ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Οι ζημιές των στρατευμάτων κατοχής στα σχολικά κτίρια των χωριών της Βόχας, του Kωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη

0
Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης: Ιστορικός - συγγραφέας

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΧΑΣ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ζημιές που προξένησαν οι Ιταλοί στα σχολικά κτίρια και στα σχολικά έπιπλα.

Ειδικότερα, για τα χωριά της Βόχας οι ζημιές παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Στις εκθέσεις των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης Κορινθίας που διενεργήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 1945 πληροφορούμαστε ότι στο Ζευγολατειό το δημοτικό σχολείο υπέστη αρκετές φθορές, ιδιαίτερα στους υαλοπίνακες (παράθυρα με τζάμια του κτιρίου), ενώ τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και οι μαθητές κάθονταν επί ποικίλων καθισμάτων τα οποία τα έφερναν απο τα σπίτια τους. Επίσης κατεστράφηκαν πλήρως τα όργανα πειραματικής φυσικής και χημείας που υπήρχαν, όπως και πολλά απο τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης. 

Στο Βοχαϊκό το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές. Τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και αυτά που είχαν απομείνει επαρκούσαν για τους μισούς μαθητές. Εκτός των θρανίων, δεν είχε απομείνει στο σχολείο άλλο αντικείμενο.

Στο Βραχάτι το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές, μεγάλο μέρος των θρανίων καταστράφηκε και όσα απέμειναν κάλυπταν τους μισούς μαθητές, ενώ καταστράφηκαν και τα περισσότερα όργανα φυσικής πειραματικής και χημείας όπως το ίδιο συνέβη και με τα περισσότερα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης.

Στο Βέλο το σχολικό κτίριο υπέστη αρκετές φθορές, γύρω στα 60 θρανία δίεδρα καταστράφηκαν. Αυτά που απέμειναν επαρκούν για τους μαθητές. Διασώθηκαν και λίγα διδακτικά όργανα.

Στη Νεράντζα το σχολικό κτίριο είχε υποστεί μικρές φθορές. Είχε επάρκεια θρανίων αλλά όλα τα διδακτικά μέσα είχαν καταστραφεί πλήρως.

Έρευνα – επιμέλεια – συγγραφή: Kωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης Ιστορικός – συγγραφέας

Πηγή: Γενικά Αρχεία Κράτους περιφερειακής ενότητας Κορινθίας

Ο Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης

Ο Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης γεννήθηκε της 12 Μαρτίου έτους 1982 στο Ζευγολατιό Κορινθίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο), Έχει γονείς τον Σάββα Σχοινοχωρίτη και την Ελένη Σχοινοχωρίτη -Καρούντζου, και έναν αδερφό τον Χρήστο. Το 2004 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας (ΑΕΙ) του Ιονίου Πανεπιστιμίου στη Κέρκυρα. Τον Μάρτιο του έτους 2006 ανακηρύχθηκε υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστιμίου με θέμα της διδακτορικής διατριβής “οι συντελεστές των παραστάσεων και το προσωπικό του Παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας” και επιβλέπων καθηγητή τον κ. Χάρη Ξανθουδάκη. Κατά τη χρονική περίοδο 2005 – 2007 έλαβε τιμητική υποτροφία προγράμματος 2006 – 2007 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για τη διάκριση στις σπουδές και το ήθος.

Το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2008 – Αύγουστος 2009 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), απ’ όπου απολύθηκε με τον βαθμό του εφέδρου Λοχία. Το έτος 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας – Μουσειολογίας (ΑΕΙ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το έτος 2013 έλαβε πιστοποίηση πλήρους επάρκειας για το γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα. Έχει εργαστεί σε αρχείο και βιβλιοθήκη, αλλά και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση διατελώντας επί σειρά ετών αιρετός Πρόεδρος των Συλλόγων των Φοιτητών των Τμημάτων στα οποία φοίτησε, αλλά και εκπρόσωπος των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Από τον Μάρτιο του 2008 έως και τον Δεκέμβριο του έτους 2012 διετέλεσε Πρόεδρος του πρώτου αιρετού Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Βόχας (ΤΟ.ΣΥ.Ν.), ενώ από τον Αύγουστο του έτους 2012 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Συλλόγου Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ζευγολατιού “ΚΟΙΝΩΝΙΑ”, θέση στην οποία και επανεκλέγεται μέχρι σήμερα.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς και στο Δελτίο του Ιδρύματος  Κορινθιακών Μελετών. Τον Μάρτιο του έτους 2014 προχώρησε στη συγγραφή του πρώτου ιστορικού βιβλίου για τη Βόχα και το Ζευγολατιό με τίτλο “Οδοιπορικό στο όρος Φουκάς (Απέσας)” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κεν.Π.Π.Ε.

Έρευνα στο σπίτι του 35χρονου που συνελήφθη για ναρκωτικά στο Κιάτο Κορινθίας

Previous article

O Καραβάς τα βάζει με τον Ταγαρά: Ποιά είναι η θέση του Κορίνθιου υφυπουργού Περιβάλλοντος για την «ιδιωτικοποίηση» του νερού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *