ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Η Σημασία της Παροχής Πρώτων Βοηθειών: Από το “Βλέπω” στο “Βοηθώ”

0

Το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού στην καρδιά της Κορίνθου, όπου ένα άτομο έπεσε αιμόφυρτο και λιπόθυμο στο έδαφος, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε, ακόμα και με μια μικρή, φαινομενικά ασήμαντη, κίνηση. Είναι εύκολο να στέκεται κανείς παρατηρητής, με τα χέρια στις τσέπες ή τραβώντας βίντεο. Ωστόσο, η γρήγορη αντίδραση στις πρώτες στιγμές της κρίσης και η γνώση των βασικών τεχνικών πρώτων βοηθειών μπορεί να αποβεί κρίσιμη, όχι μόνο για τη σωτηρία μιας ζωής, αλλά και για τη διασφάλιση της γρήγορης ανάρρωσης από σοβαρούς τραυματισμούς.

Η Κρισιμότητα της Άμεσης Αντίδρασης

Ένα θύμα που είναι αναίσθητο και αβοήθητο, μπορεί να υποστεί σοβαρότερες συνέπειες αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από παρευρισκόμενους. Είναι ανησυχητικό πόσο συχνά σε παρόμοια περιστατικά ο κόσμος στέκεται ως θεατής, συχνά καταγράφοντας με το κινητό του αντί να προσπαθήσει να βοηθήσει. Η ψυχρή αδιαφορία αυτή μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, καθώς κάθε δευτερόλεπτο μετράει σε περιπτώσεις τραυματισμών ή αιμορραγίας.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα σωστά βήματα πρώτων βοηθειών σε μια τέτοια κατάσταση και πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε, ακόμα και με βασικές κινήσεις:

Βασικές Πρώτες Βοήθειες σε Απώλεια Αισθήσεων

Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια του χώρου: Πριν προσεγγίσουμε το θύμα, πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για εμάς (όταν ένα θύμα έχει πέσει στην μέση του δρόμου στον οποίο διέρχονται οχήματα πρέπει ΠΡΩΤΑ να διασφαλίσω την ασφάλεια μου).

Ελέγξτε την αντίδραση του θύματος: Φωνάξτε στο άτομο “Είσαι καλά με ακούς;” ενώ παράλληλα τον ανακουνάτε απαλά από τους ώμους για να διαπιστώσετε εάν έχει τις αισθήσεις του.

Αξιολογήστε την αναπνοή: Εάν το θύμα δεν ανταποκρίνεται, γέρνετε το κεφάλι του προς τα πίσω για να ανοίξετε τους αεραγωγούς και ελέγχετε αν αναπνέει.

Εάν δεν αναπνέει καλούμε αμέσως το 166, παρέχοντας ακριβή τοποθεσία και περιγραφή του τραυματισμού του θύματος και θα πρέπει να γίνει ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), αν υπάρχει εκπαίδευση σε αυτήν την τεχνική, αν αναπνέει τοποθετούμε το θύμα σε θέση ανάνηψης.

https://youtube.com/watch?v=M1Nm37HvnWM%3Fsi%3DNApN5ZRZphQI2tAy

Πηγές:

  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  • Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Σημαντική απόφαση για την δακοκτονία και στην Κορινθία

Previous article

Κλείνει στις 4 Νοεμβρίου η Διώρυγα της Κορίνθου για την τελευταία φάση εργασιών αποκατάστασης

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *