Η έρευνα των Γιώργου Κόνδη και Γιώργου Γιαννούση με τίτλο: «Δημήτριος Κ. Βαρδουνιώτης – Αναζητώντας τα ίχνη του Κιαμήλ-μπέη της Κορίνθου. Παρουσίαση, κριτική μελέτη και συμπληρωματική έρευνα σε άγνωστο χειρόγραφο του Αργείου ιστορικού», μια έκδοση της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού, βασισμένη σε ένα άγνωστο χειρόγραφο του Αργείου ιστορικού και νομικού Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη, φιλοξενείται το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 από τον Δήμο Κορινθίων στο «Κονδύλειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αρχ. Κορίνθου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Γιώργος Γιαννούσης, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού.
- Παναγιώτα Κασίμη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου.
- Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Δρ. Φ., Πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων
- Καλλιόπη Καλποδήμου, Φιλόλογος – Θεατρολόγος, καθηγήτρια Μουσικού Σχολείου Αργολίδας.
- Βασίλης Τσιλιμίγκρας, Φιλόλογος, τ. Σύμβουλος Φιλολόγων Πελοποννήσου.
- Γεώργιος Κόνδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστήμων, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η οργάνωση της εκδήλωσης οφείλεται αφ’ ενός, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και στην πολύτιμη στήριξη της Προϊσταμένης κ. Παναγιώτας Κασίμη η οποία έχει προλογίσει την έρευνα και αφ’ ετέρου, στην Ένωση Κορινθίων Συγγραφέων και τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Μπάρτζη. Δυο ακούραστοι άνθρωποι με πλούσιο έργο στην Κορινθία, αλλά και έξω από αυτήν.
Ο Κιαμήλ Μπέης γεννήθηκε το 1784. Γιος του Νουρή Μπέη, ήταν διοικητής του καζά της Κορίνθου από το 1815. Είχε υπό την εποπτεία του τις περιοχές Ισθμίας, Κορινθίας, Σικυωνίας, Πελλήνης, Φενεού, Στυμφαλίας, Επιδαυρίας, Τροιζήνας και εκτός της Πελοποννήσου τα Δερβενοχώρια των Μεγάρων. Συνολικά η κυριαρχία του εκτεινόταν σε 163 χωριά.
Καταγόταν από την οικογένεια των Απδίμ-Παγιάνων, μια εκ των ισχυρότερων της Πελοποννήσου, η οποία τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Κορίνθου σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της Βενετοκρατίας στο Μοριά (1717). Η περιοχή γνώρισε τότε πρωτοφανή άνθηση. Έγινε συστηματική εκμετάλλευση των καλλιεργειών, ιδίως ελαιόδεντρων και συσσωρεύτηκε πολύς πλούτος. Φαίνεται δε ότι η καταπίεση του αγροτικού πληθυσμού δεν ήταν ανάλογη άλλων περιοχών. Τα μέλη της οικογένειας ζούσαν πλουσιοπάροχα και το αξίωμά τους είχε γίνει σχεδόν κληρονομικό, αφού διοικούσαν επί σχεδόν έναν αιώνα την περιοχή.
Με το ξέσπασμα της Επανάστασης ο Κιαμήλ Μπέης βρίσκεται στην Τριπολιτσά και μετά την κατάληψη της πόλης πιάνεται όμηρος από τους Έλληνες. Εκτελέστηκε από τον φρούραρχο Αχιλλέα Θεοδωρίδη στις 7 Ιουλίου 1822 στον Ακροκόρινθο, ενώ πλησίαζε η στρατιά του Δράμαλη...
Η μελέτη ενός χειρογράφου και των συνοδευτικών πρόχειρων χειρόγραφων σημειώσεών του, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για κάθε ερευνητή. Διακόσιες (200) περίπου χειρόγραφες σημειώσεις από τις οποίες ένα καθαρογραμμένο δεκαπεντασέλιδο κείμενο που αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια του Αργείου ιστορικού Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη να ερευνήσει τη ζωή του Κιαμήλ-μπέη της Κορίνθου, αποτελούν το υλικό της έρευνας που μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε.
Το ενδιαφέρον του Αργείου ιστορικού για την περίοδο της τουρκοκρατούμενης Κορίνθου βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στην μυθικών διαστάσεων προσωπικότητα του Οθωμανού διοικητή της Κιαμήλ-μπέη, γόνο μεγάλης οικογένειας τα ίχνη της οποίας βρίσκουμε ήδη στις αρχές της Β’ Τουρκοκρατίας της Πελοποννήσου (1715) και ο οποίος συνδυάζει μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν μοναδική δυναμική προσωπικότητα κατά την ιστορική αυτή περίοδο: μυθώδη πλούτη, ομορφιά, διοικητικές ικανότητες και πνεύμα δικαιοσύνης προς τους υποτελείς του, ευγένεια και φιλόξενη αυλή ώστε δεκάδες να είναι οι περιηγητές και τα επίσημα πρόσωπα που φιλοξενούνται στο παλάτι του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο Οθωμανού του οποίου η ζωή και το άδικο τέλος τραγουδήθηκαν τόσο πολύ από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Στη δυσκολία της εποχής εκείνης να βρεθούν πηγές και μαρτυρίες ώστε να καταστεί δυνατή μια συστηματική διερεύνηση της περιόδου της τουρκοκρατούμενης Κορίνθου, απαντά η δική μας μεθοδική έρευνα χρησιμοποιώντας μια εξαντλητική προσέγγιση κάθε βιβλιογραφικής πηγής και μια επίσης εξαντλητική αναζήτηση και διασταύρωση πληροφοριών.
Στην έρευνα υιοθετήσαμε μια διπλή διαδρομή διασταύρωσης των πληροφοριών του Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη και των σύγχρονων δεδομένων τα οποία η αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα μας προσέφερε. Εύστοχα η κ. Κασίμη στον πρόλογό της μιλάει για «έρευνα μέσα στην έρευνα». Συμπληρώθηκαν, για παράδειγμα, οι λογοτεχνικές, ποιητικές και μουσικο-τραγουδιστικές πηγές, ελληνικές και ξένες, για την προσωπικότητα του Κιαμήλ-μπέη. Όπου χρειάστηκε προβήκαμε σε ελεύθερη απόδοση των ξένων κειμένων. Από την άποψη αυτή, καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη ερευνητική καταγραφή της προσωπικότητας, της ζωής και του άδοξου τέλους του Οθωμανού διοικητή της Κορίνθου.
Πηγη: argolikivivliothiki.gr
Comments