυροσβέστες δεν είχαν διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία (όπως έναν απλό κάβουρα) για να εξυπηρετήσουν τον οδηγό.
- Η αποστολή του Αλβανού πυροσβέστη: Ο συγκεκριμένος πυροσβέστης συνόδευε την αποστολή που ήρθε να συνδράμει στην πυρκαγιά, αλλά δεν υπήρχε ξεκάθαρος συντονισμός.
- Οι εθελοντές που πλήρωσαν τα καύσιμα από την τσέπη τους: Καθώς δεν υπήρξε μέριμνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κάλυψη των εξόδων των εθελοντών, οι ίδιοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα καύσιμα των οχημάτων τους.
- Η παραφιλολογία γύρω από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς: Οι φήμες και οι ανακριβείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με την έναρξη της φωτιάς, την περιοχή που εκδηλώθηκε και το επίπεδο κινδύνου προκάλεσαν σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες
Ένα ακόμα περιστατικό που αποδεικνύει την έλλειψη συντονισμού:
Στις 1 Οκτωβρίου 2024, την τρίτη ημέρα της πυρκαγιάς, η δημοσιογράφος Μαίρη Νικολοπούλου ανέφερε ότι τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα βρέθηκαν σε λάθος τοποθεσία. Συγκεκριμένα, ενώ προορίζονταν να κατευθυνθούν προς τα Σοφιανά, βρέθηκαν στον Πύργο, γεγονός που αναδεικνύει τις σοβαρές αδυναμίες στον συντονισμό.
Παρά την έκταση αυτών των προβλημάτων, ούτε τότε ούτε αργότερα υπήρξε επίσημη αναφορά από τις αρμόδιες αρχές για την προβληματική αυτή διαχείριση.
Ποιος φταίει;
Η αντίδραση της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα περιστατικά ήταν απογοητευτική. Παρά τις σοβαρές καταστροφές που υπέστη η Αττική και η Κορινθία από τις φετινές πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, απέδωσε για άλλη μια φορά την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή, αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά (και που να ακούσετε και τα υπολίπα) η κυβέρνηση πανηγυρίζει κάνοντας τους πολίτες να απορούν. Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για άλλη μια φορά επέλεξε να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για τις τρομακτικές καταστροφές που υπέστη η Αττική αλλά και η Κορινθία από τις φετινές πύρινες λαίλαπες, πίσω από την κλιματική αλλαγή.
Οι δηλώσεις του υπουργού:
Όπως ήταν αναμενόμενο τα λεγόμενα του πρωθυπουργού υποστήριξε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι», υποστηρίζοντας ότι το φετινό καλοκαίρι είχαμε το μικρότερο κόστος σε καταστροφές σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον, ανέφερε τα μέτρα πρόληψης που έλαβε η κυβέρνηση, όπως οι καθαρισμοί οικοπέδων και οι περιπολίες με drones, αλλά παρέλειψε να αναφερθεί στις συμβάσεις των 2.500 εποχικών πυροσβεστών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να επικαλείται την κλιματική κρίση ως βασικό λόγο των πυρκαγιών, ενώ τα πραγματικά προβλήματα συντονισμού, ελλείψεων και διαχείρισης παραμένουν άλυτα.
Φυσικα για ακομα μια φορα ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στις συμβάσεις των 2.500 εποχικών πυροσβεστών.
Και αφού αναλύσαμε τα γενικά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού, σε νέο άρθρο μας θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τις ευθύνες και τις δράσεις του Δήμου.
Comments